Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνομιλίες Λαβρόφ - Μάας για την Ανατολική Ουκρανία

Συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ρωσίας και της Ουκρανίας με γαλλογερμανική διαμεσολάβηση προτείνει ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Από την προχτεσινή συνάντηση Μάας - Λαβρόφ στη Μόσχα

Copyright 2019 The Associated

Από την προχτεσινή συνάντηση Μάας - Λαβρόφ στη Μόσχα
ΜΟΣΧΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η κινητικότητα που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στις διαπραγματεύσεις για τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία επιβεβαιώθηκε και στην προχτεσινή συνάντηση του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, στη Μόσχα. Οπως συμβαίνει πάντα στις συχνές συναντήσεις των δύο ΥΠΕΞ, το ζήτημα της Ουκρανίας ήταν «ψηλά» στην ατζέντα των συνομιλιών τους.

Ο Χ. Μάας, αναφερόμενος στη νέα πολιτική ηγεσία στην Ουκρανία, υπό τον Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σημείωσε ότι υπάρχουν πλέον ευκαιρίες, που δεν υπήρχαν πριν από ένα χρόνο. Σχετικά με μια σύνοδο σε επίπεδο ηγετών του σχήματος της Νορμανδίας (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία), ο Μάας είπε ότι ενδεχομένως να προηγηθεί μια συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ρωσίας και της Ουκρανίας υπό γαλλογερμανική διαμεσολάβηση, προκειμένου «να επανέλθει η ειρηνευτική προσπάθεια».

Θυμίζουμε ότι ο Βολ. Ζελένσκι διατύπωσε πρόσφατα αίτημα για μια συνάντηση κορυφής του σχήματος της Νορμανδίας, κάτι που έχει να συμβεί από το 2016, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε μετά από συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι τέτοια συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων θα μπορούσε να γίνει «τις επόμενες βδομάδες».

Με τη σειρά του, ο Σ. Λαβρόφ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, αν και σχετικά αόριστος στις διατυπώσεις του λέγοντας πως «πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι προοπτικές», ενώ δήλωσε «απόλυτα αφοσιωμένος» στην «πλήρη» και «βιώσιμη» εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, που άνοιξαν το δρόμο «για μια ειρηνική διευθέτηση στην Ανατολική Ουκρανία».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου για την Τρέχουσα Πολιτική, Αλεξέι Τσεσνάκοφ, η πρωτοβουλία για επέκταση του σχήματος της Νορμανδίας με συμμετοχή των ΗΠΑ και της Βρετανίας σε αυτό, που έχει διατυπώσει ο Ζελένσκι, «απορρίφθηκε για τα καλά», όπως φάνηκε στην πρόσφατη συνάντηση Πούτιν - Μακρόν. «Πιστεύω ότι η συνάντηση είχε συγκεκριμένα αποτελέσματα και οι δύο πλευρές τόνισαν τη σημασία των συνομιλιών στο σχήμα της Νορμανδίας. Η ομάδα δεν θα επεκταθεί και, ως εκ τούτου, οι συμφωνίες του Μινσκ δεν θα αναθεωρηθούν», δήλωσε.

Ακόμη εξέφρασε την άποψη ότι «το Ντονμπάς θα πρέπει να συνυπάρχει με την Ουκρανία, με παρόμοιο τρόπο όπως το Χονγκ Κονγκ και την Κίνα - ένα έθνος, δύο συστήματα, χωρίς χρονικό περιορισμό», ενώ πρόσθεσε ότι είτε Ντονμπάς και Ουκρανία θα ξεπεράσουν τα «τραύματά τους» και θα έρθουν πιο κοντά, είτε θα συνεχίσουν να απομακρύνονται.

Χτες, σχολιάζοντας τις δηκτικές δηλώσεις του Ουκρανού Προέδρου ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιστρέψει στο G8, αν επιστρέψει την Ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, κάλεσε τον Ζελένσκι «να στείλει μηνύματα στην πραγματική ζωή αντί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Η Ζαχάροβα αντέτεινε ακόμη ότι «η Ρωσία συμμετέχει στη διαμόρφωση και εφαρμογή της διεθνούς πολιτικής ατζέντας», με τη συμμετοχή της σε διεθνείς πλατφόρμες και φόρουμ, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο έχει εγκρίνει τις συμφωνίες του Μινσκ, «επομένως η Ουκρανία είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με αυτές».

Σε χτεσινή τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Βολ. Ζελένσκι και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, «υπογράμμισαν πως είναι αδύνατη η επιστροφή της Ρωσίας στο G8 όσο συστηματικά παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ