Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών

Με αφορμή το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς στους παιδικούς σταθμούς τη Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη, η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Λάρισας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία σημειώνει:

«Εν γνώσει και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίστηκε για άλλη μια χρονιά η πριμοδότηση των ιδιωτικών παιδικών σταθμών και έτσι δόθηκαν στους γονείς τα voucher και η υποχρέωση της αναζήτησης παιδικού σταθμού. Και έτσι όχι μόνο δεν ανοίγουνε περισσότερες θέσεις για τα βρέφη στις δομές, όπως ισχυριζόταν η προηγούμενη και εφαρμόζει απαρέγκλιτα η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, αντίθετα η δημοτική αρχή Λάρισας προχώρησε στην παραχώρηση δύο αιθουσών από τους παιδικούς σταθμούς 5ο και 7ο για να καλυφθούν οι ανάγκες εκατοντάδων νηπίων στον κεντρικό τομέα της πόλης.

Η δημοτική αρχή δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο προετοιμασίας. Αντίθετα καθησύχαζε γονείς και προσωπικό, επαναπαυόμενη από την απόφαση για προσωρινή αναστολή του μέτρου για ένα χρόνο. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να κοροϊδεύει κατάμουτρα τους Λαρισαίους, καθώς ισχυριζόταν ότι η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιούσε μέχρι το τέλος του 2018 πρόγραμμα ανέγερσης 400 παιδικών σταθμών για την εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής. Το μόνο που πήρε ο δήμος Λαρισαίων από το υπουργείο ήταν 60.000 ευρώ εφάπαξ, τα οποία δεν φθάνουν ούτε για τις απαραίτητες προσαρμογές που χρειάζονται οι παιδικοί σταθμοί για να λειτουργήσουν με βάση το νέο Προεδρικό Διάταγμα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν αρκετοί να κλείσουν μέσα σε λίγα χρόνια».

Η ανακοίνωση συνεχίζει διαπιστώνοντας ότι και σήμερα εκκρεμούν εκατοντάδες περιπτώσεις βρεφών που θα ψάχνουν μέχρι τον Οκτώβρη για να στριμωχτούν σε κάποια δομή πολύ πιο μακριά από την κατοικία τους, ενώ ο πραγματικός αριθμός των παιδιών που μένουν εκτός είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλές οικογένειες δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα και κατά συνέπεια δεν κατέθεσαν αίτηση. Η σοβαρή έλλειψη νέων υποδομών οδηγεί σε 20άρια τμήματα ή σε τμήματα με σοβαρές ελλείψεις για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Στην ανακοίνωση στηλιτεύεται το γεγονός ότι τα τροφεία που επιβάλλει η δημοτική αρχή Καλογιάννη (50 - 70 ευρώ) απομυζούν από τις λαϊκές οικογένειες κάθε χρόνο 0,6 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, το ωράριο ελαστικοποιείται, εντατικοποιείται η εργασία, καθώς η αντιστοιχία είναι ένας εργαζόμενος για 30 βρέφη, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα και να μετατρέπεται η Προσχολική Αγωγή σε «πάρκινγκ» παιδικών ψυχών, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού. Από τους 300 εργαζόμενους που προβλέπει ο κανονισμός λειτουργίας των 26 δημοτικών παιδικών σταθμών σήμερα απασχολούνται συνολικά 212 και εφαρμόζονται 5 διαφορετικές εργασιακές σχέσεις (μόνιμοι, 8μηνα, ΕΣΠΑ, μαθητεία, πρακτικάριοι), ενώ οι λιγοστοί εργαζόμενοι στο κεντρικό μαγειρείο και χωρίς τις απαραίτητες υποδομές δίνουν αγώνα δρόμου για να ετοιμάσουν καθημερινά πάνω από 1.200 μερίδες φαγητού.

Η ανακοίνωση καταλήγει με το κάλεσμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Λάρισας προς τους γονείς και τους εργαζόμενους στις δομές να μη συμβιβαστούν με αυτή την «κανονικότητα», με τις χαμηλές απαιτήσεις και τη «λοταρία της φτώχειας», που τους καλούν κυβέρνηση και δημοτική αρχή να αποδεχτούν. Αντίθετα, να οργανώσουν την πάλη τους διεκδικώντας:

-- Να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών.

-- Κατάργηση όλων των τροφείων.

-- Αποκλειστικά δημόσια - δωρεάν δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλους, με δημιουργία των ανάλογων δομών, νηπιαγωγείων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

-- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Νέες προσλήψεις.

-- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των δήμων για κοινωνικές παροχές, για νέες κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org