Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Σε στρατιωτική αλλά και επενδυτική «ετοιμότητα»

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η στρατιωτική ετοιμότητα παραμένει μεγάλη στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου το παζάρι ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων με την Τουρκία και οι διεργασίες γύρω από το Κυπριακό εξακολουθούν να δίνουν τον τόνο των αντιλαϊκών σχεδιασμών.

Οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν αυτές τις μέρες ακόμα μία στρατιωτική άσκηση με τη χρήση πραγματικών πυρών, με τον κωδικό «Αποφασιστικότητα 2019», σε Μεσόγειο και Αιγαίο. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η άσκηση ξεκίνησε τη Δευτέρα και θα συνεχιστεί μέχρι τις 22 Σεπτέμβρη. Την ευθύνη της έχει αναλάβει η διοίκηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και θα συμμετάσχουν φρεγάτες, κορβέτες, τορπιλάκατοι, αμφίβια πλοία, υποβρύχια, θαλάσσια ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Θα πάρουν μέρος και δυνάμεις του στρατού Ξηράς αλλά και της Πολεμικής Αεροπορίας. Η άσκηση ξεκίνησε από τις περιοχές Γκιόλτουσκ, Ερντεκ Φωκαία και Ακσάζ, ενώ επόμενες φάσεις της θα διεξαχθούν σε Μερσίνα και Αττάλεια.

Την ίδια στιγμή, πάντως, αναμέτρηση ισχυρών μονοπωλιακών συμφερόντων προμηνύουν και μια σειρά επενδύσεις που δρομολογούνται, με την ορμή που αναζωπυρώνουν και οι διεργασίες για επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το «ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης συνολικού ύψους 35,4 εκατομμυρίων ευρώ για τον προσδιορισμό νέων έργων για τη διευκόλυνση της επανένωσης της Κύπρου», που ενέκρινε χτες η Κομισιόν, με στόχο την ενθάρρυνση της «οικονομικής ανάπτυξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική ολοκλήρωση της νήσου, στη βελτίωση των επαφών μεταξύ των δύο κοινοτήτων και την ΕΕ και στην προετοιμασία της επί του κοινοτικού κεκτημένου». Αναδεικνύοντας ότι η Ευρωένωση θέλει να διασφαλίσει σημαντικό ρόλο στις όποιες εξελίξεις θα συνοδεύσουν μια «επανένωση» της Κύπρου - μέσα από διάφορες διχοτομικές λύσεις που είναι έτοιμες ή/και αυξάνονται - ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανέφερε ότι το πρόγραμμα «περιλαμβάνει ένα σύνολο έργων που επιδιώκει τη βελτίωση των υποδομών, τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, την ενθάρρυνση της συμφιλίωσης και την προσέγγιση των Τουρκοκυπρίων με την ΕΕ», εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι «θα συμβάλει στην προσπάθεια διευθέτησης που είναι ο τελικός στόχος της βοήθειάς μας».

«Κινητοποίηση» για την Αμμόχωστο

Ενδεικτικές είναι και οι προτάσεις για την Αμμόχωστο, στην «αξιοποίηση» της οποίας πρωτοστατούν Τουρκία και ψευδοκράτος, με το έντονο ενδιαφέρον διαφόρων ομίλων, ευρωπαϊκών και όχι μόνο.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα έγινε στη Λευκωσία σύσκεψη με τη συμμετοχή «εκτοπισθέντων ιδιοκτητών ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων» στο Βαρώσι (φιλέτο στην Αμμόχωστο που μέχρι την τουρκική εισβολή του 1974 αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά θέρετρα όλης της Μεσογείου). Σύμφωνα με τα ελληνοκυπριακά δημοσιεύματα, οι ξενοδόχοι που πήραν μέρος συμφώνησαν «σε πρώτο στάδιο στην ανάγκη επικαιροποίησης των τίτλων ιδιοκτησίας τους, εξετάζοντας παράλληλα και άλλα μέτρα». Οπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Χάρης Λοϊζίδης, σκοπός της σύσκεψης ήταν να γίνει ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις που αφορούν τα μέλη του Συνδέσμου με περιουσίες στην περίκλειστη πόλη και να διαπιστωθεί κατά πόσο υπήρξαν προτάσεις εξαγοράς από τρίτους.

Θυμίζουμε ότι τον τελευταίο καιρό πυκνώνουν δημοσιεύματα για μεγάλο ενδιαφέρον που εκφράζουν ειδικά Τούρκοι, Ευρωπαίοι, αλλά και άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες, για αγορές ακινήτων και εκτάσεων στην Αμμόχωστο, σχεδιάζοντας επενδύσεις, ειδικά μετά τη σύσταση σχετικής επιτροπής που ανακοίνωσε το ψευδοκράτος. Σημειωτέον ότι και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, σε πρόσφατη συνέντευξή του, είπε μεταξύ άλλων ότι «το σημαντικό είναι η παροχή του δικαιώματος της χρήσης», υποστηρίζοντας ότι «πολλοί Ελληνοκύπριοι το ζητούν αυτό, προσφεύγουν στην επιτροπή ακίνητης περιουσίας (σ.σ. που συγκρότησαν οι κατοχικές αρχές) και αυτό παρά τις ενστάσεις της ελληνοκυπριακής ηγεσίας. Ολοι επιθυμούν να εκμεταλλευθούν το ακίνητό τους...».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ