Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του ΣΕΗ

Από την πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ
Από την πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ
Η ΕΡΤ1 σήμερα, Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη, στις 00.15, θα μεταδώσει το ντοκιμαντέρ «100 χρόνια ΣΕΗ», σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού, παραγωγής 2018.

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών το 2017 τίμησε την 100ή επέτειό του με πολύμορφες εκδηλώσεις, συζητήσεις και εκθέσεις που διοργανώθηκαν σε όλη τη χώρα, αναδεικνύοντας την πολύτιμη ιστορία του και την προσφορά του στους κοινωνικούς αγώνες και την τέχνη. Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων γυρίστηκε το ντοκιμαντέρ «100 χρόνια ΣΕΗ», σε συνεργασία με την ΕΡΤ.

«Η βασανισμένη και περιφρονημένη ζωή που περνούμε από πόλιν εις πόλιν ως νομάδες, μας ηνάγκασε να συνέλθουμεν και να συζητήσουμεν την αιτία του κακού. Ιδωμεν, λοιπόν, ότι και ημείς, εργάται του πνεύματος, υποκείμεθα εις την ίδιαν εκμετάλλευσιν με τους εργάτας των χεριών υποχρεωμένοι να εργαζόμεθα προς πλουτισμόν ολίγων επιχειρηματιών, χωρίς καμίαν απολαβήν, ικανοποιητικήν, ούτε ηθικήν, ούτε υλικήν».

Τα παραπάνω αναφέρονταν στο πρώτο καταστατικό του Συνδικάτου Ηθοποιών το 1914... Ενα ντοκιμαντέρ ιστορικής μνήμης και αξίας αλλά και με παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και τον πολιτισμό της χώρας μας. Η ζωή του Σωματείου, συνυφασμένη με τη ζωή του κινήματος και την ιστορία του τόπου, από το 1917 έως και σήμερα, θα ξεδιπλωθεί ξανά μέσα από προσωπικές εμπειρίες ηθοποιών και μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό.

Αφήγηση: Βασίλης Κολοβός

Πρωτότυπη μουσική: Στέφανος Χατζηαναγνώστου

Μοντάζ: Θεοδοσία Γραμματικού

Διεύθυνση φωτογραφίας αρχειακού υλικού: Προκόπης Δάφνος, Ξενοφώντας Βαρδαρός

Σενάριο - σκηνοθεσία: Λεωνίδας Βαρδαρός.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org