Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Την Τρίτη 27 Αυγούστου η κινητοποίηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Με αιτήματα να κλείσει ο ΧΥΤΑ της Φυλής, για φιλολαϊκή διαχείριση των απορριμμάτων και ενάντια στην εγκατάσταση νέας ρυπογόνας δραστηριότητας στο Θριάσιο

Από παλιότερη κινητοποίηση για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ
Από παλιότερη κινητοποίηση για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ
Κινητοποίηση διαμαρτυρίας διοργανώνουν σωματεία και φορείς από τη Δυτική Αττική την Τρίτη 27 Αυγούστου, στις 3.30 μ.μ., στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής (Αναστάσεως 2 & Τσιγάντε, στάση μετρό «Εθνική Αμυνα»).

Οι φορείς καλούν το λαό της περιοχής να δώσει μαζικό «παρών» και να διαδηλώσει ενάντια στη συνέχιση της υποβάθμισης της περιοχής, για να κλείσει ο ΧΥΤΑ της Φυλής που σπέρνει τον καρκίνο στην «πίσω αυλή» της πρωτεύουσας.

Παράλληλα αναδεικνύουν μια ακόμα εξέλιξη, αυτή της αποθήκευσης σε νέα εγκατάσταση στην περιοχή της πολύπαθους Μάνδρας επικίνδυνων αποβλήτων. Η εισήγηση υπέρ της εγκατάστασης από την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας είναι στην ημερήσια διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου της ερχόμενης Τρίτης.

Συνθήματα της κινητοποίησης είναι: «Τέρμα πια στην υποβάθμιση - ΟΧΙ άλλος ΚΑΡΚΙΝΟΣ. Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής! ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ για αποθήκευση επικίνδυνων λυμάτων στην περιοχή της Μάνδρας. Διαχείριση των απορριμμάτων σε όφελος του λαού».

Υπενθυμίζεται ότι η νέα περιφερειακή αρχή της ΝΔ, που ορκίζεται την επόμενη βδομάδα, παραλαμβάνει έτοιμο από τον ΣΥΡΙΖΑ τον σχεδιασμό για επέκταση της χωματερής της Φυλής και για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Αλλωστε μόλις την 1η Αυγούστου, λίγες βδομάδες πριν ολοκληρωθεί η θητεία Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ), σε έκτακτη και εν κρυπτώ συνεδρίαση του ΕΔΣΝΑ (ο φορέας που διαχειρίζεται τη χωματερή), αποφασίστηκε η εκ νέου επέκταση του ΧΥΤΑ. Είχε προηγηθεί την προηγούμενη μέρα η δυναμική κινητοποίηση μαζικών φορέων, που είχε οδηγήσει σε αναβολή αντίστοιχη συνεδρίαση.

Οπως αναφέρεται παραπάνω, σαν να μην έφτανε η διαρκής επιβάρυνση της Δυτικής Αθήνας και του Θριασίου Πεδίου με κάθε είδους ρυπογόνα δραστηριότητα, η Περιφέρεια Αττικής ετοιμάζεται να δώσει άδεια σε άλλη μια επιχείρηση, για «αποθήκευση επικίνδυνων και μη επικίνδυνων αποβλήτων» στη θέση «Μεσαία Γέφυρα» του δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας.

Σύμφωνα με την εισήγηση προβλέπεται να εγκατασταθεί δεξαμενή αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων 30 κυβικών μέτρων, με τη μέγιστη αποθηκευτική ικανότητα της εγκατάστασης ως προς τα επικίνδυνα απόβλητα να ανέρχεται στους 248 τόνους! Ενώ, τους 22 τόνους θα φτάνει η αποθηκευτική ικανότητα της εγκατάστασης για «μη επικίνδυνα απόβλητα». Παράλληλα προβλέπεται η αποθήκευση εύφλεκτων υλικών, που θα προέρχονται μεταξύ άλλων από καθαρισμούς πρατηρίων καυσίμων και μπορεί να φτάνουν μέχρι τους 49 τόνους! Αυτή την εγκατάσταση ετοιμάζεται να αφήσει «παρακαταθήκη» η απερχόμενη διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη της ΝΔ, λίγες μέρες πριν την εκπνοή της θητείας της...

Δεν έχουμε δύο ζωές να τους χαρίσουμε τη μία

Στο κάλεσμα των σωματείων και των φορέων για την κινητοποίηση στις 27 Αυγούστου αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα:

«Κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή άλλαξαν, αυτό που δεν άλλαξε είναι ότι η Δυτική Αττική αντιμετωπίζεται ως η "πίσω αυλή" της Αττικής, με τους κατοίκους της να είναι τα θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις διαχρονικά. Συνεχίζονται η υποβάθμιση και η μόλυνση του Θριασίου, η επέκταση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής. Αδιαφορούν για την υγεία και την ποιότητα ζωής του λαού. Τα μέτρα προστασίας από τη ρυπογόνα δραστηριότητα των εργοστασίων είναι σχεδόν ανύπαρκτα γιατί αποτελούν κόστος για το κεφάλαιο. Σαν να μην έφτανε αυτό, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ετοιμάζονται να εγκρίνουν τη λειτουργία χώρου αποθήκευσης επικίνδυνων λυμάτων στην περιοχή της Μάνδρας πάνω στη λάσπη της πλημμύρας και στο ήδη επιβαρυμένο Θριάσιο.

Καταγγέλλουμε τις δημοτικές αρχές των δήμων Φυλής (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ) και Ασπροπύργου (ΝΔ), που ενώ έχουν στα χέρια τους περιβαλλοντολογικές μελέτες, δεν τις δίνουν στη δημοσιότητα, δεν ενημερώνουν το λαό της περιοχής. Είναι συνένοχες στο έγκλημα, αποτελούν το μακρύ χέρι των κυβερνήσεων.

Δεν μπορούμε άλλο να περιμένουμε τα χειρότερα. Οργανώνουμε την πάλη μας και απαιτούμε:

-- Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις.

-- Να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή.

-- Καμία σκέψη για δημιουργία χώρου αποθήκευσης επικίνδυνων λυμάτων στη Μάνδρα.

-- Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΥ στα παλιά λατομεία Μουσαμά και Μελετάνι.

-- Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων.

-- Οχι στην καύση των απορριμμάτων.

-- Οχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.

-- Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

-- Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Ολοι στον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που μας τσακίζει, με φτώχεια, ανεργία και σκουπιδαριό.

Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας.

Δεν έχουμε δύο ζωές για να τους χαρίσουμε τη μία».

  • Σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση καλεί το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org