Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ «NOVARTIS»
Στη Βουλή η δικογραφία

Στη Βουλή διαβιβάστηκε χτες από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα - και αναμένεται να αναγγελθεί επισήμως την Τετάρτη - η δικογραφία της υπόθεσης «Novartis», προκειμένου να αποφασίσει αν συντρέχουν λόγοι να συσταθεί Προανακριτική ή Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση, ώστε να ερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις πολιτικών προσώπων. Ο φάκελος αφορά καταγγελίες για μεθοδεύσεις του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε βάρος πολιτικών τους αντιπάλων.

Είχαν προηγηθεί την περασμένη βδομάδα οι καταθέσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες έκαναν λόγο για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη από πλευράς Παπαγγελόπουλου. Κατονόμασαν επίσης τον Αλ. Τσίπρα υποστηρίζοντας ότι είχε γνώση.

Η εξέλιξη έδωσε αφορμή για δικομματικό καβγά, με τον Αλ. Τσίπα να «προκαλεί» από τη ΔΕΘ «τον κ. Μητσοτάκη να κάνει ό,τι θέλει, Εξεταστική, Προανακριτική, ακόμη και ειδικό δικαστήριο. Για να μάθει ο κόσμος ποια είναι η αλήθεια και ποια η σκευωρία», τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ. Πέτσα να λέει ότι «κανείς δεν αμφισβήτησε ότι υπάρχει διεθνώς σκάνδαλο όσον αφορά τα φάρμακα, αλλά η δίωξη πολιτικών έγινε μόνο στην Ελλάδα και αποσκοπούσε σε πολιτικά κέρδη» και τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση «Novartis», εφόσον το αποφασίσει η Βουλή.

Στο μεταξύ, μία ακόμα μήνυση για την υπόθεση κατατέθηκε χτες, αυτήν τη φορά σε βάρος της εισαγγελέα Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη και των δυο επίκουρων εισαγγελέων της, Χρ. Ντζούρα και Στ. Μανώλη, αλλά και κατά παντός άλλου υπεύθυνου για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος, με μηνυτή τον πρώην υπουργό Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Ανδ. Λοβέρδο. Στη μήνυση, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, εγκαλεί τους εισαγγελείς, υποστηρίζοντας ότι στον φάκελο που διαβίβασαν στη Βουλή για τον ίδιο, παρέλειψαν να συμπεριλάβουν στοιχεία που επικαλέστηκε στις εξηγήσεις που έδωσε ενώπιόν τους, καθώς και «παρανομίες των εγκαλούμενων ως προς την προστασία των μαρτύρων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ