Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΟΥ 1999 ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν χωράει μέτρα προστασίας του λαού

Αποσπάσματα από την ομιλία του Κύριλλου Παπασταύρου στις εκδηλώσεις σε Ανω Λιόσια και Μεταμόρφωση

Ο Κ. Παπασταύρου
Ο Κ. Παπασταύρου
Το 1999 η Ελλάδα ζούσε στους ρυθμούς της εισόδου της χώρας στην Ευρωζώνη, της διείσδυσης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στα Βαλκάνια (στην «ενδοχώρα», όπως έλεγαν τότε οι αστοί πολιτικοί), κατέγραφε ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης 3,4% του ΑΕΠ, από τους μεγαλύτερους της δεκαετίας του 1990, ρυθμός που εκτοξεύτηκε στο 6% το 2003, προετοιμαζόταν για τον μεγάλο «εθνικό στόχο» των Ολυμπιακών Αγώνων και τα μεγάλα έργα. Δηλαδή σε συνθήκες που η καπιταλιστική οικονομία ήταν στα «πάνω» της...

Ο σεισμός στην Αττική αποκάλυψε με τραγικό τρόπο τους όρους με τους οποίους επιτεύχθηκε αυτή η ανάπτυξη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κατάσταση που επικρατούσε στους εργασιακούς χώρους πριν αλλά και μετά το σεισμό. (...)

Τιμάμε λοιπόν σήμερα τους νεκρούς του σεισμού, όχι σαν θύματα μιας άτυχης στιγμής αλλά σαν θύματα μιας πολιτικής, μιας οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης που έχει ως κίνητρο και κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες. (...)

Αντισεισμικός κανονισμός υπήρχε από τη δεκαετία του 1980, και προδιαγραφές και προϋποθέσεις, όμως αυτό δεν είχε καμία επίδραση στο σεισμό του 1999, δεν προστάτεψε τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους στις βιομηχανίες και τις λαϊκές οικογένειες, τα σπίτια και τις ζωές τους. Γιατί; Πολύ απλά γιατί ακόμα και τον καλύτερο αντισεισμικό κανονισμό καλείται να τον εφαρμόσει ένα κράτος που υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου. Αυτά έχει ως προτεραιότητά του, θεωρεί περιττό κόστος τη στελέχωση μηχανισμών ελέγχου και υλοποίησης, ενώ βεβαίως με χίλια δυο παραθυράκια σε αναπτυξιακούς νόμους κ.λπ. ανοίγει την πίσω πόρτα για την παραβίαση των ίδιων των δικών του κανονισμών.

Στα Ανω Λιόσια
Στα Ανω Λιόσια
Αλήθεια, τι αντισεισμικές μελέτες γίνονται στις διαδικασίες fast track επενδύσεων και έργων; Τι δρόμους ανοίγουν οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, τα διάφορα αναπτυξιακά σχέδια και κίνητρα; Η λεγόμενη απλοποίηση διαδικασιών για τις επενδύσεις; Χωράνε σε όλα αυτά τα μέτρα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες; Και εδώ το ερώτημα είναι ρητορικό. (...)

Η πραγματικότητα είναι ότι η Αττική παραμένει αθωράκιστη

Σήμερα, με αφορμή και τον πρόσφατο σεισμό των 5,1 Ρίχτερ στη Μαγούλα στις 19 Ιούλη, ξεκίνησε μια καθησυχαστική συζήτηση από κυβέρνηση, Περιφέρεια, δήμους και διάφορα αστικά επιτελεία ότι «η Αττική άντεξε», ότι το πάθημα του 1999 έγινε μάθημα, ότι υπάρχει ένας αυστηρότερος αντισεισμικός κανονισμός, που είναι επαρκής. Πρόκειται για μια επικίνδυνη, αποπροσανατολιστική προπαγάνδα, που συγκαλύπτει - καταρχάς - την πραγματικότητα.

Η πραγματικότητα είναι ότι η Αττική είναι αθωράκιστη απέναντι σε έναν πιθανό ισχυρό σεισμό.

Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν τραγικές ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού και της Τοπικής Διοίκησης (δήμοι, Περιφέρειες) στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από έναν ισχυρό σεισμό.

Η ανεπάρκεια αυτή δεν είναι απότοκο της ελλιπούς οργάνωσης και της αναποτελεσματικότητας του κρατικού μηχανισμού, αλλά αντίθετα αντανακλά την επιλεκτική αποτελεσματικότητα ή αναποτελεσματικότητα του κράτους, που σχετίζεται με την πραγματική αποστολή του. Το τι χρηματοδοτείται και τι όχι δεν είναι τυχαίο, αλλά προέρχεται από το χαρακτήρα και την αποστολή του αστικού κράτους. Το ότι το κράτος είναι αποτελεσματικό σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου, την προστασία του, την επέκταση της κερδοφόρας δράσης του και ότι είναι αναποτελεσματικό όσον αφορά σχεδιασμένες υποδομές προστασίας της ζωής των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων φαίνεται στο Μάτι, στη Μάνδρα, στη Χαλκιδική, φάνηκε στο σεισμό του 1999, από θαύμα δεν επιβεβαιώθηκε τραγικά και στο σεισμό του Ιούλη. (...)

Το 1999 δεν είναι απλά μια κακή ανάμνηση

Ενός λεπτού σιγή στην εκδήλωση στη Μεταμόρφωση
Ενός λεπτού σιγή στην εκδήλωση στη Μεταμόρφωση
Σήμερα θα μπορούσε το 1999 να είναι απλώς μια κακή ανάμνηση, μια κακιά στιγμή, εάν ήταν παρελθόν και οι παράγοντες που οδήγησαν στην καταστροφή, οι οποίοι δυστυχώς είναι εδώ και ενισχύονται. Οσο οι λαϊκές κατοικίες θα χτίζονται με κριτήριο το κέρδος των επιχειρήσεων στον κατασκευαστικό τομέα και των τραπεζών, όσο η γη θα είναι εμπόρευμα, όσο και η αντισεισμική προστασία είναι εμπόρευμα. Οσο ο χωροταξικός σχεδιασμός γίνεται με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος και άρα άναρχα και αποσπασματικά για τις λαϊκές ανάγκες, γειτνιάζοντας βιομηχανικές και οικιστικές ζώνες. (...) Οσο δηλαδή η οικονομική ανάπτυξη θα συντελείται με κίνητρο το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων, όσο το κράτος θα είναι δικό τους κράτος, θα υπερασπίζεται τα δικά τους συμφέροντα. Οσο θα ισχύουν όλα τα παραπάνω, θα υπάρχουν και οι εγκληματικές αιτίες που οδηγούν σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων, θα υπάρχει πλάι σε όλα τα άλλα προβλήματα και η έλλειψη υποδομών προστασίας της ζωής των εργαζομένων. (...)

Εμείς λέμε ότι δεν πρέπει να συνηθίσουμε, να αποδεχτούμε αυτήν την πραγματικότητα, και αν η σημερινή κατάσταση του εργατικού - λαϊκού κινήματος είναι αυτή που δημιουργεί την αίσθηση και την αντίληψη ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα άλλο, εμείς πρέπει αυτήν την κατάσταση να την αλλάξουμε, ξαναζωντανεύοντας τα συνδικάτα, τους συλλόγους, τα σωματεία, ανεβάζοντας την οργάνωση, τη συμμετοχή, ανασυντάσσοντας το κίνημα, ενισχύοντας τον αγωνιστικό - ταξικό προσανατολισμό του, βάζοντας στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο. (...)

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να γράψει ο λαός στις σημαίες του τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες. Η πείρα μας έχει δείξει ότι όσο παζαρεύουμε τι θα χάσουμε, θα χάνουμε πάντα περισσότερα. Σήμερα δεν πάει άλλο, χρειάζεται να περάσουμε στην αντεπίθεση. (...)

Δεν μπορούμε να κάνουμε άλλο πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες μας

Δεν μπορούμε να κάνουμε συνολικότερα σκόντο πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες μας, που με τις δυνατότητες της επιστήμης και της παραγωγής είναι ώριμο να υλοποιηθούν. Αυτό απαντάμε σε όσους μας προτρέπουν να έχουμε «ρεαλιστικές» και «όχι ανεδαφικές» διεκδικήσεις. Σε όσους ουσιαστικά μας λένε ότι πρέπει να προσαρμόζουμε τις διεκδικήσεις μας όχι στις ανάγκες και τις δυνατότητες της εποχής, αλλά στις αντοχές και στα όρια της καπιταλιστικής οικονομίας. Σε όσους μας λένε να διαλέξουμε τι θα χάσουμε. Να διαλέξουμε με ποιον τρόπο θα πληρώνουμε το κόστος. Θέλεις π.χ. αντισεισμική προστασία; «Καμία δουλειά το κράτος... Πλήρωσε από την τσέπη σου, κόψε από τα άλλα», μας λένε. «Δεν μπορείς; Τότε παίρνεις την ευθύνη για το κακό που θα σου συμβεί». Δείτε στα σχολεία τι λένε: Ο δήμος, το κράτος, αυτά μπορεί να κάνει. Φοβάστε ότι θα πέσουν τούβλα στα κεφάλια των παιδιών σας; Ας αναλάβουν οι γονείς να φέρουν έναν εργολάβο, ας βρουν βρε αδερφέ έναν χορηγό, στην τελική... Αυτή είναι η λογική που απαλλάσσει κεφάλαιο, κράτος, δημοτικές - περιφερειακές αρχές από τις ευθύνες, που αντιμετωπίζει λαϊκές - κοινωνικές ανάγκες ως ατομική υπόθεση.

Ο δρόμος που μας καλούν να διαλέξουμε είναι ο δρόμος που μας έχει φέρει έως εδώ, είναι ο δρόμος που έχει φέρει το λαό με την πλάτη στον τοίχο. Εμείς καλούμε το λαό να ακολουθήσει έναν άλλο δρόμο, το δρόμο που δίνει μάχες για σύγχρονα δικαιώματα, για νέες κατακτήσεις με κριτήριο τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, το δρόμο που φωτίζει τη διέξοδο για το λαό.

Να ανοίξουμε το δρόμο για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης

Η αντισεισμική προστασία και θωράκιση ως κοινωνική ανάγκη, ενταγμένη σε έναν συνολικότερο σχεδιασμό, απαιτεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που να προωθεί ισόρροπα μακροπρόθεσμα μέτρα για την πρόληψη των σεισμικών επιπτώσεων και προστασίας των κατασκευών απ' αυτά, και αφ' ετέρου μέτρα για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης μετά από έναν καταστροφικό σεισμό.

Ενας τέτοιος σχεδιασμός για να υλοποιηθεί πρέπει να έχουν αρθεί όλοι οι παράγοντες που τον εμποδίζουν. Προϋποθέτει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να βρίσκονται στα χέρια των εργαζομένων, της κοινωνίας, να είναι κοινωνική ιδιοκτησία. Στη βάση αυτής της ιδιοκτησίας μπορεί ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός να κατανέμει σχεδιασμένα την κρατική χρηματοδότηση και το εργατικό δυναμικό, να προγραμματίζει την υλοποίηση των έργων σύμφωνα με τις επείγουσες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων (π.χ. αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία). Να καλύπτει το σύνολο των φάσεων των δημοσίων έργων, να εξασφαλίζει τις συνδυασμένες λαϊκές ανάγκες για κατοικία. Να διαμορφώνει χωροταξικό σχεδιασμό με βάση τις λαϊκές - κοινωνικές ανάγκες. (...)

Εχει σημασία λοιπόν να δώσουμε σήμερα έναν συνολικό αγώνα για τους όρους ζωής και δουλειάς των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Μέσα σε αυτόν τον συνολικό αγώνα εντάσσονται και τα ζητήματα της αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, αντιμετώπισης βιομηχανικών ατυχημάτων και καταστροφών.

Δίνουμε αυτόν τον αγώνα μας λοιπόν σήμερα, συσπειρώνοντας δυνάμεις γύρω από στόχους που προβάλλουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, που συγκρούονται με τα διάφορα σχέδια του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του. Μέσα σε αυτόν τον αγώνα οικοδομείται η κοινωνική συμμαχία εργαζομένων, βιοπαλαιστών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, μέσα σε αυτόν τον αγώνα η συμμαχία αυτή βαθαίνει, παίρνει κατεύθυνση αντιπαράθεσης με το κεφάλαιο, τα μονοπώλια, τους στόχους της ανάπτυξής τους και την εξουσία τους. Μέσα απ' αυτόν τον αγώνα ανοίγουμε το δρόμο για την ελπιδοφόρα προοπτική ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, της σοσιαλιστικής ανάπτυξης, όπου στη βάση της κοινωνικοποίησης των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, της ανάπτυξης της οικονομίας με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, με την εργατική τάξη να βρίσκεται στο τιμόνι της πολιτικής εξουσίας, σκοπός της παραγωγής θα είναι η κάλυψη του συνόλου των κοινωνικών αναγκών.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org