Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
Καλούν την Τουρκία να συμβάλει στη δημιουργία «κατάλληλου κλίματος» για νέες συνομιλίες

Eurokinissi

Την ετοιμότητά τους να συμβάλουν στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, επί των διχοτομικών σχεδίων που είναι στο τραπέζι και εν μέσω της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας, εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης, οι οποίοι συναντήθηκαν χτες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, η οποία δεν είναι καθόλου άσχετη με το σύνθετο παζάρι ανάμεσα στην Αγκυρα και ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως οι ΗΠΑ, καθώς και με την επιδίωξη μονοπωλιακών ομίλων να «βάλουν χέρι» στον πλούτο της περιοχής. Η νέα πρωτοβουλία θα εκκινήσει στη βάση των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί σε προηγούμενα διχοτομικά σχέδια, όπως η Κοινή Δήλωση περί «δύο συνιστώντων κρατών», και θα συνεχίσει τις συζητήσεις από εκεί που διακόπηκαν το 2017 στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες «επαναλαμβάνουν την απόλυτη βούλησή τους για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις αρχές και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και δηλώνουν δε «απολύτως έτοιμοι να συνεργαστούν με τα Ηνωμένα Εθνη στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που εκδηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού».

Σημειώνεται ακόμα πως στη συνάντηση συζητήθηκαν οι επιθετικές και παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και στην Αμμόχωστο, καθώς και η εκδήλωση «ακραίας αδιαλλαξίας» κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου στα Κατεχόμενα, και ότι επ' αυτού οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν σε κοινούς χειρισμούς προς αντιμετώπιση των παράνομων τουρκικών ενεργειών» και διατύπωσαν «την κοινή θέση ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αυτές τις ενέργειες και να συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για συνομιλίες».

Κατά την υποδοχή του Ν. Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυρ. Μητσοτάκης επεσήμανε τα προσκόμματα που θέτει η Τουρκία στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αλλά και την «παραβατική» της συμπεριφορά, που όπως είπε προκαλεί, και εκτίμησε - την ώρα που ΗΠΑ και ΕΕ παζαρεύουν ανοιχτά μαζί της - ότι η Τουρκία είναι διεθνώς ...απομονωμένη.

Μίλησε για κοινές στρατηγικές επιλογές Ελλάδας και Κύπρου, ενώ εναπόθεσε ελπίδες επίλυσης του Κυπριακού στην ΕΕ και τους σχεδιασμούς της στην ευρύτερη περιοχή, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι σταθερός συμπαραστάτης, σταθερός αρωγός σε κάθε βήμα - και πρωτίστως βέβαια - στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γιατί είναι τα συμφέροντα της ίδιας της Ευρώπης, που τελικά θίγει ευθέως η στάση της Τουρκίας».

Πρόσθεσε πως χρειάζεται συντονισμός ενεργειών ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και προκειμένου να ενισχυθούν τα ερείσματα της Κύπρου, ενώ υπενθύμισε την τριμερή με την Αίγυπτο στις αρχές Οκτώβρη ως ευκαιρία έντασης των προσπαθειών «για σταθερότητα, για ανάπτυξη στη ζωτικής σημασίας περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Κατά την αντιφώνησή του, ο Ν. Αναστασιάδης κατήγγειλε τις απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, που όπως είπε, «αναδεικνύει, αλλά και αποδεικνύει μια έντονη ανησυχία που έχει η Ελληνοκυπριακή Κοινότητα, τον έλεγχο, δηλαδή, της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας απόλυτα από την Τουρκία». «Και είναι εδώ που κάποιες των αξιώσεων δημιουργούν προβληματισμό, ποιος τελικά ή ποιο θα είναι τελικά το μέλλον αυτού που επιδιώκουμε να χτίσουμε. Της βιωσιμότητας της λύσης, της λειτουργικότητας και της βιωσιμότητας της λύσης και γενικότερα πόσο δικαιολογείται η αξίωση να συνεχίσουν οι εγγυήσεις, η μόνιμη παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, δηλαδή της συνέχισης του ελέγχου ακόμα και μετά την εξεύρεση μιας λύσης, που θα πρέπει να είναι από κοινού αποδεκτή και από τις δύο Κοινότητες», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κύπρου.

Πρόσθεσε πως παρά τα βήματα που έχουν γίνει ώστε να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς, οι δηλώσεις Τσαβούσογλου «δημιουργούν έναν προβληματισμό ως προς τις προθέσεις της Αγκυρας, αλλά και ως προς την προοπτική επιτέλους να επαναρχίσει ένας ουσιαστικός, δημιουργικός διάλογος για να οδηγηθούμε στην επιθυμητή λύση».

  • Στο μεταξύ, σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα «κλείδωσε» η συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ στα τέλη του Σεπτέμβρη.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org