Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΕΣΑΜΕΑ
Επιτροπές και «αρχές» για διαιώνιση των οξυμένων προβλημάτων

«Απόλυτη προτεραιότητα» της κυβέρνησης χαρακτήρισε ο Κυρ. Μητσοτάκης την «ουσιαστική και αποτελεσματική» αντιμετώπιση των προβλημάτων των Ατόμων με Αναπηρία, τα οποία όμως προκαλεί και οξύνει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων.

Οι δηλώσεις αυτές του πρωθυπουργού έγιναν στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με εκπροσώπους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν η συγκρότηση «διαρκούς τεχνικής επιτροπής» για την επεξεργασία προτάσεων, η δημιουργία «Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας», με σκοπό να επιβλέπει την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για τα ΑμεΑ και να εισηγείται ρυθμιστικές παρεμβάσεις, η «ενσωμάτωση του προστατευτικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και η «ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα κωδικοποιεί τις διάσπαρτες νομοθετικές διατάξεις και θα εισάγει τις αναγκαίες παρεμβάσεις».

Πίσω από τις εξαγγελίες για τη δημιουργία επιτροπών και «αρχών», οι προτάσεις που συζητήθηκαν δεν προμηνύουν τίποτα θετικό για τα άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής αναπηρία και ζουν καθημερινά τις συνέπειες της απουσίας ουσιαστικής κρατικής μέριμνας.

Η πρόληψη της αναπηρίας, η αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν έγκαιρη θεραπεία και αποκατάσταση, το δικαίωμα των ικανών προς εργασία αναπήρων στη δουλειά, οι ανάγκες στο πεδίο της Ειδικής Αγωγής, τα επιδόματα και οι συντάξεις αναπηρίας που τσεκουρώνονται από τα ΚΕΠΑ, δεν βρήκαν θέση στο «κοινό σχέδιο δράσης» με «μετρήσιμους δείκτες αποτελεσματικότητας» το οποίο ο πρωθυπουργός κάλεσε την Ομοσπονδία να διαμορφώσουν.

Εξάλλου, η σημερινή κυβέρνηση έχει στηρίξει από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης το τρίτο μνημόνιο, το οποίο περιλαμβάνει τη δέσμευση για περικοπή των κονδυλίων για την Πρόνοια κατά 0,5% του ΑΕΠ, ενώ βρίσκει έτοιμο από τους προκατόχους της το νόμο (4512/2018) που καθιερώνει τη χρήση της «λειτουργικότητας» στην αναπηρία, που αποτελεί εργαλείο για να μειώνονται επιδόματα, συντάξεις και κρατικές παροχές.

Οσο για το «προστατευτικό πλαίσιο» της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Ατομα με Αναπηρία 2010 - 2020 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την «καταπολέμηση της τακτικής των παροχών αναπηρίας και άλλων παγιδευτικών μεθόδων» και μέτρα για τα Ατομα με Αναπηρία που να εφαρμόζονται «σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ανταγωνισμού».

Στην κατεύθυνση που ορίζουν τα παραπάνω, οι «μετρήσιμοι δείκτες» αποτυπώνουν νέα βήματα στην επίθεση στα Ατομα με Αναπηρία και τις οικογένειές τους.

  • Σε σύσκεψη καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) την Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ