Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Πολύ μακριά από τις ανάγκες των πληγέντων

Στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζεται αύριο Τετάρτη το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον επικοινωνιακό τίτλο «Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των άμεσων κινδύνων και αναγκών στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατ. Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018».

Χτες ολοκληρώθηκε η διαδικασία της συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής με δύο διαδοχικές συνεδριάσεις. Η μία αφορούσε την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων και η δεύτερη την ψήφιση επί της αρχής και τη συζήτηση επί των άρθρων. ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν για την ψήφο τους στην Ολομέλεια, ενώ ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25 ψήφισαν υπέρ.

Κατά τη συζήτηση με τους εξωκοινοβουλευτικούς φορείς, από τους εκπροσώπους των συλλόγων των πληγέντων επιβεβαιώθηκε ότι ένα χρόνο μετά, τα προβλήματα παραμένουν στο ακέραιο και οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δεν δίνουν ουσιαστική ανάσα στους ανθρώπους αυτούς, που εξακολουθούν να μετρούν πληγές.

Στη διάρκεια της συζήτησης επί των άρθρων, ο εισηγητής της ΝΔ Ν. Ταγαράς χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «πιλοτικό», ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Σπίρτζης υπερασπίστηκε το πλαίσιο της ΕΕ όσον αφορά την πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, επιφυλάχθηκε για την ψήφο του στην Ολομέλεια, ενώ ανέδειξε τα όσα αναφέρθηκαν από τους φορείς των πληγέντων, ότι ένα χρόνο μετά δεν είδαν καμία επίλυση των προβλημάτων τους και ότι η ΠΝΠ που κυρώνεται με το νομοσχέδιο υπαγορεύτηκε κυρίως από επικοινωνιακούς λόγους.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο μεταθέτει την ευθύνη του κράτους «αφενός σε μία εταιρεία, μη κερδοσκοπική εταιρεία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα πολύ σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν σε έργα και υποδομές, αφετέρου, όσον αφορά το ειδικό χωρικό σχέδιο, στο ΤΕΕ, και όλα αυτά στο όνομα της επιτάχυνσης διαδικασιών». Ωστόσο, έκανε σαφές ότι «η ταχύτητα για την αποκατάσταση των πληγέντων είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και εξασφάλισης των αναγκαίων χρηματοδοτήσεων και κονδυλίων». Ομως τέτοια αποφασιστικότητα ούτε έδειξε πριν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε δείχνει η σημερινή της ΝΔ.

Το χειρότερο και πιο επικίνδυνο, τόνισε, είναι ότι το νομοσχέδιο έχει χαρακτηριστεί από την κυβέρνηση «πιλοτικό». Και πρόσθεσε πως ακόμα δεν έχει δοθεί απάντηση στο τι ποσά θα διαχειριστεί η εταιρεία από τον Ειδικό Λογαριασμό, ούτε έχει γίνει απολύτως σαφές τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ, αν τελικά δηλαδή θα πληρωθεί η απαλλαγή των πυρόπληκτων από τον Λογαριασμό, ο οποίος βέβαια είχε συσταθεί για άλλους σκοπούς.

Ειδική αναφορά έκανε για τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τους εγκαυματίες, ζητώντας να απαντηθεί γιατί προβλέπεται η κατηγοριοποίησή τους και τι σημαίνει αυτό. «Εμείς θεωρούμε ότι η πρόβλεψη που πρέπει να υπάρχει για περίθαλψη και μέριμνα, πρέπει να είναι χωρίς λογικές κατηγοριοποίησης», σημείωσε.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org