Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΜΑΛΑΚΑΣΑ
Εγκλωβισμένοι στη μέση του πουθενά

Περιοδεία, χτες, κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή

Ο Κ. Παπαδάκης συζητά με τους πρόσφυγες
Ο Κ. Παπαδάκης συζητά με τους πρόσφυγες
«

Υπάρχουν υπαίτιοι για την κατάσταση που βιώνετε: Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, αλλά και η ΕΕ, που έχουν μετατρέψει τις χώρες σας σε ζούγκλα. Τώρα το βασικό ζήτημα για εσάς είναι να πάτε στις χώρες που έχετε επιλέξει ως προορισμό, αλλά ταυτόχρονα να έχετε όλα τα δικαιώματα και τη δυνατότητα να ζείτε με αξιοπρέπεια, χωρίς προβλήματα. Και γι' αυτό παλεύουμε εμείς».

Αυτό υπογράμμισε, ανάμεσα σε άλλα, ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, μιλώντας χτες σε πρόσφυγες κατά τη διάρκεια περιοδείας του Κόμματος στον προσφυγικό καταυλισμό της Μαλακάσας.

Στον προσφυγικό καταυλισμό μένουν πάνω από 1.700 ξεριζωμένοι (450 - 500 είναι ανήλικοι), οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν. Το camp διαθέτει 269 εμπορευματοκιβώτια, 29 διαμερίσματα αλλά και 200 σκηνές όπου ζουν 300 πρόσφυγες σε άθλιες συνθήκες. Σε μια μικρή του πλατεία δεκάδες άνθρωποι που διαβιούν στον καταυλισμό συγκεντρώθηκαν και μίλησαν με τον ευρωβουλευτή του Κόμματος για τα προβλήματά τους.

Εντονη ήταν η μυρωδιά των χημικών αποχωρητηρίων κοντά στην είσοδο του καταυλισμού, όπου υπάρχουν πολλές σκηνές, μερικές από τις οποίες είναι κάτω από τέντες. Σκηνές στήνονταν κατά καιρούς στο camp, αλλά από τον φετινό Γενάρη έχουν αυξηθεί. Σε αυτές μένουν 300 μη καταγεγραμμένα άτομα που δεν προέρχονται από τις οργανωμένες μετακινήσεις των αρχών. Αλλα 200 «βολεύονται» σε κοντέινερ. Τα περισσότερα από αυτά έχουν περάσει στην Ελλάδα από τον Εβρο. Η σίτισή τους γίνεται δύο φορές τη μέρα από κάποια ΜΚΟ.

Ο εφιάλτης του χειμώνα

Σκηνές στοιβαγμένες κάτω από τέντα
Σκηνές στοιβαγμένες κάτω από τέντα
Οπως είπαν, ζυγώνει ο χειμώνας, ο οποίος στην περιοχή είναι βαρύς και την ίδια ώρα τούς απαγορεύεται, στην ουσία, να μετακινηθούν, αφού το συγκεκριμένο camp βρίσκεται στη μέση του πουθενά. Το εισιτήριο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την Αθήνα από τη Σφενδάλη κοστίζει 8 ευρώ, την ώρα που παίρνουν 150 ευρώ το μήνα. Μετά τις 30 Αυγούστου οι ιδιωτικοποιημένοι σιδηρόδρομοι δεν επιτρέπουν στους πρόσφυγες να μετακινούνται με τα τρένα μόνο με την επίδειξη των εγγράφων που διαθέτουν ως αιτούντες άσυλο. Η περιοχή δεν έχει συγκοινωνία, νοσοκομεία, σχολεία. Μέσα στο στρατόπεδο δεν υπάρχουν καταστήματα για να μπορούν να αγοράσουν βασικά είδη, τρόφιμα και νερό. Συχνά, χρειάζεται να παίρνουν το τρένο για την Αθήνα, να κάνουν τις απαραίτητες αγορές και ενέργειες που χρειάζονται στην Υπηρεσία Ασύλου. Αυτό τους κοστίζει πολύ. Οσον αφορά τη χορήγηση του ασύλου είπαν ότι στο camp υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν τρία χρόνια για να τους χορηγηθεί άσυλο, ενώ περίπου 200 άτομα έχουν πάρει άσυλο και δεν έχουν τη δυνατότητα να φύγουν από το στρατόπεδο των προσφύγων.

«Η κατάσταση εδώ είναι απαράδεκτη», τους ανέφερε ο Κ. Παπαδάκης. «Είμαστε εδώ για να ενισχύσουμε τον αγώνα σας και για δωρεάν μετακίνηση και για πρόσβαση στις υποδομές Υγείας, αλλά και ενόψει του χειμώνα που θα χρειάζεστε θέρμανση. Οι κυβερνήσεις, η προηγούμενη και η τωρινή, από τη μία, στηρίζουν τον πόλεμο που γίνεται στη χώρα σας και, από την άλλη, σας έχουν αφήσει να ζείτε εδώ υπό άθλιες συνθήκες. Το βασικό ζήτημα είναι να πιέσετε και εσείς, όπως θα κάνουμε και εμείς, τον διπλό στόχο: Αφενός καλύτερες συνθήκες, αφετέρου να πάτε στις χώρες που επιθυμείτε. Η ΕΕ, οι ΗΠΑ, οι κυβερνήσεις, σας στερούν αυτό το δικαίωμα, αλλά η οργάνωσή σας και η επιμονή όλων μας πρέπει να συνεχιστούν».

Ελλειψη φαρμάκων

Αθλιες οι συνθήκες στις σκηνές
Αθλιες οι συνθήκες στις σκηνές
Στη συνέχεια, αναφέρθηκαν στα θέματα Υγείας και στα φάρμακα. Υπάρχει ένας γιατρός για τους ενήλικους, παιδίατρος, οδοντίατρος μια φορά τη βδομάδα και ψυχίατρος δυο φορές. Υπάρχουν και τέσσερις νοσηλευτές με οκτάμηνες συμβάσεις. Ωστόσο, τα ιατρεία δεν διαθέτουν τηλέφωνο, με αποτέλεσμα οι γιατροί να μην μπορούν να κλείσουν εύκολα ραντεβού για τους ασθενείς τους, ενώ όσον αφορά τα φάρμακα υπάρχουν ελλείψεις. Τα ιατρεία παίρνουν ό,τι τους στέλνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ πολλά φάρμακα δεν στέλνονται. Το προσωπικό προσπαθεί να τα βρει με ...παρακάλια από τα φαρμακεία ή από διάφορες οργανώσεις. Τώρα δε που δεν χορηγείται ΑΜΚΑ στους αιτούντες άσυλο, είναι αδύνατον να γραφτούν φάρμακα για τους αρρώστους.

Επιπλέον, οι πρόσφυγες ανέφεραν ότι υπάρχουν 227 παιδιά για τα σχολεία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Σήμερα ξεκινούν τα σχολεία και για τα εκατοντάδες παιδιά του κέντρου το κουδούνι δε θα χτυπήσει, τουλάχιστον έως τον Οκτώβρη, αφού δεν έχει λυθεί το ζήτημα της μεταφοράς τους. Στο νηπιαγωγείο θα πάνε 51 παιδάκια και αναμένονται οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί γι' αυτά, ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα το «λειτουργούσαν» μόνοι τους οι οκταμηνίτες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ