Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Παρέμβαση για τις διαβλητές διαδικασίες των αρχαιρεσιών στην ΠΕΠΕΝ

Από παλιότερη κινητοποίηση ναυτεργατών ενάντια στις απαράδεκτες διαδικασίες στην ΠΝΟ και σε σωματεία του κλάδου
Από παλιότερη κινητοποίηση ναυτεργατών ενάντια στις απαράδεκτες διαδικασίες στην ΠΝΟ και σε σωματεία του κλάδου
Τις απαράδεκτες, διαβλητές διαδικασίες αρχαιρεσιών στην Πανελλήνια Ενωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ), οι οποίες αρχίζουν την 1η Οκτώβρη, κατήγγειλαν την Πέμπτη 5/9 δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους ναυτεργάτες.

Τριμελής αντιπροσωπεία ναυτίλων πλοιάρχων, υποψήφιων για το ΔΣ της ΠΕΠΕΝ και για αντιπρόσωποι στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και την Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με τη συμμετοχή της Γιώτας Ταβουλάρη, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, εκλεγμένης με τις ταξικές δυνάμεις, παρενέβησαν στον πρόεδρο του Συμβουλίου Πρωτοδικείου Πειραιά, Ιωάννη Μαλούχο.

Οι καταγγελίες τους περιλαμβάνονται σε υπόμνημα προς την Εφορευτική Επιτροπή και το ΔΣ της ΠΕΠΕΝ, το οποίο γνωστοποίησαν και στον πρόεδρο Πρωτοδικών.

Σε αυτό υπογραμμίζουν ότι στις αρχαιρεσίες της ΠΕΠΕΝ «διαπιστώνονται κάθε φορά σοβαρότατες και κατάφωρες παραβιάσεις του νόμου και του καταστατικού, με αποτέλεσμα την καταφανή αλλοίωση των εξαχθέντων από αυτές αποφάσεων και εκλογικών αποτελεσμάτων».

Μεταξύ άλλων επισημαίνουν ότι «με ευθύνη της διοίκησης της ΠΕΠΕΝ, αλλά και των κάθε φορά μελών της Εφορευτικής Επιτροπής:

-- Οι αρχαιρεσίες λαμβάνουν χώρα κατά παράβαση του νόμου και του καταστατικού του σωματείου μας.

-- Δεν λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας (πόσο μάλλον που εν προκειμένω εφαρμόζεται και επιστολική ψήφος) και το δικαίωμα κάθε συναδέλφου μας να εκφράζει ελεύθερα την εκλογική του βούληση.

-- Η εκλογική διαδικασία, παράνομα και αντικαταστατικά, διεξάγεται "εν κρυπτώ", γεγονός - που πέραν όλων των άλλων - στερεί από εμάς τους υποψήφιους (...) και από όλα τα μέλη του σωματείου μας το αυτονόητο δικαίωμα να ελέγχουν τη γνησιότητα, εγκυρότητα και νομιμότητα της εκλογικής διαδικασίας. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε ότι συστηματικά αρνείστε την παρουσία μας ως υποψηφίων, σε οποιοδήποτε στάδιο της εκλογικής διαδικασίας του σωματείου μας και προβαίνετε σε ανεπίτρεπτη και απαγορευμένη καταστροφή του εκλογικού υλικού (φάκελοι ψηφισάντων διά αλληλογραφίας κ.λπ.).

-- Συστηματικά αρνείστε να μας χορηγήσετε αντίγραφα του μητρώου μελών και των ταμειακά εντάξει μελών, των εκλογικών καταλόγων του σωματείου μας και, μάλιστα, παραβιάζοντας τη σχετική διάταξη του καταστατικού».

Η αντιπροσωπεία ανέφερε στον πρόεδρο Πρωτοδικών πως από τη μεριά της η απερχόμενη διοίκηση του σωματείου προσπάθησε να τους τρομοκρατήσει με εξώδικα. Οτι ακόμα οι καταγγελίες αυτές «τεκμηριώνονται από τη στάση της Εφορευτικής Επιτροπής, τα 3 μέλη της είναι άφαντα, ενώ αναπληρωματικό μέλος της, που δηλώνει γραμματέας της, υπογράφει την ανακήρυξη των υποψηφίων για τις αρχαιρεσίες της ΠΕΠΕΝ».

Στο ερώτημα πώς μπορούν να ενημερωθούν για την προετοιμασία των αρχαιρεσιών από τον δικαστικό αντιπρόσωπο, αφού η Εφορευτική Επιτροπή είναι άφαντη, ο πρόεδρος του Πρωτοδικείου τους απάντησε ότι αυτός θα οριστεί δύο μέρες πριν την έναρξη της ψηφοφορίας...

Σε δελτίο Τύπου με αφορμή την παρέμβαση στον πρόεδρο Πρωτοδικών, οι ταξικές δυνάμεις προβάλλουν τις εξής απαιτήσεις: «Η Εφορευτική Επιτροπή να καθορίσει την έδρα και το πρόγραμμα ψηφοφορίας αρχαιρεσιών της ΠΕΠΕΝ, σύμφωνα με το καταστατικό και τη σχετική νομοθεσία. Να τηρηθεί απαρέγκλιτα η διαδικασία που ορίζει ο νόμος και το καταστατικό σχετικά με τη διεξαγωγή των επικείμενων αρχαιρεσιών του σωματείου μας (...). Να χορηγηθούν άμεσα (...) αντίγραφα του Μητρώου μελών και των εκλογικών καταλόγων. Να επιτραπεί η παρουσία μας σε κάθε στάδιο της εκλογικής διαδικασίας».

Καλούν επίσης «όλους τους συναδέλφους ναυτίλους πλοιάρχους να συμπορευθούν με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, να βάλουμε όλοι μαζί φρένο στους σχεδιασμούς των εφοπλιστών και να αποφασίσουμε για το μέλλον του σωματείου μας, τη ζωή τη δική μας και των οικογενειών μας».

Σε δήλωσή της εξάλλου μετά την παρέμβαση στον πρόεδρο του Συμβουλίου Πρωτοδικείου Πειραιά, η Γιώτα Ταβουλάρη σημείωσε: «Εμείς επισημάναμε την ευθύνη που έχουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι που θα διοριστούν, προκειμένου να εφαρμοστεί σωστά η νομοθεσία και να γίνουν οι αρχαιρεσίες με τον προβλεπόμενο τρόπο. Σχετικά με την ουδέτερη στάση που προσπάθησε να κρατήσει ο πρόεδρος, κάναμε ξεκάθαρη και την ευθύνη που υπάρχει από την πλευρά των δικαστικών, αλλά κυρίως ότι οι ταξικές δυνάμεις θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου τα Συνδικάτα να λειτουργούν σωστά και να μην έχουμε σωρεία νοθειών».

Να αλλάξει το αντεργατικό πλαίσιο για τις ναυτεργατικές οργανώσεις

Τα όσα συμβαίνουν με την ΠΕΠΕΝ είναι μέρος της συνολικής αντιδημοκρατικής λειτουργίας που χαρακτηρίζει την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) και συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου.

Το αντιδημοκρατικό καθεστώς λειτουργίας χαρακτηρίζεται από τη διατήρηση σωματείων - «σφραγίδων», την εφαρμογή πλειοψηφικού συστήματος (και όχι της απλής αναλογικής) στις αρχαιρεσίες πολλών ναυτεργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, τους αυθαίρετους περιορισμούς στην αντιπροσώπευση των πρωτοβάθμιων σωματείων στη δευτεροβάθμια οργάνωση, την ΠΝΟ, την «ex officio» συγκρότηση της διοίκησης της ΠΝΟ από τους προέδρους των πρωτοβάθμιων σωματείων και όχι με εκλογή που βασίζεται στην απλή αναλογική. Παραπέρα, 7 από τα 13 σωματεία της ΠΝΟ δεν εκλέγουν τα Διοικητικά τους Συμβούλια και τους αντιπροσώπους τους με απλή αναλογική και δεν καταθέτουν τα σχετικά έγγραφα νομιμοποίησης των αρχαιρεσιών τους.

Το ζήτημα αυτό έχει αναδειχθεί από το ΚΚΕ, με παρέμβαση που έκανε στις αρχές του χρόνου, καταθέτοντας πρόταση νόμου στη Βουλή συνολικότερα για την αλλαγή του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου που αφορά τις ναυτεργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις. Με την πρόταση ζητείται η υπαγωγή των ναυτεργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων στον νόμο 1264/1982, χωρίς να υπάρχουν αυταπάτες βέβαια ότι ο συγκεκριμένος νόμος αντιστοιχεί στις ανάγκες ενός συνδικαλιστικού κινήματος ταξικά προσανατολισμένου. Στο επίκεντρο της πρότασης νόμου του ΚΚΕ βρίσκονται η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αρχαιρεσίες των σωματείων και στην ΠΝΟ, καθώς και η κατάργηση του ορίου αντιπροσώπευσης των σωματείων στην Ομοσπονδία. Ακόμα, στόχος είναι να μπει τέλος στη χρηματοδότηση της ΠΝΟ και των σωματείων από τις εργοδοτικές ενώσεις, η οποία αποτελεί μέσο υποταγής του συνδικαλιστικού κινήματος στη στρατηγική του εφοπλιστικού κεφαλαίου, αλλά και να καταργηθεί το χαράτσι της απευθείας είσπραξης συνδρομών των ναυτεργατών από την ΠΝΟ.

Ανάλογες παρεμβάσεις έχουν κάνει επίσης τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία και το ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας πως το σημερινό πλαίσιο θρέφει την αντιδημοκρατική λειτουργία της ΠΝΟ και «σωματείων» - σφραγίδων του κλάδου, θρέφει τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό που συστηματικά καταφεύγει στη νοθεία και τον εκφυλισμό, αλλοιώνει τους συσχετισμούς, αξιοποιείται από τους εφοπλιστές, τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου για την άγρια εκμετάλλευση των ναυτεργατών, με αμύθητα κέρδη για το εφοπλιστικό κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ