Σάββατο 24 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 25 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ
Εκβιασμοί και πλειστηριασμοί «με το τσουβάλι»

Τους επόμενους μήνες, με την υποχρεωτική άρση του τραπεζικού απορρήτου σε όσους με δικαστική απόφαση έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση προστασίας, προωθείται η αποβολή απ' αυτήν μιας μεγάλης μάζας λαϊκών νοικοκυριών.

Ολοι αυτοί είτε θα βρεθούν μπροστά στο ενδεχόμενο να πλειστηριαστεί άμεσα το σπίτι τους είτε θα εξαναγκαστούν σε ληστρικό συμβιβασμό με τις τράπεζες για αποπληρωμή του δανείου τους, με βέβαιη σχεδόν κατάληξη.

Σύμφωνα με υπολογισμούς των τραπεζών, από τους 100.000 περίπου δανειολήπτες που βρίσκονται σήμερα σε δικαστική προστασία, πάνω από το 1/4 κινδυνεύει να την απολέσει μετά τον ηλεκτρονικό επανέλεγχο.

Η διαδικασία προβλέπει την απευθείας πρόσβαση των τραπεζών (μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας) στα φορολογικά στοιχεία που τηρούνται στο Taxis, προκειμένου να διαπιστώνουν κατά πόσο τηρούνται τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια «προστασίας», που ενδέχεται να έχουν μεταβληθεί στη συνέχεια (π.χ. λόγω οριακής αύξησης των εισοδημάτων του λαϊκού νοικοκυριού).

Από «κόσκινο», σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, θα περάσουν δάνεια ύψους 12,9 δισ. ευρώ, που οι δανειολήπτες τους τελούν υπό το καθεστώς του ν. 3869/2010 (νόμος Κατσέλη). Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, «αναδεικνύεται ως ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας η ταχεία εκδίκαση και εκκαθάριση των εν λόγω ανοιγμάτων».

Την ίδια ώρα, η όποια παρεχόμενη νομική προστασία έχει απομείνει για το «κεραμίδι» της λαϊκής οικογένειας έχει ημερομηνία λήξης στις 31 Δεκέμβρη 2019, γεγονός βέβαια που σε κάθε περίπτωση έρχεται να σφίξει ακόμη περισσότερο τη θηλιά των εκβιασμών απέναντι σε οικονομικά ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται σε έκθεσή της, σχετικά με τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια στην πρώτη κατοικία, καλεί τις «ελληνικές αρχές να δεσμευθούν (...) ότι θα λάβουν διορθωτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης νομοθεσίας, σε περίπτωση που ανακύψουν προβλήματα εφαρμογής ή νομικά προβλήματα σχετικά με το καθεστώς (σ.σ. της "προστασίας")».

Συμπληρωματικά με το παραπάνω, η Κομισιόν δείχνει προς την κατεύθυνση νέων «διορθωτικών μέτρων», καθώς, όπως διαπιστώνει, «η διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προχωρά σε ολόκληρη την επικράτεια, αν και με κάπως επιβραδυνόμενο ρυθμό. Ακόμα, ένα μεγάλο ποσοστό των πλειστηριασμών, περίπου δύο τρίτα, στο πρώτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από τις ελληνικές αρχές, ακυρώνονται, αναστέλλονται ή αποβαίνουν άγονοι».

Σ' αυτήν την κατεύθυνση προωθείται η αλλαγή προς το αυστηρότερο της νομοθεσίας για την ποινικοποίηση του αγώνα υπεράσπισης των λαϊκών κατοικιών από τους πλειστηριασμούς. Το νέο χτύπημα θα δοθεί με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα.

Την ίδια ώρα, κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί «θεσμοί» σχεδιάζουν την ενεργοποίηση νέας φουρνιάς κρατικών εγγυήσεων προκειμένου να στηρίξουν τις τράπεζες στην προσπάθεια απαλλαγής τους από τα βαρίδια των «κόκκινων» δανείων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ