Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Αντιλαϊκός προγραμματισμός με το βλέμμα στην ανάκαμψη του κεφαλαίου

Οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, με φόντο τις «εκκρεμότητες» του 4ου κύκλου «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης», βρίσκονται στην ατζέντα του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, που συνεδριάζει αυτή την Παρασκευή στο Ελσίνκι, στο πλαίσιο του οποίου ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, αναμένεται να παρουσιάσει τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, με έμφαση βέβαια στις νομοθετικές παρεμβάσεις που αφορούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας, όπως η μείωση των φόρων στις ισχυρές επιχειρήσεις και η προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων.

Ειδικότερα ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και οι παρουσιάσεις στους «θεσμούς» εστιάζουν στους παρακάτω άξονες:

-- Τόνωση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, με βάση βέβαια νέα μέτρα στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Στα σκαριά βρίσκεται το λεγόμενο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, που αναμένεται να δοθεί σε διαδικασία «δημόσιας διαβούλευσης», και στη συνέχεια το φορολογικό νομοσχέδιο με τις παρεμβάσεις που αφορούν τις περικοπές φόρων στα επιχειρηματικά κέρδη από το 2019.

-- Μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αφού προηγουμένως «επιβεβαιωθεί εμπράκτως η μεταρρυθμιστική δυναμική» της κυβέρνησης, με επόμενο βήμα το γρήγορο κλείσιμο της 4ης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης». Σε αυτό το πλαίσιο, κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί «θεσμοί» εξετάζουν σχέδια μείωσης του στόχου (σήμερα 3,5% του ΑΕΠ) για τα «πρωτογενή πλεονάσματα», έτσι ώστε να διασφαλιστεί πρόσθετος «δημοσιονομικός χώρος» για παρεμβάσεις τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

-- Πρόωρη αποπληρωμή ενός τμήματος των δανείων προς το ΔΝΤ. Λόγος γίνεται για ποσό ύψους 2,7 δισ. ευρώ, με φόντο και την αποκλιμάκωση των αποδόσεων που καταγράφουν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στις χρηματαγορές.

-- Στο κάδρο βρίσκεται και το κομβικό ζήτημα της παροχής νέων κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες, με στόχο την απαλλαγή τους από τα «βαρίδια» των «κόκκινων» δανείων.

Την ίδια ώρα, οι όποιες αποφάσεις γύρω από την αναθεώρηση της στοχοθεσίας για τα «πρωτογενή πλεονάσματα», όσο και για το ζήτημα της πρόωρης εξόφλησης των δανείων του ελληνικού κράτους προς το ΔΝΤ, παραπέμπονται σε επόμενες συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ. Σε αυτό το φόντο, στις αρχές της επόμενης βδομάδας επανέρχονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών», ενώ τα υψηλόβαθμα κλιμάκια ξεκινούν τις «συζητήσεις» με την κυβέρνηση στις 23 Σεπτέμβρη, σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα δημοσιοποιηθεί περί τα τέλη Νοέμβρη, ενώ οι τελικές αποφάσεις για την 4η «αξιολόγηση» αναμένονται στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις αρχές Δεκέμβρη.

Πλειστηριασμοί στη λαϊκή κατοικία

Στο μεταξύ, ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται το ζήτημα της ραγδαίας απομείωσης των «κόκκινων» δανείων, που με τη σειρά του θα έρθει να κουμπώσει με το υπό διαμόρφωση νομοθέτημα για την παροχή νέων κρατικών εγγυήσεων στους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους.

Τα «ζητήματα» του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος θα συζητηθούν με τα κλιμάκια τόσο με τους αρμόδιους υπουργούς όσο και σε συναντήσεις με τις διοικήσεις των 4 «συστημικών» ομίλων. Η ατζέντα περιλαμβάνει την πρώτη κατοικία, την πορεία των πλειστηριασμών, τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και βέβαια τον μαζικό επανέλεγχο δανειοληπτών που ήδη έχουν ενταχθεί σε καθεστώς δικαστικής προστασίας, με το βλέμμα στην αποβολή μιας μεγάλης μάζας λαϊκών νοικοκυριών.

Παράλληλα, οι τραπεζίτες αναμένεται να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των εκβιασμών και των απειλών με μαζικές αποστολές «σημειωμάτων» σε λαϊκά νοικοκυριά. Ταυτόχρονα, αναμένεται να κατεβάσουν τον πήχη της αξίας των κατοικιών σε βάρος των οποίων θα κλιμακώσουν τους πλειστηριασμούς.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org