Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
«Κοινή βούληση» σε αντιλαϊκή επίθεση και ιμπεριαλιστικά σχέδια

Επίσκεψη στη Γερμανία, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Χάικο Μάας, πραγματοποίησε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας.

Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ, οι συζητήσεις εστίασαν «σε ζητήματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, όπως η κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο και το Αιγαίο, το Μεταναστευτικό και η προοπτική ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ».

Στις κοινές τους δηλώσεις, ο Μάας είπε ότι οι δυο κυβερνήσεις εργάζονται «με πολλή προσήλωση» για να αναπτύξουν περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις, πάνω στο «κοινό Σχέδιο Δράσης, το οποίο έχουμε από τα τέλη του 2016», σημείωσε ότι «κοιτάζουμε με πολύ θετικό τρόπο και μεγάλο σεβασμό τη μεταρρυθμιστική ταχύτητα που παρουσιάζει η νέα ελληνική κυβέρνηση. Θεωρώ ότι αυτός ακριβώς είναι ο σωστός δρόμος για να καταστεί η Ελλάδα ενδιαφέρουσα για επενδύσεις ακόμα και από τη Γερμανία» και χαρακτήρισε «επείγουσα πρόκληση» το Μεταναστευτικό, παρουσιάζοντας ως λύση την επαίσχυντη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, η οποία ακριβώς εγκλωβίζει εδώ χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Ενώ σχετικά με το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ, σημείωσε: «Ηταν η Ελλάδα, η οποία με τη διάθεση συμβιβασμού στο θέμα της ονομασίας άνοιξε το δρόμο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία. Αυτό αξίζει μεγάλο σεβασμό και είναι ένα ισχυρό μήνυμα και προς άλλα κράτη».

Από την πλευρά του, ο Ν. Δένδιας χαρακτήρισε τη Γερμανία «έναν από τους σημαντικότερους εταίρους και συμμάχους της Ελλάδας» και επιβεβαιώνοντας ότι η ΝΔ πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για κοινή βούληση «να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία μας, στη βάση του Κοινού Σχεδίου Δράσης που υπεγράφη το 2016», ενώ αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση επέλεξε τη Γερμανία ως τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ το 2020.

Παραπέρα, επέμεινε «στη σημασία της πλήρους εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας του Μαρτίου του 2016». Κατήγγειλε, βέβαια, την Αγκυρα για «επικίνδυνη συμπεριφορά» στην Ανατ. Μεσόγειο, ότι «εξακολουθεί να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους - μέλους της ΕΕ, ενώ έχει κλιμακώσει τη ρητορική της».

Εξάλλου, σε μια έμμεση αναφορά και προς Β. Μακεδονία και Αλβανία, διαβεβαίωσε ότι η ΝΔ είναι «υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των γειτόνων μας, υπό την απαρέγκλιτη, βεβαίως, προϋπόθεση της πλήρωσης των κριτηρίων και της αιρεσιμότητας - κανόνες που άλλωστε ίσχυσαν και ισχύουν για όλους μας».

Σημειωτέον, στη διαδικασία των ερωταπαντήσεων, ο Μάας, αποφεύγοντας να σχολιάσει επί της ουσίας το γεγονός ότι η Γερμανία παραμένει ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Τουρκίας, παρέπεμψε στις αποφάσεις - «χάδι» για την Αγκυρα που πάρθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενάντια υποτίθεται στις τουρκικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. «Γενικά θεωρώ ότι θα ήταν σημαντικό για το Κυπριακό να υπάρξει και πάλι διάλογος», πρόσθεσε σε άλλη μια ώθηση στα διχοτομικά σχέδια που έχουν μπει στο τραπέζι. Ο, δε, Δένδιας είπε επ' αυτού, επιβεβαιώνοντας την τέτοια διαθεσιμότητα της Αθήνας, ότι «για να υπάρξουν συνομιλίες χρειάζεται πάντοτε αποκλιμάκωση. Λυπούμαι όμως να πω ότι η Τουρκία δεν βοηθά».

Ερώτηση στον Μάας έγινε και για τη ρηματική διακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων, με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας να επιβεβαιώνει ότι το ψήφισμα που στήριξαν όλα τα αστικά κόμματα παραπέμπει τις δίκαιες απαιτήσεις του λαού μας στις καλένδες. Οπως είπε ο Μάας, «δεν υπάρχει κάτι καινούριο να ανακοινώσουμε. Η Γερμανία αναγνωρίζει, όπως έκανε πάντοτε, την πολιτική και ηθική ευθύνη (...) Είμαστε εξίσου της άποψης ότι το ζήτημα των επανορθώσεων έχει τυπικά απαντηθεί», και τον Ελληνα ΥΠΕΞ να ξεκαθαρίζει ότι «υπάρχουν σημεία, στα οποία υπάρχουν διαφωνίες. Ομως, αυτές οι διαφωνίες δεν πρόκειται να δηλητηριάσουν τη σχέση μας», κάνοντας «γαργάρα» το γερμανικό «όχι».

O Ν. Δένδιας έγινε, επίσης, δεκτός από τον πρόεδρο του γερμανικού Κοινοβουλίου, Β. Σόιμπλε, ενώ συναντήθηκε και με τους επικεφαλής των δεξαμενών σκέψης DGAP (Γερμανική Εταιρεία για την Εξωτερική Πολιτική) και SWP (Ιδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αλλα λόγια...» από την Γερμανίδα ΥΠΕΞ για τις αποζημιώσεις(2022-08-04 00:00:00.0)
Ανακοίνωσε «βοήθεια» 500 εκατ. ευρώ για τα κράτη της Κεντρικής Ασίας(2021-09-01 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο των παζαριών ΕΕ - Τουρκίας(2020-07-03 00:00:00.0)
Αντεγκλήσεις στο έδαφος της βάρβαρης πολιτικής για πρόσφυγες και μετανάστες(2019-10-30 00:00:00.0)
Επαφές Μάας με «γεμάτη» ατζέντα(2018-09-06 00:00:00.0)
Η απόφαση του Αρείου Πάγου ανησύχησε το Βερολίνο(2000-07-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ