Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Ενορχηστρώνει νέα όργια νοθείας

Καταγγελία της ΔΑΣ για τις αρχαιρεσίες στο Σύνδεσμο Σταφυλεργατών

Το όργιο νοθείας που για μια φορά ακόμη έχει στήσει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός στο Σύνδεσμο Σταφυλεργατών του νομού Ηρακλείου καταγγέλλει η ΔΑΣ Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου (ΔΑΣ ΕΚΗ).

Οπως σημειώνει η ΔΑΣ, η διαδικασία που ακολουθείται στις αρχαιρεσίες του Συνδέσμου, που ξεκίνησαν από την περασμένη Παρασκευή, «ξεπερνάει κάθε όριο παρέμβασης στα εσωτερικά ενός σωματείου, γεγονός που αποδεικνύει το ρόλο αυτού του σωματείου που κατ' επανάληψη έχει καταγγελθεί από τις δυνάμεις της ΔΑΣ ΕΚΗ, και στις προηγούμενες αρχαιρεσίες του σωματείου αλλά και στο τελευταίο συνέδριο του ΕΚΗ».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αυτά που διαπίστωσε η ΔΑΣ:

«Τις εκλογές, αντί να τις διεξαγάγουν μέλη του σωματείου, όπως ορίζει ο νόμος, τις διεξάγουν ο πρόεδρος του ΕΚΗ, Βοργιάς, και το μέλος του ΔΣ του ΕΚΗ, Σαμαριτάκη, με τη γραμματειακή υποστήριξη δύο ατόμων που καμία σχέση δεν έχουν με τον κλάδο. Δηλαδή δεν υπάρχει εφορευτική επιτροπή που έχει εκλεγεί από νόμιμη διαδικασία Γενικής Συνέλευσης, μέλη της οποίας πρέπει να είναι και μέλη του σωματείου - σταφυλεργάτες.

Οι εκλογές διεξάγονται χωρίς μητρώο (...) Την πιστοποίηση την κάνει η εργοδοσία με λίστες εργαζομένων, κατά παράβαση του 1264/82 που ρητά απαγορεύει εργοδότες να παρεμβαίνουν σε αρχαιρεσίες σωματείων. Την πιστοποίηση για τους "οικονομικά εντάξει" κάνουν ο Βοργιάς και η Σαμαριτάκη που δεν είναι μέλη του σωματείου, έχουν δε συμφέρον με τη νόθευση αυτή στην εκλογή αντιπροσώπων προς το ΕΚΗ. Οι εργαζόμενοι ψηφίζουν χωρίς παραβάν κατά παράβαση του 1264/82. Στη διαδικασία δεν παρίσταται ούτε καν κάποιος από την απερχόμενη διοίκηση του σωματείου.

Οι εκλογές γίνονται είτε μέσα στα συσκευαστήρια με τις ευλογίες των αφεντικών και των εργοδηγών, οι οποίοι σέρνουν τους εργαζόμενους στην κάλπη δίνοντάς τους το ψηφοδέλτιο στο χέρι, είτε σε καφενεία χωριών. Σε αυτό το αλισβερίσι δεν λείπουν και οι αγροτοπατέρες της ΟΑΣΝΗ».

Η ΔΑΣ τονίζει πως «το εν λόγω σωματείο αποτελεί ένα καραμπινάτο εργοδοτικό σωματείο - σφραγίδα που ελέγχει η πλειοψηφούσα παράταξη "Δημοκρατική Συνεργασία" (ΠΑΣΚΕ) του προέδρου του ΕΚΗ Βοργιά, ένα από τα παραμάγαζα του εργοδοτικού συνδικαλισμού, για να βγάζει αντιπρόσωπους στο ΕΚΗ, νοθεύοντας με αυτόν τον τρόπο τους πραγματικούς συσχετισμούς στο εργατικό κίνημα του νομού μας».

Μπροστά σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, συνδικαλιστές της ΔΑΣ έκαναν παρέμβαση στον δικαστικό αντιπρόσωπο που διενεργεί τις εκλογές και κατέθεσαν ένσταση κατά της διαδικασίας αυτής.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org