Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάσταση στα νησιά

Τις ευθύνες της ΕΕ και των κυβερνήσεών της για την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, καταγγέλλει με Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Η αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών αυτές τις μέρες αποδεικνύει ότι τα παζάρια και οι ανταγωνισμοί της Τουρκίας με την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ πλήττουν τόσο τους πρόσφυγες όσο και τους νησιώτες. Αλλωστε, η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Μεταναστευτικό, για την οποία η ΕΕ και οι εναλλάξ κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ πίνουν νερό στο όνομά της, έχει ακριβώς τον ίδιο χαρακτήρα.

Τα μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό έρχονται να κουμπώσουν με τα έργα και ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Με την κοινή απαρέγκλιτη υλοποίηση της αντιδραστικής Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, καταδικάζουν σε εγκλωβισμό στα νησιά δεκάδες χιλιάδες μετανάστες σε απάνθρωπες συνθήκες στα hot spots με τις προδιαγραφές τύπου Μόριας της ΕΕ.

Η εκρηκτική κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μέτρα "ασπιρίνες" σαν αυτά της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως η μεταφορά από τα νησιά στην ενδοχώρα μερικών εκατοντάδων ανθρώπων. Το ίδιο και η οικογενειακή επανένωση σε χώρες της ΕΕ λίγων εκατοντάδων ασυνόδευτων ανηλίκων δεν αποτελεί λύση. Πολύ περισσότερο όταν χιλιάδες ζουν σε ακατάλληλες δομές, ακόμη και σε Αστυνομικά Τμήματα, ή βρίσκονται υπό κράτηση.

Η αναβάθμιση των μηχανισμών καταστολής με μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής - Ακτοφυλακής, όπως και η απαράδεκτη και πρωτοφανής κατάργηση της εξέτασης της αίτησης ασύλου δεύτερου βαθμού που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, κινούνται στο πλαίσιο του στόχου της ΕΕ για την ενίσχυση των "επιστροφών" (βλ. απελάσεις). Εκεί κατευθύνεται άλλωστε μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενώ χρηματοδοτείται αδρά η ασύδοτη και γεμάτη ερωτήματα δράση των ΜΚΟ. Η δε πολιτική της καταστολής αλλά και των φαστ τρακ απελάσεων είναι που θρέφει τα δουλεμπορικά και άλλα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Με βάση τα παραπάνω, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα παρακάτω ερωτήματα:

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στα αιτήματα για:

-- Να κλείσουν όλα τα απαράδεκτα hot spots στα νησιά και τον Εβρο, να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα για εξέταση των αιτημάτων τους και να μεταβούν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους;

-- Να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση όλες οι οικογενειακές επανενώσεις, χωρίς κανένα ανήλικο να ζει σε ακατάλληλες συνθήκες, απροστάτευτος, άστεγος ή φυλακισμένος, και να υπάρξει πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο, έτσι όπως απορρέουν από τη Συνθήκη της Γενεύης χωρίς κατάργηση του β' βαθμού εξέτασης ασύλου;

-- Να κατευθυνθούν τα ευρωενωσιακά κονδύλια μέσω του κράτους και όχι ΜΚΟ στη στήριξη των προσφύγων και στην 100% αποζημίωση όσων κατοίκων νησιών έχουν υποστεί ζημιές από τον διπλό εγκλωβισμό που επέβαλε η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ;».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ