Σάββατο 31 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να κλείσει τώρα η Μόρια, να σταματήσει ο διπλός εγκλωβισμός

Ανακοίνωση με αφορμή την αύξηση των προσφυγικών ροών

Eurokinissi

Πάνω από 540 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν την Πέμπτη στη Σκάλα Συκαμιάς στη Λέσβο, με 13 φουσκωτές λέμβους. Συνολικά στην ακτή αποβιβάσθηκαν 547 άτομα, 177 άνδρες, 124 γυναίκες και 246 παιδιά. Από αυτούς, οι 193 μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας και οι υπόλοιποι παρέμειναν στον καταυλισμό της Υπατης Αρμοστείας στη Συκαμιά, το λεγόμενο «stage 2», με προοπτική να μεταφερθούν στη Μόρια, προκειμένου να καταγραφούν.Οι συνθήκες στη Μόρια είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Χωρίς τους αφιχθέντες της Πέμπτης, ο αριθμός των φιλοξενουμένων, εντός και εκτός του καταυλισμού, ξεπέρασε κατά πολύ το ιστορικό ρεκόρ των 9.200 ατόμων φτάνοντας τους 9.641. Αυτό σημαίνει ότι μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς των προσφύγων και των αλλοδαπών που έφτασαν χτες στη Μόρια, θα ζουν 10.188 άνθρωποι. Από αυτούς, οι 4.500 ζουν μέσα στις υποδομές του καταυλισμού που είναι για 3.000 άτομα και όλοι οι υπόλοιποι ζουν σε κατειλημμένα, τα περισσότερα, κτήματα γύρω από το Κέντρο, σε σκηνές ή άλλες πρόχειρες κατασκευές που έχουν στηθεί από τους ίδιους ή από ΜΚΟ.

Με αντικείμενο την αύξηση των προσφυγικών ροών, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σύγκληση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) το πρωί του Σαββάτου, ενώ την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας κάλεσε στο ΥΠΕΞ τον Τούρκο πρέσβη ζητώντας του η Τουρκία να εφαρμόζει την άθλια συμφωνία με την ΕΕ.

Σε ανακοίνωσή της με αφορμή την αύξηση των προσφυγικών ροών προς τη Λέσβο και τον εγκλωβισμό των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στο νησί, η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Η αύξηση των προσφυγικών ροών που παρατηρείται στη Λέσβο τις τελευταίες μέρες, σε συνδυασμό και με το πρόσφατο τραγικό περιστατικό με το θάνατο 15χρονου μεταναστόπουλου, αναδείχνει σαν υπερώριμη την αναγκαιότητα να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την ανθρώπινη αντιμετώπιση αυτού του κοινωνικού φαινομένου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας πάνω στα μονοπάτια που χάραξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει να στηρίζει την απάνθρωπη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, ενώ οι αρμόδιοι υπουργοί της δεν λένε τίποτα το συγκεκριμένο για το πώς θα χειριστούν την όλη κατάσταση, κοροϊδεύοντας στην ουσία το νησιωτικό κόσμο.

Η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ εκτιμά πως η θέση για "αποσυμφόρηση", που ενστερνίζονται κάποιοι φορείς στο νησί μας, έχει ήδη κριθεί σαν ατελέσφορη, ενώ είναι καθαρό πως δεν μπορεί να αποτελεί λύση προοπτικής στο ίδιο το πρόβλημα. Τώρα είναι η ώρα για να γίνει πράξη η συνολική θέση του Κόμματός μας, δηλαδή:

- Να κλείσουν το ΚΥΤ του αίσχους της Μόριας και τα άλλα ΚΥΤ σε όλη την Ελλάδα.

- Να μεταφερθούν όλοι οι πρόσφυγες από τη Λέσβο και τα άλλα νησιά στην ελληνική ενδοχώρα, όπου εκεί να εξετάζονται τα αιτήματά τους και στη συνέχεια να πηγαίνουν στους τόπους προορισμού τους. Μέχρι να συμβεί αυτό και για τις λίγες μέρες που θα μένουν στη Λέσβο να διαμορφωθούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και περίθαλψης και να εκφράζεται η αμέριστη αλληλεγγύη του λεσβιακού λαού προς αυτούς.

- Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι του νησιού έχουν υποστεί ζημιές από την εξέλιξη αυτού του κοινωνικού φαινομένου.

- Να εξασφαλιστεί εργασία των σημερινών εργαζομένων στις προσφυγικές δομές, σε υπηρεσίες των δήμων και των Περιφερειών, ανάλογα και με τον τόπο κατοικίας τους.

Καλούμε όλες τις λεσβιακές οργανώσεις, τα συνδικάτα και τους συλλόγους στο νησί να θέσουν σαν στόχο πάλης την παραπάνω ολοκληρωμένη πρόταση και να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την επίτευξή του».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ