Σάββατο 24 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 25 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Ευθύνη της κυβέρνησης να αποκαταστήσει τις ζημιές στα σχολεία από το σεισμό

Με επιστολή του στο υπουργείο Εσωτερικών, ο δήμαρχος Μ. Σελέκος απαιτεί έκτακτη χρηματοδότηση για να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 11 Σεπτέμβρη

Από περιοδεία στην περιοχή, μετά από τον πρόσφατο σεισμό
Από περιοδεία στην περιοχή, μετά από τον πρόσφατο σεισμό
Εκτακτη χρηματοδότηση, προκειμένου να προχωρήσει η αποκατάσταση των ζημιών σε σχολικές μονάδες που προκάλεσε ο σεισμός της 19ης Ιούλη, ζητά με επιστολή προς το υπουργείο Εσωτερικών ο δήμος Χαϊδαρίου. Η επιστολή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι σε λίγες μέρες, στις 11 Σεπτέμβρη, ξεκινά η νέα σχολική χρονιά.

Στην επιστολή που υπογράφει ο δήμαρχος Μιχ. Σελέκος, σημειώνει:

«Πέραν των ζημιών που υπέστησαν εκατοντάδες σπίτια, επλήγησαν δημοτικά κτίρια, καθώς και σχολικά συγκροτήματα και, μάλιστα, αρκετά από αυτά με ιδιαίτερη σφοδρότητα. Από τα 42 σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και έπειτα από σχετικές επιστολές διευθυντών από τα 19 από αυτά, ο δήμος Χαϊδαρίου ζήτησε τη διενέργεια αυτοψιών από την ΚΤΥΠ ΑΕ (Κτιριακές Υποδομές ΑΕ), ώστε να διαπιστωθεί, από εξειδικευμένους μηχανικούς, το μέγεθος και η διάσταση του προβλήματος κατά περίπτωση.

Μετά τη διενέργεια των πρώτων αυτοψιών στα 10 σχολεία, μας εδόθησαν τα αντίστοιχα Δελτία Πρωτοβάθμιων Αυτοψιών, από όπου προκύπτει ότι τα 6 κρίνονται ως ακατάλληλα προς χρήση, αν δεν υλοποιηθούν παρεμβάσεις αποκατάστασης των ζημιών.

Μάλιστα, ενόψει της υποβολής των Δελτίων των υπολοίπων σχολείων, που έγιναν και σε αυτά αυτοψίες, εκτιμάται ότι και πάλι θα υπάρξουν αντίστοιχες διαπιστώσεις».

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου τονίζει:

«Οπως είναι προφανές, καθίσταται πρακτικά αδύνατο το ενδεχόμενο να μπορούν να λειτουργήσουν στις 11 Σεπτεμβρίου σχολεία του δήμου μας τα οποία επλήγησαν από τον πρόσφατο σεισμό και για τα οποία υπάρχει χαρακτηρισμός Γ ή Δ (δηλαδή ακατάλληλα προς χρήση) στα δελτία αυτοψιών της ΚΤΥΠ ΑΕ.

Παράλληλα, πέραν των κτιρίων που έχουν κριθεί ως ακατάλληλα, παρεμβάσεις θα πρέπει να υπάρξουν και σε σχολεία με χαρακτηρισμό Α ή Β, δεδομένου ότι και σε αυτά θα υπάρχουν ζημιές ήσσονος σημασίας, αλλά που θα πρέπει να αποκατασταθούν. Λόγω του κατεπείγοντος του θέματος και προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος κατά τον οποίο δεν θα λειτουργούν τα σχολεία που θα επισκευάζονται, ήδη από τις υπηρεσίες του δήμου εκπονείται η σχετική μελέτη, ώστε μετά την ολοκλήρωσή της να είναι εφικτή η ανάθεση του έργου και η άμεση έναρξη εργασιών αποκατάστασης των ζημιών.

Για την έγκαιρη πραγμάτωση των προαναφερθέντων και λόγω του μεταβατικού σταδίου για την εγκατάσταση της νέας δημοτικής αρχής και την ύπαρξη νέας Οικονομικής Επιτροπής (για την οποία απαιτείται έγκριση της Απόφασης Εκλογής από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση), καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι διαδικασίες ανάθεσης να γίνουν από την παρούσα Οικονομική Επιτροπή, δηλαδή εντός των επόμενων ημερών».

Με βάση την κατάσταση που περιγράφεται παραπάνω και δεδομένης της υπάρχουσας οικονομικής κατάστασης του δήμου, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου απευθύνει αίτημα προς το υπουργείο Εσωτερικών για χρηματοδότηση άμεσα του δήμου με το ποσό των 360.000 ευρώ, για να καταστεί εφικτή η ανάθεση του έργου αποκατάστασης λειτουργίας των σχολείων, χωρίς την περαιτέρω καθυστέρηση.

Παράλληλα, η δημοτική αρχή απευθύνει επιστολή προς την ΚΤΥΠ ΑΕ και το υπουργείο Παιδείας, ζητώντας να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των σχολείων. «Η άμεση ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας καθίσταται επιβεβλημένη λόγω του σύντομου χρονικού διαστήματος που απομένει μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, σε συνδυασμό με την έκταση και σοβαρότητα των προβλημάτων που ανωτέρω εκτέθηκαν, καθώς και τον επικείμενο κίνδυνο να διαταραχθεί η έναρξη της σχολικής χρονιάς για χιλιάδες μαθητές του δήμου», επισημαίνεται ανάμεσα σε άλλα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεκδικήσεις με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες(2024-03-23 00:00:00.0)
Εκρηκτική η κατάσταση των σχολικών κτιρίων(2023-03-30 00:00:00.0)
Ανησυχία από τις ζημιές σε κτίρια που προκάλεσε ο σεισμός(2019-07-30 00:00:00.0)
«Προσωρινά» στον ίδιο χώρο...(2015-05-27 00:00:00.0)
Καθυστερεί η αποκατάσταση των κτιρίων από το σεισμό(2000-04-21 00:00:00.0)
Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα;(1999-09-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ