Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
45ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
ΒΟΥΛΙΑΞΕ ΑΠΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ «ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαζικό, δημιουργικό και γεμάτο ζωντάνια σε κάθε γωνιά του το Φεστιβάλ

  • Κοσμοσυρροή και την Παρασκευή στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά»
  • Το Σάββατο ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις

Το βιβλιοπωλείο
Το βιβλιοπωλείο
Με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, το βράδυ της Παρασκευής, σφραγίστηκαν οι εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, που ολοκληρώνονται το Σάββατο στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά».

Οι χώροι του πλημμύρισαν και πάλι από χιλιάδες ανθρώπους, που κίνησαν από κάθε μεριά της πόλης για να δώσουν το «παρών» στο προσκλητήριο συμπόρευσης και αγώνα με το ΚΚΕ, στη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική γιορτή της Νεολαίας του, της ΚΝΕ.

Σε κάθε γωνιά του, από κάθε δράση του, αναδεικνυόταν το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ: «Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας... "θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα..." τον Σοσιαλισμό». Ενα σύνθημα που αγκαλιάστηκε από χιλιάδες νέους των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, εργαζόμενους, που βρέθηκαν και φέτος στο Φεστιβάλ.

Στο επίκεντρο της συζήτησης στα στέκια, στις συντροφιές βρισκόταν σταθερά η συζήτηση για το αντεργατικό πολυνομοσχέδιο - σκούπα που κατέθεσε η κυβέρνηση. Η ανακοίνωση του Κόμματος μοιράστηκε πλατιά σε χιλιάδες αντίτυπα, όπως και το κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, την Τρίτη 17/9, στις 7.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η Κεντρική Εκθεση

Κέφι και χορός στη Λαϊκή Σκηνή
Κέφι και χορός στη Λαϊκή Σκηνή
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους επισκέπτες η Κεντρική Εκθεση του Φεστιβάλ, με τίτλο: «...ο πόλεμός τους σκότωσε ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους..." - Οι θέσεις του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο - 20 χρόνια από την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία». Οι επισκέπτες της Εκθεσης, με οργανωμένες ξεναγήσεις, έρχονταν σε επαφή με τις θέσεις του Κόμματος, τις αναλύσεις και επεξεργασίες για τον ιμπεριαλισμό, τους πολέμους, το ρόλο του ΝΑΤΟ και την πρόταση του ΚΚΕ.

Οι μαθητές κάθε ηλικίας είχαν το δικό τους χώρο

Στο Μαθητικό Στέκι κυρίαρχο έστεκε το σύνθημα «Αυτόν τον κόσμο με τη δύναμη της γνώσης μπορούμε να τον εξηγήσουμε! Με την οργάνωση του αγώνα μπορούμε να τον αλλάξουμε», ενώ η είσοδός του διακοσμούνταν με φράσεις όπως το «Να αλλάξεις τον κόσμο δεν είναι τρέλα, ούτε ουτοπία, είναι δικαιοσύνη» του Θερβάντες, ή το «Αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία είσαι σύντροφός μου» του Τσε Γκεβάρα κ.ά. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μαθητών βρέθηκε και την Παρασκευή η διαδραστική ψηφιακή έκθεση με τίτλο: «Η επανάσταση είναι η μεγαλύτερη μέθη της ανθρωπότητας... Αυτός που τη γεύτηκε μια φορά, δεν ξεχνά ποτέ τη γεύση της!».

Στο «Κόκκινο Αερόστατο» οι μικροί φίλοι της ΚΝΕ συμμετείχαν ενεργά στις δημιουργικές γωνιές του, μετρήθηκαν με τις δυνάμεις τους στον τοίχο αναρρίχησης, συμμετείχαν σε μια σειρά από ομαδικά παιχνίδια, έπαιξαν και διασκέδασαν με την ψυχή τους. Ενώ προμηθεύτηκαν και το νέο τεύχος του περιοδικού «κόκκινο Αερόστατο» που είναι αφιερωμένο στο 45ο Φεστιβάλ και τη νέα σχολική χρονιά.

Η Κεντρική Εκθεση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των επισκεπτών
Η Κεντρική Εκθεση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των επισκεπτών
Οσοι βρέθηκαν στη Γωνιά Αθλητισμού, παρακολούθησαν μάθημα σκακιού από διακεκριμένο σκακιστή και αμέσως μετά πήραν μέρος σε τουρνουά σκακιού.

Στη Γωνιά δραστηριοτήτων και παιχνιδιών, συμμετείχαν σε βιωματικό παιχνίδι ρόλων με τίτλο «Για έναν άλλο κόσμο, όμορφο και δίκαιο, για όλα τα παιδιά». Επίσης, συμμετείχαν στο Escape room με θέμα το περιβάλλον, όπου τα παιδιά αναζητούν απαντήσεις στο ποια είναι τα αίτια καταστροφής του περιβάλλοντος σήμερα, πώς σχετίζονται με το κυνήγι του κέρδους των μεγάλων επιχειρήσεων κ.λπ. Αλλά και στο παιχνίδι με τίτλο «Στον "κόσμο" των ηλεκτρονικών παιχνιδιών», όπου μέσα από ένα πρωτότυπο εργαστήριο και μικρές αποστολές ανακάλυπταν αθέατες πλευρές του κόσμου των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και αν τελικά μπορούν να καταφέρουν να επιλέξουν αυτοί πότε θα κλείνουν τον υπολογιστή ώστε να μην τους «κλείνει» αυτός.

Στο χώρο λειτουργεί και Παιδότοπος με ξεχωριστό πρόγραμμα και αφιέρωμα στο μαγικό κόσμο των ζώων. Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή, τα παιδιά έκαναν κατασκευές με ζώα και συμμετείχαν σε κουίζ εξερευνώντας το ζωικό βασίλειο. Η βραδιά έκλεισε με ξέφρενο κουβανέζικο πάρτι με χορό και κοκτέιλ χυμών.

Πλούσιο πρόγραμμα στις Σκηνές

Το βράδυ της Παρασκευής, στην Κεντρική Σκηνή, την παράσταση έκλεψε το μουσικοθεατρικό αφιέρωμα της ΚΝΕ με τίτλο «Στιγμές της ταξικής πάλης στη Θεσσαλονίκη», ενώ η βραδιά έκλεισε με μεγάλη συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Στη Λαϊκή Σκηνή, σε ήχους παραδοσιακούς και λαϊκούς «κέντησαν» ο Σεραφείμ Μαρμαρίδης και ο Νίκος Φιλιππίδης. Ενώ στη Νεανική Σκηνή, σε ήχους πιο σκληρούς, τραγούδησαν οι «Ντούο Σεγκιάχ», Πέννυ Μπαλτατζή και «Little Kiss».

«Υψωσε τη γροθιά σου, για έναν κόσμο ακριβώς όπως τον φαντάζεσαι»

Η Κεντρική Σκηνή πλημμύρισε από κόσμο
Η Κεντρική Σκηνή πλημμύρισε από κόσμο
Η όμορφη ατμόσφαιρα που κυριαρχεί σε όλες τις Σκηνές του Φεστιβάλ εκφράζεται και μέσα από τις δηλώσεις των ίδιων των καλλιτεχνών, που μαρτυρούν ότι γίνονται κομμάτι του μεγάλου συνόλου.

Το βράδυ της Πέμπτης, στη Νεανική Σκηνή εμφανίστηκε για πρώτη του φορά στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης ο Χριστόφορος Ζαραλίκος, και κρίνοντας από τα γέλια και το χειροκρότημα του κόσμου, σίγουρα όχι και τελευταία. «Ούτε ιερά ούτε όσια» γλίτωσαν από το καυστικό του χιούμορ, με το οποίο αναφέρθηκε στην εθνική συνείδηση, στο φασισμό, στο θέατρο, στα έθιμα και άλλα πολλά. «Στον καπιταλισμό, όλα είναι ιερά εκτός από τον μισθό του εργάτη», είπε, και σχολιάζοντας ύστερα τις εργασιακές συνθήκες παρότρυνε: «Με τέτοιους μισθούς και συνθήκες εργασίας, χρειάζεται λιγότερος χρόνος στη δουλειά και περισσότερο στο σωματείο!». Κάλεσε χαρακτηριστικά τους νέους: «Υψωσε τη γροθιά σου, για έναν κόσμο ακριβώς όπως τον φαντάζεσαι!».

Σαράντα πέντε χρόνια «παρών» στο Φεστιβάλ δήλωσε ο Παντελής Θαλασσινός. «45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή". Δεν έχω λείψει από κανένα. Ακόμα και όταν δεν τραγουδούσα ήμουν εκεί, στο Περιστέρι, άκουγα τους τόσους σημαντικούς της εποχής», είπε, αναδεικνύοντας τη σημαντική πολιτιστική του διάσταση. Η Φωτεινή Βελεσιώτου και ο Σωτήρης Μπαλλάς, ένας καλλιτέχνης βγαλμένος «από τα σπλάχνα» της ΚΝΕ και του Φεστιβάλ, μίλησαν για την τιμή που νιώθουν με την πρόσκληση συμμετοχής που τους απηύθυνε η ΚΝΕ και παρουσίασαν ένα πρόγραμμα καρδιάς.Η Κεντρική Σκηνή το βράδυ της Παρασκευής
Η Κεντρική Σκηνή το βράδυ της Παρασκευής

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org