Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ 2019 - 2020
Αντιλαϊκό σφαγείο με στόχο την ανάκαμψη των επιχειρηματικών ομίλων

Το «κλείδωμα» του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και οι προσπάθειες για περαιτέρω ενίσχυση των φορολογικών εσόδων μέσω της τρέχουσας ρύθμισης για τις «ληξιπρόθεσμες οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών, συνθέτουν την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, όπως αυτός διαμορφώθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πλέον εφαρμόζεται από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, με φόντο και τα οριστικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν για το 8μηνο Γενάρης - Αύγουστος, εμφανίζονται «αισιόδοξες» σε ό,τι αφορά τον κεντρικό στόχο των πλεονασμάτων, αλλά και ειδικότερα για την πορεία των φορολογικών εσόδων τους επόμενους μήνες, ενώ βέβαια τα παραπάνω έρχεται να συνδράμει και η υποχρηματοδότηση ήδη προβλεπόμενων κονδυλίων που αφορούν την κάλυψη στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (8μηνο 2019):

-- Η μάζα των φορολογικών εσόδων έφτασε σε 30,56 δισ. ευρώ (από 30,4 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2018), με περαιτέρω διόγκωση πάνω 1,1 δισ. Μάλιστα, το ποσό αυτό ξεπερνά και το φετινό στόχο κατά 468 εκατ. ευρώ.

-- Το σύνολο των κρατικών δαπανών εμφανίζεται σε 34,7 δισ. ευρώ, ενώ εμφανίζει και υστέρηση ύψους 965 εκατ. σε σχέση με το στόχο που έχει τεθεί.

Με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θ. Σκυλακάκης τόνισε: «Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, που αποτελεί δέσμευσή μας, θα επιτευχθεί», προσθέτοντας ότι η υπέρβαση του στόχου για τα καθαρά έσοδα του Αυγούστου (με κυβέρνηση ΝΔ) έφτασε τα 287 εκατ. ευρώ...

Εμπαιγμός για τα «κόκκινα» δάνεια

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα υπουργεία είχαν δεσμεύσει 248 εκατ. ευρώ «ελαστικών δαπανών», που δεν επρόκειτο να τα χρησιμοποιήσουν. Σε αυτό το πλαίσιο, τα αδιάθετα ποσά έρχονται να διασφαλίσουν το φετινό πλεόνασμα αλλά και να αξιοποιηθούν ως «δημοσιονομικός χώρος» στον υπό διαμόρφωση κρατικό προϋπολογισμό του 2020, με επίκεντρο βέβαια τις παρεμβάσεις που αφορούν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του απροκάλυπτου εμπαιγμού απέναντι στα λαϊκά στρώματα αποτελεί η περίπτωση του κρατικού επιδόματος για τα «κόκκινα» δάνεια λαϊκών νοικοκυριών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση «προστασίας», κάτω από τους λεόντειους όρους και τις προϋποθέσεις (εισοδηματικά, περιουσιακά κριτήρια) που προβλέπονται σε αυτή.

Ενώ ο σχετικός κωδικός του προϋπολογισμού για το επίδομα «κόκκινων» στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας προβλέπει ποσό ύψους 148 εκατ. ευρώ (με αρχική εκτίμηση για 150.000 δανειολήπτες), για την ώρα μόλις 3 δανειολήπτες έχουν ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία.

Ετσι, ολόκληρο το ποσό παραμένει αδιάθετο και βέβαια προς αξιοποίηση σε άλλες παρεμβάσεις. Να σημειωθεί ότι η παρεχόμενη «προστασία» έχει ημερομηνία λήξης στο τέλος Δεκέμβρη του 2019.

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, σφίγγοντας τη θηλιά των πλειστηριασμών, αποστέλλουν τις τελευταίες μέρες μαζικά ειδοποιητήρια στους οφειλέτες, προκειμένου να τους εξαναγκάσουν στην υποβολή του σχετικού αιτήματος μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Δημοσιονομικός χώρος για το κεφάλαιο

Σε αυτό το φόντο, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει δρομολογήσει την επέκταση της «αξιολόγησης» των δαπανών σε όλα τα υπουργεία και στους κρατικούς φορείς, ενώ ταυτόχρονα ψαλιδίζονται και οι «οροφές δαπανών» που έχουν υποβάλει τα υπουργεία και οι κρατικοί φορείς προς το ΓΛΚ ενόψει του νέου προϋπολογισμού. Την ίδια ώρα, σχεδιάζεται η κατάρτιση ειδικών δεικτών για την παρακολούθηση της «αποδοτικότητας των δαπανών», που με τη σειρά τους στρώνουν το έδαφος για νέες περικοπές κονδυλίων που αφορούν την κάλυψη λαϊκών αναγκών για τα επόμενα χρόνια.

Επιπλέον, κυβερνητικά στελέχη εστιάζουν στην ανάγκη διαμόρφωσης «ρεαλιστικού προϋπολογισμού», με γνώμονα βέβαια την κάλυψη των στόχων για τα πλεονάσματα, αλλά και για την απόδοση «δημοσιονομικού χώρου» σε λεγόμενες «αναπτυξιακές» παρεμβάσεις.

Να σημειωθεί ότι το ζητήματα των κρατικών προϋπολογισμών (2019 και 2020) βρίσκεται στο επίκεντρο της «αξιολόγησης» από τα τεχνικά κλιμάκια των ευρωπαϊκών «θεσμών», που βρίσκονται από χτες στην Αθήνα, ενόψει της αποστολής των υψηλόβαθμων κλιμακίων, που επανέρχονται στις αρχές της επόμενης βδομάδας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας υπέβαλε χτες το επίσημο αίτημα - επιστολή προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας αναφορικά με την πρόωρη αποπληρωμή τμήματος των δανείων του ΔΝΤ.

«Κλίμα ευφορίας» βλέπει ο ΣΕΒ

«Η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να επωφελείται από τις ευμενείς επιδράσεις των πρώτων μέτρων της νέας κυβέρνησης που προέκυψε από τις εκλογές», επισημαίνει ο ΣΕΒ.

Κάνοντας ειδική αναφορά στο υπό διαβούλευση «αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο», επισημαίνουν ότι «η ενίσχυση του λειτουργικού πλαισίου των επιχειρήσεων, μέσω απλοποίησης των διαδικασιών και επιτάχυνσης των αποφάσεων που αφορούν σε στρατηγικές επενδύσεις, δημιουργούν ένα κλίμα ευφορίας όχι μόνο στις αγορές, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται στη σημαντική πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, αλλά και στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά»...

Σύμφωνα με τους εγχώριους βιομήχανους, «τα μέτρα που ελήφθησαν δεν έχουν προσωρινό χαρακτήρα, αλλά παράγουν μόνιμα αποτελέσματα, και η προσδοκία είναι ότι θα ενισχυθούν έτσι περαιτέρω στο μέλλον».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒ εκτιμά το ρυθμό ανάκαμψης στο φετινό 12μηνο «κάτω από, αλλά κοντά στο, 2%», και πάνω από 3% από το 2020.

Εξάλλου, στο φόντο της κατάθεσης του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου, αντιπροσωπεία του προεδρείου του ΣΕΒ είχε χτες συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κ. Χατζηδάκη. Στο επίκεντρο βρέθηκαν το κόστος Ενέργειας στη βιομηχανία, οι ενεργειακές υποδομές και η «απλοποίηση» αδειοδοτικών διαδικασιών με ταυτόχρονο «εκσυγχρονισμό» του χωρικού σχεδιασμού. Ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι το υπουργείο προωθεί την «επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων», όπως επίσης αλλαγές στις χρήσεις γης και των ειδικών χωρικών σχεδίων, προκειμένου, όπως τόνισε, «με όλους τους τρόπους και από όλες τις πλευρές να δείξουμε ότι η χώρα μας είναι μια χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις».

Ακόμη, συζητήθηκε η πορεία «απελευθέρωσης» της εγχώριας αγοράς Ενέργειας και συμφωνήθηκε με τον ΣΕΒ «μαζί με τη διάσωση της ΔΕΗ, που είναι κομβικής σημασίας, να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός του ενεργειακού τοπίου», και για τον σκοπό αυτό αποφασίστηκε η συγκρότηση μεικτής επιτροπής με μέλη του υπουργείου και του ΣΕΒ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ