Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ
Καθημερινότητα τα «ατυχήματα» και η απληρωσιά

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε μια σειρά από χώρους

Από παλιότερη απεργία στο ΚΔΑΥ στην Τρίπολη
Από παλιότερη απεργία στο ΚΔΑΥ στην Τρίπολη
Σε δύσκολες και ανθυγιεινές συνθήκες, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ασφάλειας και της υγείας τους, με τα εργατικά «ατυχήματα» αλλά και την απληρωσιά να αποτελούν καθημερινότητα, δουλεύουν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ). Με αφορμή πρόσφατα «ατυχήματα», καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας και ελλείψεις στα μέτρα προστασίας τους, σωματεία και εργαζόμενοι προχωρούν αυτό το διάστημα σε κινητοποιήσεις.

Προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις στην Τρίπολη

Με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, ξεκινώντας από την Τρίτη 27 Αυγούστου, ετοιμάζονται να απαντήσουν οι εργαζόμενοι στο ΚΔΑΥ Τρίπολης στην έλλειψη μέτρων για την προστασία της ασφάλειας και της υγείας τους. Την απόφαση για κινητοποιήσεις έλαβαν οι εργαζόμενοι σε Γενική τους Συνέλευση, ενώ στο πλευρό τους έχουν το Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες στα Καταστήματα και ΑΕ Ν. Αρκαδίας.

Στις 8 Αυγούστου, στο ΚΔΑΥ που διαχειρίζεται η επιχείρηση «Recycling South East LTD», σημειώθηκε εργατικό «ατύχημα» που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός εργαζόμενου στα δάχτυλα του δεξιού του χεριού. Ακολούθησε, στις 12 Αυγούστου, έλεγχος από την Τεχνική Επιθεώρηση ο οποίος κατέληξε να συστήσει μια σειρά μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

«Το σωματείο μας, η σωματειακή επιτροπή της επιχείρησης και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης σας είχαμε επισημάνει πολλές φορές τους κινδύνους που διατρέχουν οι εργαζόμενοι καθώς διεκδικούσαμε να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και υγείας της εργασίας», σημειώνει το Σωματείο σε επιστολή του προς την εργοδοσία. Διεκδικεί την ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων και ξεκαθαρίζει πως αν δεν γίνουν πράξη θα ξεκινήσει την Τρίτη 24ωρες απεργίες.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την άμεση καταβολή του επιδόματος αδείας και την εξόφληση της μισθοδοσίας του Ιούλη, που τους οφείλει η εργοδοσία. Οσον αφορά τις συνθήκες δουλειάς, απαιτούν να γίνει απεντόμωση και μυοκτονία, να λειτουργήσει ο εξαερισμός πάνω από την ταινία διαλογής και τα μηχανήματα που είναι απαραίτητα για τη δουλειά τους (bobcat και κλαρκ), να αντικατασταθούν καμένοι λαμπτήρες και να επισκευαστούν διακόπτες φωτισμού.

Επίσης, διεκδικούν να εφοδιαστούν με υποδήματα ασφαλείας κατάλληλων προδιαγραφών και να αναλάβει η εταιρεία την ευθύνη πλυσίματος των στολών εργασίας σε καθημερινή βάση. Παράλληλα, με τις κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν, δίνουν συνέχεια στον αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά, βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Με απεργία πληρώθηκαν δεδουλευμένα στα Γιάννενα

Σε απεργιακή κινητοποίηση προχώρησαν την περασμένη Τρίτη οι εργαζόμενοι στο ΚΔΑΥ Ιωαννίνων, το οποίο διαχειρίζεται η ίδια επιχείρηση με αυτό της Τρίπολης, διεκδικώντας την καταβολή της μισθοδοσίας του Ιούλη και του επιδόματος αδείας. Η κινητοποίηση είχε αποτέλεσμα την καταβολή των οφειλόμενων και οι εργαζόμενοι επέστρεψαν την Τετάρτη στα πόστα τους.

Δύο «ατυχήματα» τον Αύγουστο στο Ηράκλειο

Δύο «ατυχήματα» μέσα σε λίγες μέρες στο ΚΔΑΥ της περιοχής κατήγγειλε η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Την Πέμπτη 1 Αυγούστου εργαζόμενος τραυματίστηκε στην πρέσα, με αποτέλεσμα να υποστεί κάκωση στο χέρι, για την αντιμετώπιση της οποίας του τοποθετήθηκε νάρθηκας, ενώ το Σάββατο 10 Αυγούστου εργαζόμενος, με καταγωγή από το Πακιστάν, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο όταν σακούλα με άγνωστο περιεχόμενο «έσκασε» στα χέρια του, την ώρα που εκτελούσε εργασίες διαλογής.

Οι καταγγελίες της Ενωσης γύρω από την έλλειψη μέτρων ασφαλείας επιβεβαιώθηκαν στον έλεγχο που πραγματοποίησε το Σώμα Τεχνικής Επιθεώρησης Ηρακλείου, στον οποίο διαπιστώθηκε ότι 10 από τα 14 μπουτόν ασφαλείας του εργοστασίου δεν λειτουργούσαν.

Στη συνέχεια, «μία μέρα μετά τον έλεγχο της Επιθεώρησης, η εταιρεία ανακοίνωσε εκδικητικά στους εργαζόμενους ότι δεν θα πληρωθούν το μισθό τους κανονικά, αλλά σε δόσεις μέσα στο μήνα», όπως αναφέρει η Ενωση, ενώ όταν μέλος της Σωματειακής Επιτροπής αντέδρασε, «η απάντηση του προϊστάμενου της εταιρείας ήταν "οι πληρωμές θα γίνουν σε δόσεις, σε όποιον αρέσει, αν δεν σου αρέσει φύγε!"».

Η Ενωση καταγγέλλει την ασυδοσία της εταιρείας «Waste Solutions», που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, αλλά και τον κρατικό μηχανισμό «που της επιτρέπει να λειτουργεί ανενόχλητη κατ' αυτόν τον τρόπο». «Η στάση αυτή της εταιρείας δεν είναι τυχαία. Κυβέρνηση, δήμος Ηρακλείου και ΕΕΑΑ της έχουν δώσει αέρα στα πανιά», σημειώνει το σωματείο και ξεκαθαρίζει πως οι εργαζόμενοι δεν θα κάνουν πίσω από το δικαίωμά τους να εργάζονται με αξιοπρεπείς συνθήκες και να επιστρέφουν στο σπίτι τους σώοι μετά το μεροκάματο.

Φωτιά σε μονάδα στο Αστρος Κυνουρίας

Στο μεταξύ, το Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες στα Καταστήματα και ΑΕ Ν. Αρκαδίας εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή τη φωτιά που ξέσπασε την Τρίτη το απόγευμα στο χώρο που βρίσκεται η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Αστρος Κυνουρίας.

Με δεδομένο ότι στο χώρο βρίσκονταν «τεράστιες ποσότητες υπολείμματος που θα έπρεπε να είχαν απομακρυνθεί», επισημαίνει τους κινδύνους που δημιουργεί αυτό και τις ευθύνες τόσο του εργολάβου, όσο και του δήμου Β. Κυνουρίας. «Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η κερδοφορία των επιχειρήσεων είναι ασύμβατη με μέτρα πρόληψης και προστασίας. Οτι ακόμη και αυτή η χρήσιμη μέθοδος της ανακύκλωσης μπορεί να αποβεί μάστιγα για την υγεία των λαϊκών στρωμάτων και του περιβάλλοντος, όταν υποτάσσεται στο κέρδος του καπιταλιστή», σχολιάζει. Απαιτεί να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για «την προστασία της δημόσιας υγείας καθώς και τη διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων της επιχείρησης και της ίδιας της εργασίας τους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ