Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ
Να φτάσει παντού το αντιιμπεριαλιστικό κάλεσμα ενάντια στη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ
  • Μεγάλη συμμετοχή από δεκάδες σωματεία και φορείς
  • Συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα και αποφασίστηκαν συλλογή υπογραφών και μεγάλη συγκέντρωση στις 2/10 στο Πάρκο Ελευθερίας

Η Ελπίδα Παντελάκη
Η Ελπίδα Παντελάκη
«Οχι στις βάσεις και τα πυρηνικά. Να μην ανανεωθεί, να καταγγελθεί η "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ"».

Με αυτό το κεντρικό σύνθημα, φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος θα απευθυνθούν το επόμενο διάστημα σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους, φοιτητές, ανθρώπους του πολιτισμού και απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων, αναδεικνύοντας τους μεγάλους κινδύνους που προκύπτουν για τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής από τη «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» (ΣΑΑΣ), την οποία ετοιμάζεται να ανανεώσει και να «αναβαθμίσει» η κυβέρνηση της ΝΔ, στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου του «Στρατηγικού Διαλόγου» με τις ΗΠΑ.

Χτες, στην κατάμεστη αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, τα συνδικάτα και οι μαζικοί φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) κατέληξαν στη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα και σε ένα πλαίσιο αγωνιστικών αντιιμπεριαλιστικών πρωτοβουλιών, οι οποίες θα κλιμακώνονται ενόψει της επίσκεψης στην Αθήνα αρχές Οκτώβρη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, αλλά θα συνεχιστούν και μετά.

Αποφασίστηκε η έναρξη καμπάνιας συλλογής υπογραφών (χειρόγραφα και ηλεκτρονικά, βλέπε δίπλα το σχετικό κείμενο) με στόχο το κείμενο να φτάσει σε χώρους δουλειάς, σχολεία, αμφιθέατρα, γειτονιές. Την Τετάρτη 2 Οκτώβρη θα οργανωθεί μεγάλη συγκέντρωση ενάντια στη ΣΑΑΣ στις 7 μ.μ. στο Πάρκο Ελευθερίας, δίπλα στην αμερικάνικη πρεσβεία.


Στη σύσκεψη συμμετείχαν δεκάδες εργατικά συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), οργανώσεις συνταξιούχων και αντιστασιακών, εκπαιδευτικοί, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, άνθρωποι από το χώρο της τέχνης και του πολιτισμού και Επιτροπές Ειρήνης της Αττικής.

Σε συνθήκες «εύφλεκτου» ανταγωνισμού

Η διαπραγμάτευση για την ανανέωση της ΣΑΑΣ γίνεται σε περίοδο έντονης επιθετικότητας του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού και της ΕΕ, οξύτατων ανταγωνισμών με τη Ρωσία και την Κίνα, με αιχμή τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, δρόμων, τον έλεγχο αγορών, σημείωσε στην εισήγηση η γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, Ελπίδα Παντελάκη, υπογραμμίζοντας την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης ακόμη και σε ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και το ενδεχόμενο νέας διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης.

«Η κυβέρνηση γίνεται σημαιοφόρος των επιδιώξεων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ», συνέχισε η Ελ. Παντελάκη και τόνισε ότι «η χώρα μας έχει μετατραπεί σε πολεμικό ορμητήριο ενάντια σε άλλους λαούς, γίνεται μαγνήτης επιθέσεων σε περίπτωση γενικευμένης σύγκρουσης».

Η Συμφωνία αυτή, συνέχισε η Ελ. Παντελάκη, «θα τροφοδοτήσει προσαρμογές σε όλες τις πτυχές της εξωτερικής πολιτικής, θα συμπαρασύρει τις Ενοπλες Δυνάμεις σε μεγαλύτερη πρόσδεση στις αμερικανοΝΑΤΟικές αποστολές, όπως δείχνει ήδη η καταρχήν συμφωνία της κυβέρνησης της ΝΔ για την αποστολή πολεμικού πλοίου ή αεροσκάφους στην πολυεθνική δύναμη που συγκροτούν οι ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο κατά του Ιράν».

Βάσεις και πυρηνικά «απ' άκρη σ' άκρη»

Η ΣΑΑΣ δίνει αυξημένες αρμοδιότητες στους Αμερικανούς για τη βάση τους στη Σούδα και με την ανανέωσή της σχεδιάζεται να γίνει πολυετής και να επεκταθεί, συμπεριλαμβάνοντας και τις βάσεις σε Λάρισα, Στεφανοβίκειο, Αλεξανδρούπολη, Ακτιο, τη βάση αποθήκευσης πυρηνικών στον Αραξο.

Οπως υπογραμμίστηκε στην εισήγηση της ΕΕΔΥΕ, «κορμός» της Συμφωνίας είναι η αεροπορική βάση της Σούδας, η οποία έχει εκπληρώσει σημαντικό επιχειρησιακό ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους σε Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Συρία. Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την προβλήτα στο Μαράθι και τις συνολικές εγκαταστάσεις στον κόλπο της Σούδας, το κρηπίδωμα Κ-14, που έχει την ικανότητα υποδοχής αμερικανικών αεροπλανοφόρων, διαθέτει αποθήκη πυρομαχικών του ΝΑΤΟ και αγωγό καυσίμων που τροφοδοτεί τη βάση, επισκευαστικές μονάδες, κ.ά.

Παράλληλα αναφέρθηκαν και τα υπόλοιπα «σημεία ενδιαφέροντος» για τις ΗΠΑ: Στην αεροπορική βάση της Λάρισας σταθμεύουν τα drones «MQ-9 Reaper», μεγάλης εμβέλειας. Η βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας χρησιμοποιείται για τη στάθμευση και εκπαίδευση ελικοπτέρων «Apache» και «Black Hawk». Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης επιδιώκεται να αξιοποιηθεί για την προσέγγιση αμερικανικών πλοίων και να δημιουργηθούν κατάλληλες υποδομές για τη μεταφορά ΝΑΤΟικών στρατευμάτων προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, στο πλαίσιο της περικύκλωσης της Ρωσίας. Ενώ υπάρχουν πληροφορίες για δημιουργία μεγάλης εμβέλειας συστήματος παρακολούθησης της Μαύρης Θάλασσας.

«Αυτές οι πολύ σοβαρές εξελίξεις επιβάλλουν να διαθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις και να απευθυνθούμε πολύμορφα στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, στους νέους», για την ανάπτυξη ισχυρού μαζικού κινήματος, σημείωσε η Ελ. Παντελάκη. «Το εργατικό - λαϊκό κίνημα είναι ανάγκη να τεθεί σε συναγερμό, να κινητοποιηθεί ενάντια στην ελληνοαμερικανική συμφωνία, που γεννά νέους τεράστιους κινδύνους για το λαό μας, αλλά και για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής. Να φτάσει παντού η ενημέρωση για το περιεχόμενο της Συμφωνίας».

Το εργατικό - λαϊκό κίνημα να τεθεί σε συναγερμό!

Το λόγο αμέσως μετά πήραν εκπρόσωποι των μαζικών φορέων και των συνδικάτων.

Ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και του ΔΣ του ΕΚΑ, χαρακτήρισε τη Συμφωνία επικίνδυνη για όλο το λαό, καθώς οι επιχειρηματικοί όμιλοι και ιμπεριαλιστές οξύνουν την εκμετάλλευση και τη βαρβαρότητα, και σημείωσε την ανάγκη να ενημερωθεί η εργατική τάξη της χώρας.

Ο Νίκος Παπαναστάσης, εκ μέρους της ΚΕΘΑ, σημείωσε ότι ο «Στρατηγικός Διάλογος» με τις ΗΠΑ αφορά την «τρομοκρατία», την Ενέργεια, την Παιδεία και πολλούς άλλους τομείς. Αναφέρθηκε στο μεγάλο στρατηγικό πλεονέκτημα που έχει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για όποιον το χρησιμοποιεί, στο παζάρι Τουρκίας - ΗΠΑ, που οξύνει την επιθετικότητα στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή, και υπογράμμισε ότι η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια αδυνατίζει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας.

Εκ μέρους της ΟΓΕ, η Μαρία Φιλανταράκη μίλησε για τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, τους πρόσφυγες, που ξεριζώνονται από τον τόπο τους και στοιβάζονται στα hot spots.

Εκ μέρους του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, η Εύα Μελά αναφέρθηκε σε πρόσφατη απόφαση του ΔΣ για μεγάλη διαδικτυακή εικαστική έκθεση Σκίτσου και Αφίσας, με σχετικό περιεχόμενο και με στόχο η καλύτερη αφίσα να τυπωθεί και να σταλεί σε φορείς και σωματεία σε όλη τη χώρα. Αναφέρθηκε επίσης στη συνδρομή του Επιμελητηρίου στην προετοιμασία των εκδηλώσεων, σε συνεργασία με ηθοποιούς και μουσικούς.

Η Δέσποινα Μάρκου, πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ, δήλωσε ότι η οργάνωση θα συμμετάσχει στη συλλογή υπογραφών και στις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις, και ότι θα ενημερώσει τα μέλη και τους φίλους της για το περιεχόμενο της Συμφωνίας.

Η Χρυσάνθη Κόκκου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Αρχιτεκτονικής και εκπρόσωπος του ΜΑΣ, μίλησε για την Ερευνα στα πανεπιστήμια, που είναι υποταγμένη στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ, αλλά και για την προσπάθεια «ξεπλύματος» του ΝΑΤΟ στη συνείδηση της νεολαίας. Αναφέρθηκε επίσης σε κινητοποιήσεις που πραγματοποίησε το ΜΑΣ στο ΕΜΠ για να μπλοκάρει ΝΑΤΟικά ερευνητικά προγράμματα.

Ο Βαγγέλης Φιλέρης, εκ μέρους της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), είπε ότι οι γονείς δεν θέλουν τα παιδιά τους να πολεμήσουν για αμερικανικά, ρωσικά, ευρωπαϊκά ή κινεζικά μονοπώλια. Θέλουν να ζήσουν και να αγωνιστούν για τα δικά τους συμφέροντα. Μίλησε για την υποχρηματοδότηση στα σχολεία, την ώρα που δαπανώνται πολλά δισ. ευρώ για εξοπλισμούς, και ανακοίνωσε ότι η ΑΣΓΜΕ θα προχωρήσει στη διοργάνωση αντιπολεμικών εκδηλώσεων στα σχολεία μαζί με την ΕΕΔΥΕ, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.

Ο Γιάννης Διακόνης, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, στάθηκε στα αμέτρητα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων αλλά και στην άλλη όψη της ίδιας βαρβαρότητας, στην Υγεία, στα Ειδικά σχολεία, στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, απέναντι σε ανάπηρους και χρόνια πάσχοντες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ