Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Μαχητικά συλλαλητήρια - βήμα για την απεργία στις 24 Σεπτέμβρη

  • Η μαζική πορεία στην Αθήνα ξεκίνησε από τα Προπύλαια και μέσω του υπουργείου Εργασίας κατέληξε στη Βουλή
  • Μια μαχητική διαδήλωση συγκρότησαν και στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι της πόλης

ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
Την πρώτη μαχητική, ταξική απάντηση στο αντιλαϊκό «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, με το οποίο η κυβέρνηση χτυπά τις Συλλογικές Συμβάσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, έδωσαν τα χτεσινά συλλαλητήρια και οι κινητοποιήσεις που οργάνωσαν συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, δίνοντας ταυτόχρονα ώθηση στην κλιμάκωση της πάλης με την απεργία την Τρίτη 24/9.

Πλέον, η μάχη συνεχίζεται με όλες τις δυνάμεις στους χώρους δουλειάς σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, για να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα, για να δοθεί την ερχόμενη Τρίτη ισχυρό απεργιακό μήνυμα ενάντια στην αντεργατική επίθεση που κλιμακώνει για λογαριασμό του κεφαλαίου η κυβέρνηση της ΝΔ, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Καμιά ανοχή στην ανάπτυξή τους - Οργάνωση κι αγώνας για την ανατροπή τους!

Σωματεία της Αττικής, Ομοσπονδίες, εργαζόμενοι από διαφορετικούς κλάδους και χώρους δουλειάς έστειλαν χτες με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση στα Προπύλαια και στην πορεία, που πέρασε από το υπουργείο Εργασίας και κατέληξε στη Βουλή, ένα ξεκάθαρο πρώτο μήνυμα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία.

Η συνέχεια στην Αθήνα θα δοθεί με την απεργία την ερχόμενη Τρίτη και την απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

MotionTeam

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Καμιά ανοχή στην ανάπτυξή τους - Οργάνωση κι αγώνας για την ανατροπή τους», φώναξαν οι διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας, καθώς η νέα επίθεση έχει δρομολογηθεί μέσα από τις διατάξεις του περιβόητου «αναπτυξιακού» νομοσχεδίου της κυβέρνησης.

«Για την ανάπτυξή τους και τις επενδύσεις, μας θέλουνε δούλους χωρίς διεκδικήσεις», ήταν το σύνθημα που συνόψισε το περιεχόμενο της... «ανάπτυξης για όλους» που μοιράζει «δώρα» στους επιχειρηματικούς ομίλους και πετσοκόβει τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού.

Κι επειδή η κλιμάκωση της επίθεσης στους μισθούς και τις Συλλογικές Συμβάσεις, η απαλλαγή επιχειρηματιών και επενδυτών από τα «βαρίδια» των δικαιωμάτων των εργαζομένων απαιτούν το τσάκισμα της οργάνωσης και της απεργίας, η συγκέντρωση διαμήνυσε σε αυτούς που «θέλουν να τελειώνουν με τα σωματεία» πως δεν τους παραδίδουν «μητρώα και απεργία».

Μάλιστα, η προειδοποίηση «Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα» αποτυπώθηκε και στη φράση που σχημάτισαν, με τα μπλουζάκια που φορούσαν, νέοι εργαζόμενοι στην κεφαλή της πορείας.

Την ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού. Νωρίτερα, χαιρετισμό απηύθυνε ο Χάρης Σμυρνιώτης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας, μεταφέροντας την απόφαση της δευτεροβάθμιας οργάνωσης για απεργία κόντρα στο νομοσχέδιο και τις αντεργατικές διατάξεις του.

Από το δρώμενο έξω από το Υπουργείο εργασίας
Από το δρώμενο έξω από το Υπουργείο εργασίας
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν η ΟΓΕ, το ΜΑΣ και η ΟΒΣΑ, ενώ το δικό της «παρών» έδωσε και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Επίσης, παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εξω από το υπουργείο Εργασίας, εργαζόμενοι από τη θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ παρουσίασαν ένα σατιρικό δρώμενο. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ο σημερινός υπουργός, Γ. Βρούτσης, και η προκάτοχός του στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΕΒ που τους έδινε οδηγίες και έκανε παρατηρήσεις, ο πάντα πρόθυμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του πρόεδρος της ΓΣΕΕ με τις απαραίτητες... μαϊμούδες. Μόνο εμπόδιο στις φιλότιμες προσπάθειες υπουργών και εργατοπατέρων να υπηρετήσουν τη μεγαλοεργοδοσία οι εργαζόμενοι που εμφανίστηκαν και σκόρπισαν το ...πηγαδάκι τους.

«Σωματεία ταξικά στα χέρια εργατών, όχι της κυβέρνησης και των εργοδοτών», απαίτησε η διαδήλωση κατευθυνόμενη στη Βουλή.

Πλατύ μέτωπο ενάντια στο τσάκισμα εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων

Σε απεργιακή απάντηση στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης κάλεσε εργαζόμενους, συνδικαλιστές και σωματεία ο Γιώργος Στεφανάκης από το βήμα της χτεσινής συγκέντρωσης στα Προπύλαια. Στην κατεύθυνση αυτή, υπογράμμισε την ανάγκη «να προχωρήσουν όλα τα Σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα σε ενημερώσεις στους χώρους δουλειάς, σε Γενικές Συνελεύσεις, σε συλλογικές αποφάσεις, σε πρωτοβουλίες που να μην αφήσουν κανέναν εργάτη ανενημέρωτο».

ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Πρόσθεσε ακόμα ότι «με συνεργάτες τους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές, τη συνδικαλιστική μαφία στη ΓΣΕΕ, η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα προχωρούν στο χτύπημα του πιο δυνατού μας όπλου, της απεργίας». Κάλεσε συνδικαλιστές από άλλες παρατάξεις, όπως της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ «που δεν θέλουν να στηρίξουν τον αντιλαϊκό οδοστρωτήρα, που διαφωνούν με τις θέσεις των ηγεσιών τους στη ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ, που δεν θέλουν να γίνουν χειροκροτητές της κυβέρνησης της ΝΔ» να στηρίξουν τον αγωνιστικό - απεργιακό σχεδιασμό.

Οσον αφορά την ηγετική ομάδα της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης σχολίασε τα εξής: «Είναι ολοφάνερη η συμφωνία της συνδικαλιστικής μαφίας στη ΓΣΕΕ - όπως τους έχουν ονοματίσει οι εργαζόμενοι - με την κυβέρνηση. Οι ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ συμφώνησαν να περάσει ο αντιλαϊκός οδοστρωτήρας της κυβέρνησης με αντάλλαγμα να κάνουν συνέδριο με τα ΜΑΤ. Γι' αυτό ξερνούν αντικομμουνισμό. Γι' αυτό κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν την προετοιμασία της απεργίας. Ομως, η ζωή τούς έχει ξεπεράσει ήδη. Οπως ήταν άφαντοι όταν έβαζαν πλάτη για να περάσουν όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι, όπως και ο νόμος Αχτσιόγλου, που έδωσε φόρα, αέρα στα πανιά της εργοδοσίας, για το χτύπημα στην απεργία, είναι οι ίδιοι που διέδιδαν παντού ότι η απεργία έφαγε τα ψωμιά της, έτσι παραμένουν άφαντοι και τώρα».

«Είναι καθαρό ότι η ανάπτυξη που όλοι ευαγγελίζονται, όχι μόνο δεν λύνει, αλλά είναι και η βασική αιτία που γεννά όλα τα προβλήματα των εργαζομένων, συνολικά του λαού μας», επισήμανε ο Γ. Στεφανάκης και υπογράμμισε πως στο «πακέτο» της «ανάπτυξης» περιλαμβάνεται και η «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» με τις ΗΠΑ, την οποία η σημερινή κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανανεώσει, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη. «Αυτή η συμφωνία μετατρέπει ολοένα και περισσότερο τη χώρα σε πραγματικό πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ ενάντια στους λαούς της περιοχής, γίνεται μαγνήτης επίθεσης σε περίπτωση γενικευμένης σύγκρουσης για τη μοιρασιά των ενεργειακών πηγών, των εμπορικών δρόμων», τόνισε.

Δεν παραδίδουμε τα όπλα μας!

Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Γ. Στεφανάκης τόνισε επίσης τα ακόλουθα: «Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι έτσι θα σταματήσουν τους εργαζόμενους. Σήμερα αποτελεί μονόδρομο για κάθε εργαζόμενο, για κάθε συνδικαλιστή, να δώσει τη μάχη ώστε τα σχέδια της εργοδοσίας και του κράτους να μείνουν στα χαρτιά. Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά την προσπάθεια για να δυναμώσουν τα συνδικάτα, να οργανωθούν ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο, σε κάθε επιχείρηση. Να πυκνώσουν οι συσκέψεις, οι συνελεύσεις, η συλλογική δράση! Αυτά είναι τα όπλα μας και δεν τα παραδίδουμε. Ολοι στη μάχη! Συνεχίζουμε!».

Στη Θεσσαλονίκη

Μια μεγάλη και μαχητική διαδήλωση συγκρότησαν οι εργαζόμενοι και στη Θεσσαλονίκη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου μίλησε ο Κυριάκος Τσιαούσης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής.

Ακολούθησε πορεία που σταμάτησε έξω από το ξενοδοχείο «Εγνατία Παλλάς», ιδιοκτησίας μεγάλης επιχείρησης του κλάδου, που κλιμακώνει την αντεργατική επίθεση με απολύσεις («Εγνατία Hotel») και εργολαβοποίηση των υπηρεσιών, με αλλαγή εργασιακών σχέσεων κ.λπ. Οι διαδηλωτές απαίτησαν «πάρτε πίσω τις απολύσεις» και διαμήνυσαν ότι «η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει».

Στη μαζική διαδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων εργαζόμενοι στις κατασκευές, συμβασιούχοι των ΟΤΑ με το κλαδικό συνδικάτο τους και οι εργαζόμενοι γ' κύκλου hot spot Διαβατών, που διαδήλωσαν «τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά, σταθερή δουλειά ζητά η εργατιά». Επίσης, εργαζόμενοι στην πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες, στον βιομηχανικό επισιτισμό, στον κλάδο Τύπου - Χάρτου και σε άλλους χώρους.

Εκεί βρέθηκαν και εκπαιδευτικοί, με τα πανό της Α' και Δ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, αναπληρωτές συσπειρωμένοι στην Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Θεσσαλονίκης, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί με το ΣΕΦΙΕ, εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ. Το δικό τους μαζικό μπλοκ είχαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ, που πρόβαλαν τις σύγχρονες ανάγκες τους στη μόρφωση, στη δουλειά και στη ζωή.

Σε άλλες πόλεις

Μαχητικές συγκεντρώσεις, πορείες και πικετοφορίες έγιναν και σε πολλές ακόμα πόλεις όλης της χώρας.

Ενδεικτικά, στην Κοζάνη, μετά τη μαχητική διαδήλωση, η μάχη για την προετοιμασία της απεργίας συνεχίζεται σήμερα με την προγραμματισμένη σύσκεψη στις 7 μ.μ., στο ΕΚ Κοζάνης, με πρωτοβουλία του ΣΕΕΕΝ, ενάντια στο νέο βήμα «απελευθέρωσης» της Ενέργειας.

Στην Κατερίνη, με εντολή της προέδρου του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης οι διαδηλωτές βρέθηκαν για άλλη μια φορά μπροστά στις κλειδαμπαρωμένες πόρτες του ΕΚΚ, στην προσπάθεια να καταθέσουν το υπόμνημα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Πρωτοπορία», που ζητούσε να συνεδριάσει το ΔΣ του ΕΚΚ προκειμένου να πάρει απόφαση για απεργία στις 24/9.

Στην Αλεξανδρούπολη, μετά τη μαχητική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των σωματείων για την προετοιμασία της απεργίας στις 24/9.

Σήμερα, Τετάρτη, θα γίνουν κινητοποιήσεις στη Λάρισα (7 μ.μ., κεντρική πλατεία) και στην Καρδίτσα (7 μ.μ., κεντρική πλατεία).


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org