Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ - ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Ζητάει σύγκληση ΔΣ και Γενικής Συνέλευσης για το κύμα απολύσεων

Το κύμα απολύσεων που μέχρι στιγμής έχει στείλει 14 εργαζόμενους της «Minoan Lines» στην ανεργία καταγγέλλει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» Ναυτιλιακών και Τουριστικών Υπαλλήλων, απαιτώντας να συγκληθούν άμεσα το Διοικητικό Συμβούλιο και η Γενική Συνέλευση του ΠΑΣΕΝΤ.

«Η απόλυση 14 συναδέλφων μας, μαζί με την παραδοχή από την πλευρά της εργοδοσίας ότι θα ακολουθήσουν και νέες απολύσεις λόγω της δήθεν κακής οικονομικής πορείας της εταιρείας, δείχνουν για μία ακόμα φορά ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας σημαίνει ταυτόχρονα για εμάς την ενίσχυση της ανασφάλειας, της αβεβαιότητας και του φόβου της ανεργίας», σημειώνει η ΔΑΣ στην ανακοίνωσή της.

Οπως εξηγεί, οι απολύσεις γίνονται την ώρα που η επιχείρηση «ανακοίνωσε για το 2018 την επέκτασή της σε νέες αγορές, την αγορά δύο νέων πλοίων και έσοδα αυξημένα κατά 12 εκατ. ευρώ», σε μια προσπάθεια να φορτώσει στους εργαζόμενους την αύξηση της τιμής των καυσίμων. «Αυτές οι προφάσεις αποτελούν πρόκληση για όλους εμάς, αφού γνωρίζουμε ότι οι εφοπλιστές απολαμβάνουν την απαλλαγή τους από φόρους για την αγορά του πετρελαίου, ενώ πολλοί από εμάς μετράμε και το τελευταίο ευρώ για να βάλουμε το χειμώνα πετρέλαιο για να ζεστάνουμε τις οικογένειές μας, λόγω των ατελείωτων φόρων», σχολιάζει η ΔΑΣ.

«Οι εργαζόμενοι στην ακτοπλοΐα γνωρίζουμε καλά ότι για να ανθίσει η δική τους κερδοφορία χρειάζεται το λίπασμα των κουτσουρεμένων δικαιωμάτων μας. Ενώ μέσα στα 10 χρόνια της κρίσης μόνο οι 4 μεγάλες εταιρείες του κλάδου συγκέντρωσαν κέρδη πάνω από 500 εκατ. ευρώ, εμείς βλέπουμε τους μισθούς μας να μένουν καθηλωμένοι και δεκάδες εργαζόμενους με συγκροτημένα δικαιώματα να απολύονται», υπογραμμίζει.

Η ΔΑΣ καλεί το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΣΕΝΤ «να συνεδριάσει άμεσα, να πάρει τώρα θέση μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις και να συγκαλέσει τη Γενική Συνέλευση του κλάδου». Επισημαίνει τις ευθύνες των δυνάμεων που έχουν την πλειοψηφία, «αφού τόσο καιρό βάζουν πλάτη στα σχέδια των εργοδοτών», δεν αναλαμβάνουν καμία πρωτοβουλία για τη συσπείρωση των εργαζομένων, αλλά ανοίγουν διάπλατα την πόρτα για τη συμμετοχή διευθυντών και ανθρώπων της εργοδοσίας στο σωματείο.

Δίπλα στον αγώνα ενάντια στις απολύσεις, η ΔΑΣ υπενθυμίζει πως ανοιχτό είναι το μέτωπο πάλης για τις Συλλογικές Συμβάσεις. Η ισχύουσα κλαδική Σύμβαση «έχει μείνει στα χαρτιά, ενώ μας καλούν να πούμε και "ευχαριστώ" για μια αύξηση 0,23 - 0,50 ευρώ τη μέρα στον καθαρό μας μισθό», η Σύμβαση για τους εργαζόμενους των Τουριστικών Γραφείων «έχει λήξει από τις 31 Μαΐου» και η Σύμβαση για τον κλάδο των τακτικών γραμμών (ΔΝΕ) «λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου».

«Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε τον εκφυλισμό των μαζικών διαδικασιών στον οποίο πρωτοστατεί η πλειοψηφία του ΔΣ του ΠΑΣΕΝΤ», ξεκαθαρίζει η ΔΑΣ και καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν τον αγώνα για να παρθούν πίσω οι απολύσεις, για την υπογραφή και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ