Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαία εγκατάσταση εντοπίστηκε στο Πυργάρι Καρύστου

Εγκατάσταση που χρονολογείται στους αρχαϊκούς χρόνους, πιθανώς στον 6ο αι. π.Χ., εντοπίστηκε στη θέση Πυργάρι - Ντάρδιζα, σε απόσταση 3 χλμ. νότια του χωριού Γιαννιτσίου του δήμου Καρύστου. Στη θέση πραγματοποιείται καθαρισμός από τις 29 Ιούλη.

Η υπό διερεύνηση εγκατάσταση εντοπίζεται σε φυσικά οχυρή θέση, καθώς καταλαμβάνει τμήμα βραχώδους λόφου, με προσαρμογή στο φυσικό ανάγλυφο. Τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα εκτείνονται σε μήκος 46 μ. και πλάτος 22,50 μ. και αναπτύσσονται με διεύθυνση ΝΑ - ΒΔ. Κατά τον καθαρισμό αποκαλύφθηκαν ισχυροί εξωτερικοί τοίχοι, αψιδωτός χώρος και ορθογώνια δωμάτια.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν επιτρέπουν την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για τη συσχέτιση των αποκαλυφθέντων χώρων με συγκεκριμένες δραστηριότητες, ωστόσο θεωρείται σίγουρη η ανθρωπογενής χρήση του χώρου.

Τα κινητά ευρήματα που προήλθαν από τον καθαρισμό του χώρου περιλαμβάνουν κυρίως ακόσμητη, χονδροειδή κεραμική, από αγγεία χρηστικού και αποθηκευτικού χαρακτήρα, ενώ ελάχιστα είναι τα παραδείγματα της λεπτότεχνης, διακοσμημένης κεραμικής. Επιπλέον, εντοπίστηκαν ευρήματα που ενδεχομένως μαρτυρούν βιοτεχνικές δραστηριότητες οι οποίες λάμβαναν χώρα στη θέση.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Πολιτισμού, η συνέχιση των αρχαιολογικών ερευνών στη θέση ενδέχεται να επιφέρει νέα δεδομένα, που θα βοηθήσουν στην κατανόηση του χαρακτήρα της εγκατάστασης.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org