Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Αναβαθμίζεται ο ρόλος του αντιδραστικού Οργανισμού Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών

Ψηφίστηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Κύρωση της Συμφωνίας Εδρας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA European Union Agency for Network and Information Security)», για τη μεταφορά της έδρας του οργανισμού στην Αθήνα, από το Ηράκλειο της Κρήτης όπου βρίσκεται σήμερα.

Σημειώνεται ότι ο ENISA συστάθηκε το 2004 με μόνιμη έδρα την Ελλάδα και αποστολή να συμβάλλει σε ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών εντός της ΕΕ για την ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς των χωρών - μελών της, τη διασφάλιση δηλαδή της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Με τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις και με βάση την Οδηγία της ΕΕ 1184/2016 (ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία το Νοέμβρη του 2018) αναβαθμίζεται διαρκώς ο ρόλος του στην κυβερνοασφάλεια, ο οποίος αφορά στο πώς θα εξασφαλιστεί η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και εμπορευμάτων στο πλαίσιο της Συνθήκης του Μάαστριχτ, ενώ προορίζεται να αποτελέσει την τεχνολογική υποδομή για τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της ΕΕ, όπως η Γιουροπόλ και η Eurojust, και τις ανάλογες υπηρεσίες των κρατών - μελών, ισοπεδώνοντας τα ανεπαρκή και ψευδεπίγραφα μέτρα δήθεν προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Μάλιστα, οι αστυνομικοί μηχανισμοί εκπροσωπούνται στα αρμόδια όργανα του Οργανισμού αυτού με την ονομασία «Μόνιμη Ομάδα Ενδιαφερομένων του Οργανισμού».

Η όλη συζήτηση στην Επιτροπή επικεντρώθηκε στο αν θα πρέπει να μεταφερθεί η έδρα του Οργανισμού από την Κρήτη στην Αθήνα ή όχι, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίζει λέγοντας - ο εισηγητής του Μ. Κάτσης - ότι το νομοσχέδιο είναι συνέχεια των δικών του προσπαθειών. Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ25 καταψήφισαν διαφωνώντας στη μεταφορά της έδρας, ενώ επιφυλάχθηκε η Ελληνική Λύση.

Διαδικτυακή παρακολούθηση του λαού από τα μονοπώλια

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο καθώς, όπως επισήμανε ο ειδικός του αγορητής, Μανώλης Συντυχάκης, αυτό που σηματοδοτεί και προσπαθούν να αποκρύψουν με τις διαφωνίες τους για την έδρα τα αστικά κόμματα είναι ότι «στην πραγματικότητα, πρόκειται για την αναβάθμιση του ρόλου του ENISA, από απλό οργανισμό ασφάλειας της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ σε Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Κυβερνοασφάλεια», σε «άμεση διασύνδεση με το ΝΑΤΟ».

Οπως τόνισε, «ο ENISA αναβαθμίζει και επεκτείνει τους σκοπούς του, όπου συμπεριλαμβάνονται επιπλέον και αστυνομικά καθήκοντα. Οχι απλώς η ασφάλεια των δικτύων επικοινωνίας, αλλά στην πραγματικότητα η "αντιτρομοκρατική" πολιτική της ΕΕ και η "καταπολέμηση" τρομοκρατικών επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, η "προστασία των υποδομών πληροφοριών ζωτικής σημασίας", δημόσιων και ιδιωτικών, στρατιωτικών και μη».

Τόνισε πως είναι χαρακτηριστικό ότι στο νομοσχέδιο ο ENISA, όπως οι υπάλληλοι σε αυτόν, συνολικά όλος αυτός ο μηχανισμός, «αναγνωρίζεται σχεδόν ως διπλωματική αποστολή και του παρέχονται μια σειρά από σχετικές διευκολύνσεις όπως άσυλο, εξαιρέσεις από φορολογία (ΦΠΑ, τελωνειακούς δασμούς, κ.ά.) και άλλες οικονομικές διευκολύνσεις».

Ο Μ. Συντυχάκης αναφέρθηκε συνολικά στο ρόλο της κυβερνοασφάλειας, αναδεικνύοντας ότι η ΕΕ, παράλληλα με την αποφυγή «εισβολέων» σε αρχεία και δεδομένα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων από ανταγωνιστές, την εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας σε μονοπώλια αφού πρόκειται για μια αγορά 660 δισ. ευρώ, έχει ως πρώτο μέλημα την καταστολή σε βάρος των λαών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενισχύονται διαρκώς οι μηχανισμοί παρακολούθησης και καταστολής του λαού(2019-09-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ