Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΤΣΙΠΟΥΡΟ - ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ
Η ΕΕ καταδικάζει σε αφανισμό μικρούς παραγωγούς και αμπελοκαλλιεργητές

Απάντηση - πρόκληση της Κομισιόν σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Αποσταγματοποιός στην περιοχή της Λάρισας

Eurokinissi

Αποσταγματοποιός στην περιοχή της Λάρισας
Την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, που αυξάνει τη φορολόγηση στο τσίπουρο και την τσικουδιά, χαιρετίζει προκλητικά η Κομισιόν, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ. Ισχυρίζεται μάλιστα με θράσος πως «δεν συμμερίζεται την άποψη ότι οι μικροί αποσταγματοποιοί θα εκτοπιστούν αναπόφευκτα, λόγω της ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας».

Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση απειλεί την Ελλάδα με την επιβολή κυρώσεων, αν δεν συμμορφωθεί με τις ευρωενωσιακές Οδηγίες 92/83 και 92/84, η εφαρμογή των οποίων επιβάλλει την εκτίναξη του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά (αύξηση μέχρι και 18 φορές σε σχέση με το σημερινό φόρο), εξισώνοντάς τον με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης των ακριβών εισαγόμενων ποτών, όπως το ουίσκι, «ώστε να αποφεύγεται η στρέβλωση του ανταγωνισμού εντός της εσωτερικής αγοράς», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρμόδιος επίτροπος Π. Μοσκοβισί στην απάντησή του.

Η εφαρμογή της απόφασης θα επιφέρει με μαθηματική ακρίβεια την εξόντωση 6.000 αμβυκούχων - διήμερων αποσταγματοποιών και θα συμπιέσει περαιτέρω το εισόδημα 30.000 αμπελοκαλλιεργητών, μικρών στην πλειονότητά τους παραγωγών, που διαθέτουν άδειες απόσταξης. Πλήγμα θα δεχτούν και τα δεκάδες μικρά και μεσαία αποστακτήρια - εμφιαλωτήρια τσίπουρου και τσικουδιάς λόγω του επιβαλλόμενου σε αυτά διπλασιασμού του ισχύοντος Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα προϊόντα τους.

Σύμφωνα με την απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου, «τα κράτη - μέλη δεν επιτρέπεται να θεσπίζουν, κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, καθεστώτα που παρεκκλίνουν από τα προβλεπόμενα στις προαναφερόμενες Οδηγίες. Οσον αφορά τους μικρούς διήμερους αποσταγματοποιούς, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης διευκρίνισε εκ νέου ότι μια εθνική παράδοση δεν μπορεί από μόνη της να απαλλάξει τα κράτη - μέλη από τις υποχρεώσεις που υπέχουν βάσει του ενωσιακού δικαίου».

Σχολιάζοντας την απάντηση Μοσκοβισί η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι όλα τα όργανα της ΕΕ (Επιτροπή, Δικαστήριο κ.λπ.) είναι ευθυγραμμισμένα στην εξυπηρέτηση του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, ότι η ΕΕ βάζει πάνω απ' όλα τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, στη συγκεκριμένη περίπτωση των ποτοβιομήχανων και των μεγαλοεισαγωγέων αλκοολούχων ποτών, που από καιρό είχαν στοχοποιήσει το καθεστώς φορολόγησης του τσίπουρου και της τσικουδιάς, ζητώντας επανειλημμένα την εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους.

Οι μικρομεσαίοι αμπελουργοί και οι διήμεροι αποσταγματοποιοί δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τις διάφορες προτάσεις που ακούγονται για "κατάθεση φακέλου στην ΕΕ, ανάλογου με αυτόν του ούζου", καθώς ακόμα και αν η φορολόγηση του τσίπουρου/τσικουδιάς εξισωθεί με αυτή του ούζου, πάλι η επιβάρυνση θα είναι υπέρμετρη (εννιαπλασιασμός σε σχέση με τον σημερινό κατ' αποκοπή φόρο). Δεν πρέπει να υπάρξει καμιά αυταπάτη ή επανάπαυση. Σήμερα η μόνη απάντηση που μπορεί να δοθεί είναι η συσπείρωση στους αγροτικούς συλλόγους και ο οργανωμένος αγώνας ώστε η απόφαση να μην εφαρμοστεί».

  • Σε συνέλευση καλεί τους αγρότες της περιοχής ο Σύλλογος Αμβυκούχων - Αμπελοκαλλιεργητών Τυρνάβου, σήμερα Τρίτη, στις 8 μ.μ., στο «Εμμανουήλειο» Πνευματικό Κέντρο, με θέμα την απόσταξη της νέας χρονιάς.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ