Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ
«Δημοσιονομική πειθαρχία» και στα ... καμένα στο Μάτι

Eurokinissi

Στην καλή προαίρεση των κάθε λογής χορηγών αφήνει η κυβέρνηση ακόμα και τα πιο στοιχειώδη μέτρα αποκατάστασης των πυρόπληκτων στο Μάτι, που πολλοί εξ αυτών έχουν κυριολεκτικά καταστραφεί, με σχετικό νομοσχέδιο που κατέθεσε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Ενα χρόνο μετά την καταστροφή, το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του περασμένου Ιούλη, προβλέπει μεν μια σειρά «αναγκαίες ενέργειες» (πολύ μακριά από όσα έχουν ζητήσει οι σύλλογοι πυρόπληκτων), αναφέρει ωστόσο ότι «όλες οι απαιτούμενες μελέτες, έργα, υπηρεσίες, εξοπλισμός, εκπονούνται κατά προτεραιότητα χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο, από φυσικό ή νομικό πρόσωπο, και, εφόσον αυτό δεν καταστεί δυνατόν, με ανάθεση με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών».

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, με την επωνυμία «ΜΑΤΙ ΞΑΝΑ», η οποία θα έχει σκοπό να προχωρήσει στην ανάπτυξη και εφαρμογή σχεδίου δράσης για την περιοχή και σε αυτή θα έχουν αυξημένη συμμετοχή εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, αλλά και θεσμικών φορέων, όπως το Ελεγκτικό Συνέδριο. Πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας θα τοποθετηθεί εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής, προερχόμενος από τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η εταιρεία θα διοικείται από 14μελές ΔΣ, αποτελούμενο, μεταξύ άλλων, και από πέντε μέλη με κοινωνική και πολιτιστική δράση ή με γνώσεις συναφείς με τους σκοπούς της εταιρείας, τα οποία θα υποδεικνύονται από τα Σωματεία της πληγείσας περιοχής που ανέπτυξαν κοινωφελή δράση μετά την πυρκαγιά της 23.7.2018. Η Εταιρεία θα λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας. Κύριος πόρος της Εταιρείας θα είναι ο Ειδικός Λογαριασμός για την αρωγή των πυρόπληκτων.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων, προβλέπεται μεταξύ άλλων: Κατάρτιση μητρώου εγκαυματιών από τις δασικές πυρκαγιές και πλήρης υγειονομική κάλυψή τους από τον ΕΟΠΥΥ. Παράταση της αναστολής πλειστηριασμών μέχρι 31-7-2020. Παράταση της προθεσμίας για υποβολή αιτήσεων στεγαστικής συνδρομής μέχρι 10-8-2020.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να διαθέσει το 1/3 των χρημάτων που έχουν συγκεντρωθεί στον «Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής των πυρόπληκτων» για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ των καμένων σπιτιών. Αρα η κυβέρνηση θα συνεχίσει επί της ουσίας να εισπράττει κανονικά τον ΕΝΦΙΑ για τα επόμενα 5 χρόνια, και μάλιστα για ιδιοκτησίες αποκαΐδια. Απλά, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τη λαϊκή κατακραυγή, δεν θα το κάνει άμεσα, κατευθείαν από την τσέπη των πυρόπληκτων, αλλά από το κονδύλι που μαζεύτηκε, ευρώ το ευρώ, για την υποστήριξή τους. Μειώνει έτσι δραστικά, κατά 1/3, το έτσι κι αλλιώς ελάχιστο σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των πυρόπληκτων κονδύλι που μένει για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των πληγεισών περιοχών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ