Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΚΛΩΝΑΣ «ΝΤΟΡΙΑΝ»
Φόβοι για πολλές χιλιάδες νεκρούς στις Μπαχάμες

Ισοπεδωμένη συνοικία στο νησί Μεγάλο Αμπακο στις Μπαχάμες

Copyright 2019 The Associated

Ισοπεδωμένη συνοικία στο νησί Μεγάλο Αμπακο στις Μπαχάμες
Συνεχίζει να ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων από το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα «Ντόριαν» μέσα στη βδομάδα από τις Μπαχάμες. Επίσημα έχουν καταγραφεί 30 νεκροί, όμως οι αρχές εκτιμούν πως όταν τερματιστούν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ο αριθμός των θυμάτων θα ανέβει κι άλλο.

Ηδη οι αγνοούμενοι που δηλώνονται από συγγενείς τους σε πόλεις που έχουν «ισοπεδωθεί» ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες ή και χιλιάδες, στοιχείο που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα θύματα θα είναι πολύ περισσότερα, ακόμα και χιλιάδες.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας της χώρας, Ντουέιν Σαντς, που είπε: «Ας μην υπάρχουν αυταπάτες επ' αυτού, ο αριθμός των νεκρών θα είναι μεγαλύτερος. Σημαντικά μεγαλύτερος από τον μέχρι τώρα απολογισμό» και προειδοποίησε τον κόσμο «να είναι έτοιμος για το αδιανόητο σε ό,τι αφορά τον τραγικό απολογισμό των νεκρών». Παράλληλα είπε ότι υπάρχουν ελλείψεις σε σακούλες μεταφοράς πτωμάτων και ότι επιπλέον ιατροδικαστές και ψυγεία έχουν μεταφερθεί στις πληγείσες περιοχές.

Οι προσπάθειες να παρασχεθεί βοήθεια στις πληγείσες περιοχές συναντά μεγάλες δυσκολίες και έλλειψη πόρων, ενώ το μοναδικό διεθνές αεροδρόμιο της χώρας, που βρίσκεται στη νήσο Grand Bahama, ισοπεδώθηκε και δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει ως κέντρο υποδοχής για μεταφορά ιατρικού υλικού και έκτακτη αεροδιακομιδή τραυματιών και ασθενών.

Περίπου 70.000 άνθρωποι έχουν «άμεση ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας» στις πληγείσες περιοχές του αρχιπελάγους, τόνισε ο ΟΗΕ, ενώ η κυβέρνηση της χώρας εκτιμά τις ζημιές στα 7 δισ. δολάρια.

Ο «Ντόριαν», που υποβαθμίστηκε την Πέμπτη στην κατηγορία 2, πλήττει τις αμερικανικές ακτές, φέρνοντας σφοδρούς ανέμους, καταρρακτώδεις βροχές, ανεμοστρόβιλους και τον κίνδυνο θανατηφόρων πλημμυρών.

Στις ΗΠΑ αναφέρθηκαν τέσσερις θάνατοι που συνδέονταν έμμεσα με τον «Ντόριαν». Στην Κομητεία Οραντζ, στη Φλόριντα, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στις προετοιμασίες και κατά τη διάρκεια της εκκένωσης περιοχών, γνωστοποίησαν οι αρχές. Στη Βόρεια Καρολίνα, ένας 85χρονος έπεσε από σκάλα, ενώ κάρφωνε σανίδες στα παράθυρα του σπιτιού του ενόψει της έλευσης του «Ντόριαν», ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας.

Πάνω από 350.000 σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση σε Τζόρτζια, Νότια και Βόρεια Καρολίνα, όπου πέρασε ο κυκλώνας με ανέμους γύρω στα 100 χλμ. την ώρα, αλλά προκαλώντας μεγάλες πλημμύρες.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org