Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Κλιμακώνονται η ένταση και οι πολεμικές απειλές

Από την επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco
Από την επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΡΙΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ενισχύεται η επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στον Περσικό Κόλπο στο φόντο της σφοδρής περιφερειακής ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης. Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ διεμήνυσαν πως είναι σε επιφυλακή και ετοιμότητα να υπερασπιστούν τα εδάφη τους, ενώ οι ΗΠΑ, που έσπευσαν πρώτες να δείξουν ως «ένοχο» το Ιράν για τις επιθέσεις του περασμένου Σαββάτου σε κρίσιμες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, εμφανίστηκαν επίσης «ετοιμοπόλεμες», παρά τις δηλώσεις του Προέδρου τους, Ντόναλντ Τραμπ, πως «δεν θέλει πόλεμο με το Ιράν» εάν πρώτα δεν εξασφαλίσει αδιάσειστες αποδείξεις για την ενοχή του. «Δεν θέλω μία νέα σύγκρουση, όμως μερικές φορές χρειάζεται», είπε με νόημα, στέλνοντας τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στη Σαουδική Αραβία...

Το σκηνικό για κλιμάκωση της πίεσης σε βάρος του Ιράν, είτε για διαπραγμάτευση είτε για πολεμική επιχείρηση σε βάρος του, «κτίζεται» συνεχώς. Οχι μόνο από τις πρώιμες «εκτιμήσεις» των Αμερικανών υπουργών Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, και Αμυνας, Μαρκ Εσπερ, πως στις επιθέσεις χρησιμοποιήθηκαν «ιρανικά όπλα» αλλά και από ρεπορτάζ αμερικανικών δικτύων, όπως του «CBS News», που μετέδωσε χτες πως εντοπίστηκαν οι ακριβείς «τοποθεσίες στο νότιο Ιράν», από όπου εκτοξεύτηκαν «πύραυλοι "Κρουζ" και τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη»...

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, ο Ιρανός ανώτατος σιίτης ιερωμένος, Αλί Χαμενεΐ, εκτίμησε ότι η πολιτική υπέρτατης πίεσης των ΗΠΑ σε βάρος της χώρας του θα αποτύχει και ότι είναι «ομόφωνη απόφαση» της ιρανικής κυβέρνησης να μην κάνει καμία διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ «σε οποιοδήποτε επίπεδο».

Σε κάθε περίπτωση, ο απόηχος των επιθέσεων στη Σαουδική Αραβία, που διατήρησε και χτες κατά περίπου 10% ανεβασμένη την τιμή του «μαύρου χρυσού» σε διεθνείς χρηματαγορές, έφθασε μέχρι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο τις καταδίκασε «ομόφωνα». Επίσης, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι προετοιμάζουν «φάκελο» για τα γεγονότα που θα παρουσιάσουν τις επόμενες μέρες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σε ετοιμότητα Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ

Ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υποστήριξε ότι οι επιθέσεις είχαν στόχο την παγκόσμια οικονομία αλλά και αυτήν της χώρας του.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κουβέιτ τόνισε πως οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι «σε υψηλή επιφυλακή και έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε περιστατικό μπορεί να αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια της χώρας».

Ο πρίγκιπας του Μπαχρέιν, Σαλμάν μπιν Χαμάντ Αλ Χαλίφα, που προχτές βράδυ συνάντησε τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στο Λευκό Οίκο, ανακοίνωσε την αγορά του αμερικανικού αντιαεροπορικού συστήματος «Patriot», εκτιμώντας ότι αυτό θα έχει και «αντιπυραυλικό ρόλο, άμυνας της περιοχής».

Δεν είναι μόνο αμερικανικά μονοπώλια όπλων που επωφελούνται από την κλιμάκωση της έντασης στον Περσικό. Μετά την προχτεσινή δήλωση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, πως μπορεί να «βοηθήσει» τη Σαουδική Αραβία πουλώντας της «αποτελεσματικά» αντιπυραυλικά συστήματα, ο γενικός διευθυντής της ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας «Rosoboronexport», Αλεξάντερ Μικχίβ, είπε πως θα συζητήσει με Σαουδάραβες αξιωματούχους την πιθανότητα πώλησης νέων ειδικών όπλων «κατά drones» (τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών) στα τέλη Νοέμβρη στο Ντουμπάι, στην αεροπορική έκθεση Dubai Airshow 2019...

Αντιδράσεις σε ΝΑΤΟ, ΕΕ, Γερμανία

Η κλιμάκωση της έντασης στον Περσικό απασχόλησε χτες την τηλεφωνική επικοινωνία της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, αλλά και τη συνάντηση της πρώτης με τον Ιορδανό μονάρχη, Αμπντάλα Β'.

Η Μέρκελ και ο Τζόνσον συμφώνησαν ότι θα πρέπει να συνεργαστούν με τους εταίρους τους για να συγκροτήσουν «μια συλλογική απάντηση» απέναντι στις επιθέσεις της 14ης Σεπτέμβρη στη Σαουδική Αραβία. Οτι η ένταση στην περιοχή θα πρέπει να μειωθεί, δηλώνοντας αμφότεροι «αφοσιωμένοι» σε μία «κοινή προσέγγιση με το Ιράν».

Μέρκελ και Αμπντάλα Β', μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, δήλωσαν πως οι επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας «είναι καταδικαστέες». Η Μέρκελ ωστόσο τόνισε πως θα περιμένει τα συμπεράσματα των εμπλεκόμενων πλευρών για να αξιολογήσει την «ακριβή κατάσταση». Είναι βέβαιο ότι «όλα σχετίζονται με την τεταμένη κατάσταση στην περιοχή», είπε η καγκελάριος, ζητώντας «πολιτική λύση» στο θέμα του Ιράν και αποκλιμάκωση. Χαρακτήρισε τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ, «δομικό στοιχείο στο οποίο θα πρέπει να επιστρέψουμε». Από την άλλη, προβληματίστηκε για το «πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν» και τη συμμετοχή του στη Συρία.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εμφανίστηκε ανήσυχος για τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία τονίζοντας πως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις επειδή «οποιαδήποτε διακοπή του ανεφοδιασμού στην Ενέργεια σαφώς και ανησυχεί τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε πως η Ρωσία δεν έχει καμία νέα πληροφορία για την ταυτότητα του δράστη των επιθέσεων. Κάλεσε και τις άλλες χώρες να μη σπεύσουν σε βιαστικά συμπεράσματα, τονίζοντας πως η χώρα του δεν έχει λάβει κανένα επίσημο αίτημα «από οποιαδήποτε πλευρά» ώστε να μεσολαβήσει μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν.

Η εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε ανεύθυνο να εξαπολύει κανείς κατηγορίες εναντίον οιουδήποτε «δίχως ολοκληρωμένη έρευνα». Απηύθυνε διεθνή έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας (που συνεργάζεται στενά με την ιρανική κυβέρνηση κάνοντας επενδύσεις στο στρατηγικό λιμάνι Τσαμπαχάρ που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν) χαρακτήρισε τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία «τρομοκρατική ενέργεια».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ