Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1823 Πεθαίνει ο Βρετανός αστός οικονομολόγος Ντέιβιντ Ρικάρντο.

1922 Εκδηλώνεται στρατιωτικό κίνημα από τους Ν. Πλαστήρα, Στ. Γονατά και Δ. Φωκά με επίκεντρο τα στρατεύματα που κατέφυγαν στη Χίο και τη Λέσβο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Οι κινηματίες συγκρότησαν «Επαναστατική Επιτροπή» και πραγματοποιώντας απόβαση στο Λαύριο μπήκαν στην Αθήνα και ανέλαβαν ουσιαστικά την εξουσία (τυπικά σχηματίστηκε πολιτική κυβέρνηση υπό τον Σ. Κροκιδά). Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ο Α' διέφυγε στην Ιταλία.

1938 Γεννιέται η ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου.

1943 Τμήματα του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου απελευθερώνουν την πόλη των Καλαβρύτων. Στον ΕΛΑΣ προσχωρούν και πολλοί Ιταλοί από τις φρουρές των Καλαβρύτων, της Τρίπολης, του Αιγίου και της Πάτρας.

1947 Συνέρχεται στις 11-12 Σεπτέμβρη η 3η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, με κύριο θέμα την πολιτικοστρατιωτική κατάσταση και τα καθήκοντα του Κόμματος γύρω από τη «δημιουργία ελεύθερου εδάφους στην έκταση της Μακεδονίας και την απελευθέρωση ολόκληρης της Μακεδονίας και Θράκης, με κέντρο τη Θεσσαλονίκη» (Σχέδιο «Λίμνες»). Προτάσσοντας το σύνθημα «Ολοι στ' άρματα! Ολα για τη νίκη!», η Ολομέλεια αποφάσισε τη μετατόπιση του κέντρου βάρους όλης της κομματικής δουλειάς στον ένοπλο αγώνα.

1964 Καθιερώνεται η ελεύθερη χρήση της δημοτικής γλώσσας στα σχολεία.

1973 Εκδηλώνεται αμερικανοκίνητο στρατιωτικό πραξικόπημα στη Χιλή με επικεφαλής τον στρατηγό Αουγκούστο Πινοσέτ. Ο Σοσιαλιστής Πρόεδρος, Σαλβαδόρ Αλιέντε, οχυρώνεται στο Προεδρικό Μέγαρο και πέφτει νεκρός με το όπλο στο χέρι. Στο πρώτο μήνυμά της, η χούντα ισχυρίζεται ότι η επέμβαση του στρατού έγινε «για να λυτρωθεί η πατρίδα από το μαρξιστικό ζυγό». Την ίδια ώρα, το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων «Ασοσιέιτεντ Πρες» μεταδίδει ότι «το πραξικόπημα υπήρξε έργο του σκληρού, φιλοαμερικανικού πυρήνα των Ενόπλων Δυνάμεων». Το πραξικόπημα ήταν το επιστέγασμα μιας επιχείρησης για την ανατροπή του Αλιέντε και της κυβέρνησης της «Λαϊκής Ενότητας», στην οποία συμμετείχαν κομμουνιστές, σοσιαλιστές, ριζοσπάστες, αριστεροί, χριστιανοδημοκράτες. Στην επιχείρηση αυτή πήραν μέρος οι βιομήχανοι, οι μεγάλοι γαιοκτήμονες και, φυσικά, τμήματα του στρατού. Την επιχείρηση σχεδίασαν, χρηματοδότησαν και καθοδήγησαν η κυβέρνηση των ΗΠΑ και μυστικές αμερικανικές υπηρεσίες με συντονιστή τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Χένρι Κίσινγκερ. Οι ΗΠΑ ήταν το πρώτο κράτος που αναγνώρισε την «κυβέρνηση» της στρατιωτικής χούντας.

1986 Πεθαίνει ο πολιτικός και ακαδημαϊκός Παναγιώτης Κανελλόπουλος, δύο φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

2001 Επιθέσεις αυτοκτονίας πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ, με 4 αεροπλάνα που κατελήφθησαν και εν συνεχεία χρησιμοποιήθηκαν κατά συγκεκριμένων στόχων στο αμερικανικό έδαφος: Δύο συνετρίβησαν στο Κέντρο Παγκόσμιου Εμπορίου («Δίδυμοι Πύργοι»), ένα στο Πεντάγωνο, ενώ ένα κατέπεσε πριν καταλήξει στο στόχο του. Από τις επιθέσεις αυτές, που αποδόθηκαν στην οργάνωση «Αλ Κάιντα», έχασαν τη ζωή τους 2.996 άνθρωποι, ενώ αποτέλεσαν την αφορμή για την κατοπινή εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ