Σάββατο 24 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 25 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
Το Φεστιβάλ δίνει ζωή στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» από το 2010

Καθαρισμός του πάρκου από την ΚΝΕ
Καθαρισμός του πάρκου από την ΚΝΕ
Η πραγματοποίηση του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και φέτος στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στον αγώνα για υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του Πάρκου, ως λαϊκής περιουσίας, για αναβάθμιση των υποδομών του στο ύψος των αναγκών του λαού της περιοχής και όλης της Αττικής. Για να δυναμώσει η διεκδίκηση γι' αυτόν τον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου έκτασης 1.200 στρεμμάτων στον αστικό ιστό της Αττικής.

Από το 2010, όταν ανακοίνωνε την πραγματοποίηση για πρώτη φορά του Φεστιβάλ στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης», η ΚΝΕ έδεσε την κορυφαία αυτή πολιτική και πολιτιστική δραστηριότητα με τη διεκδίκηση και δήλωνε: «...Η πραγματοποίηση του Φεστιβάλ στο Πάρκο έχει και διεκδικητικό χαρακτήρα, χαρακτήρα υπεράσπισής του από την ιδιωτική πρωτοβουλία και τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών που το λιγουρεύονται. Θέλουμε να αναδείξουμε τη σπουδαιότητα του Πάρκου, γενικά των ελεύθερων χώρων, το Πάρκο αποτελεί έναν από τους τελευταίους χώρους πρασίνου στη Δυτική Αθήνα...». Επισήμαινε παράλληλα από τότε την εγκατάλειψη του Πάρκου, ως αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων για το περιβάλλον, που σκοπό έχει να αξιοποιήσει την απαξίωση χώρων όπως το Πάρκο για να εμφανίσει την ιδιωτική πρωτοβουλία ως «από μηχανής θεό» και παρουσίαζε ένα συνεκτικό πλαίσιο διεκδίκησης, το οποίο παραμένει επίκαιρο και αναγκαίο για «Πάρκο ανοιχτό στο λαό και κλειστό στα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Από πρόσφατη πρωτοβουλία της ΚΝΕ για την πυροπροστασία του πάρκου
Από πρόσφατη πρωτοβουλία της ΚΝΕ για την πυροπροστασία του πάρκου
Ολα αυτά τα χρόνια που φιλοξενείται εκεί το Φεστιβάλ, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ συνέβαλαν πολύμορφα και αποφασιστικά στο να ζωντανέψει το Πάρκο. Με δεντροφυτεύσεις, πρωτοβουλίες πυροπροστασίας, τον καθαρισμό του, τις παρεμβάσεις σε μία σειρά από πλευρές. Στάθηκαν στο πλευρό των λιγοστών εργαζομένων του Πάρκου, αναδεικνύοντας την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις, για τις οποίες ευθύνονται οι κυβερνήσεις διαχρονικά, και τα αποτελέσματά τους, τα οποία έρχονται κατά καιρούς στο φως της δημοσιότητας ενώ αποτελούν πάγια κατάσταση η οποία φέτος έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα καθώς έχει φτάσει σε άθλια σημεία σε ό,τι αφορά τις λίμνες και τα κανάλια.

Η συμβολή αυτή της ΚΝΕ δεν σταματά ούτε ξεκινά βέβαια με το Φεστιβάλ. Εντάσσεται στην καθημερινή πάλη των κομμουνιστών για την προστασία του περιβάλλοντος, για το δικαίωμα σε ποιοτικό ελεύθερο χρόνο και την εξασφάλιση χώρων άθλησης και αναψυχής, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που βλέπουν τέτοιους χώρους σαν φιλέτα. Πολύ νωρίτερα, οι δημοτικές αρχές των όμορων δήμων που στήριζε το ΚΚΕ είχαν αναλάβει πρωτοβουλίες με το λαό της περιοχής, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του 1990 βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να μην παραχωρηθεί έκταση του Πάρκου σε ιδιώτες, ενάντια στη διοργάνωση του ναρκω-φεστιβάλ το 2009.

Σε λίγες μέρες τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ θα μπουν και πάλι στο χώρο του Πάρκου για την προετοιμασία της μεγάλης πολιτικής και πολιτιστικής γιορτής, του Φεστιβάλ. Και πάλι, με εθελοντική δουλειά, θα το μεταμορφώσουν σε έναν χώρο ζωντανό, αποδίδοντάς το στο λαό της περιοχής που αναγνωρίζει αυτήν τη συμβολή. Η ΚΝΕ δείχνει έτσι και το δρόμο για την ουσιαστική αξιοποίηση της λαϊκής περιουσίας προς όφελος του λαού, με τη διοργάνωση ταυτόχρονα πολιτιστικών, αθλητικών δραστηριοτήτων που αγκαλιάζονται πλατιά. Ταυτόχρονα, μέσα από το Φεστιβάλ, το ζήτημα παίρνει πλατιά διάσταση, απευθύνεται μαζικό κάλεσμα να γίνει υπόθεση όλων η προστασία του Πάρκου. Να γίνει πλατιά υπόθεση η διεκδίκηση των αιτημάτων για: Σταθερή, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εκτακτη χρηματοδότηση για επείγουσες ανάγκες, όπως η αποκατατάσταση της υδροδότησης των λιμνών. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τις ανάγκες λειτουργίας, συντήρησης και φύλαξης του πάρκου. Ελεύθερη και δωρεάν χρήση του πάρκου για το λαό της περιοχής. Να σταματήσει η δράση ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ και κάθε κουβέντα για εμπορευματοποίηση. Ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ