Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΜΑΖΟΝΙΟΥ
Τεράστια οικολογική καταστροφή στον «πνεύμονα» της Γης

Στο στόχαστρο ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων

Η τεράστια πυρκαγιά στο παρθένο δάσος του Αμαζονίου
Η τεράστια πυρκαγιά στο παρθένο δάσος του Αμαζονίου
Τεράστια οικολογική καταστροφή συμβαίνει εδώ και πάνω από 2 βδομάδες στον Αμαζόνιο, με τις τεράστιες δασικές πυρκαγιές. Οι αρχές της Βραζιλίας και της Βολιβίας εκτιμάνε ότι ήδη έχουν γίνει στάχτη 500.000 στρέμματα παρθένου δάσους και εικάζεται ότι μαζί τους έχουν πεθάνει χιλιάδες άγρια ζώα και έχουν πληγεί διάφορες φυλές αυτοχθόνων. Η περιοχή της Αμαζονίας καταλαμβάνει 7,4 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα (από αυτά τα 5 εκατομμύρια πυκνού τροπικού δάσους - ζούγκλας) εκτείνεται σε 9 χώρες (το 60% στη Βραζιλία, αλλά και σε Περού, Κολομβία, Εκουαδόρ, Βολιβία, Παραγουάη, Σουρινάμ, Γουιάνα και Γαλλική Γουιάνα) και δικαίως χαρακτηρίζεται ο μεγαλύτερος «πνεύμονας» της Γης αφού εκτιμάται ότι απορροφά το χρόνο 1 δισ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Αυτά τα στοιχεία ίσχυαν μέχρι πρόσφατα, αφού είναι βέβαιο ότι μετά την τεράστια καταστροφή το πλήγμα θα είναι ανεπανόρθωτο.

Η τεράστια καταστροφή συνδέεται άμεσα με την αντιπεριβαλλοντική πολιτική της αντιδραστικής κυβέρνησης της Βραζιλίας, του Ζαΐρ Μπολσονάρο, που δίνει την περιοχή προς εκμετάλλευση σε πολυεθνικές για βιοκαύσιμα, αγροτική παραγωγή, εξορύξεις και εκτεταμένη υλοτομία (κάτι που είχαν ξεκινήσει οι προηγούμενες σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις Λούλα και Ρουσέφ). Ετσι, με δεδομένες τις συνθήκες ξηρασίας, η φετινή καταστροφή είναι το πιο πιθανό να οφείλεται σε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού, ώστε να καθαρίσει το τοπίο στην περιοχή και να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ευκολία τα επιχειρηματικά σχέδια. Είναι ενδεικτικό ότι στην περιοχή από την αρχή του έτους έχουν ξεσπάσει πάνω από 72.000 πυρκαγιές (80% περισσότερες από πέρσι και αύξηση περιστατικών κατά 82%) και ήδη μόνο επί Προεδρίας Μπολσονάρο, καταγγέλλεται ότι πάνω από 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έχουν αποψιλωθεί.

Οι περισσότερες εστίες φωτιάς είναι στη Βραζιλία, στα κρατίδια Μάτο Γκρόσο, Μάτο Γκροσο ντο Σουλ, Ακρε, Ροντόνια, ενώ μέτωπα υπάρχουν και στη Βολιβία, αλλά επεκτείνονται και σε Περού και Παραγουάη.

Πάντως, ο Μπολσονάρο πέρασε στην ...αντεπίθεση, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι οι πυρκαγιές είναι προβοκάτσια ενάντια στην κυβέρνησή του, από ΜΚΟ, στις οποίες κόπηκε η χρηματοδότηση. Επίσης, αυτό που επιβεβαιώνουν πολλές οργανώσεις και αυτόχθονες κοινότητες στην περιοχή είναι ότι οι εστίες της πυρκαγιάς ειδικά στη Βραζιλία αγνοήθηκαν για πολλές μέρες αφήνοντας το παρθένο δάσος να γίνεται στάχτη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ