Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
«Γολγοθάς» για τους φοιτητές η αναζήτηση στέγης

Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, στην επιφάνεια έρχεται το ζήτημα της στέγασης των φοιτητών.

Με τα ενοίκια να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, τη στιγμή που τα λαϊκά εισοδήματα συρρικνώνονται, εξελίσσεται μία συζήτηση μακριά από τη σύγχρονη ανάγκη για εξασφάλιση στέγασης των νέων που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους. Ενα ζήτημα που αποτελεί στόχο διεκδίκησης και συλλογικής πάλης για τους φοιτητές, που δεν συμβιβάζονται με την πολιτική που βάζει διαρκώς εμπόδια στις σπουδές.

Τις προηγούμενες μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας στοιχεία, έρευνες και δηλώσεις παραγόντων από το χώρο της αγοράς ακινήτων που αφορούν το κόστος των διαμερισμάτων στις περιοχές που επιλέγουν να μείνουν οι φοιτητές καθώς βρίσκονται γύρω από σχολές ή με εύκολη πρόσβαση προς αυτές.

Οπως προκύπτει, το πρόβλημα της εύρεσης και του κόστους της φοιτητικής στέγης είναι ιδιαίτερα έντονο σε συνοικίες της Αθήνας και σε περιοχές με τουριστικό ενδιαφέρον, εξαιτίας και της επέκτασης της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης διαμερισμάτων.

Γίνεται λόγος για γκαρσονιέρες που ξεκινούν από 250 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 340 ευρώ, δυάρια με τιμές 350 - 450 ευρώ, σε περιοχές όπως του Ζωγράφου που βρίσκεται κοντά στην Πανεπιστημιούπολη. Ακριβότερα εμφανίζονται τα δυάρια σε περιοχές όπως το Κουκάκι φτάνοντας και τα 750 ευρώ, ενώ στο Παγκράτι μία γκαρσονιέρα ξεκινάει από τα 280 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 350 ευρώ και ένα δυάρι από 320 έως 350 ευρώ. Σε τουριστικές περιοχές, όπως το Ηράκλειο και τα Χανιά, η τιμή για ένα δυάρι φτάνει τα 400 - 450 ευρώ. Στο παραπάνω κόστος βέβαια προστίθενται και τα υπόλοιπα έξοδα διαβίωσης, όπως λογαριασμοί, μετακίνηση, σίτιση κ.λπ.

Τα παραπάνω γνωρίζουν βέβαια από πρώτο χέρι οι φοιτητές και γονείς που βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη στη διαδρομή μέχρι το πανεπιστήμιο και συνεχίζουν και κατά τη διάρκεια των σπουδών καθώς είναι διαχρονική πολιτική η καθήλωση των δαπανών για τη φοιτητική μέριμνα, η οποία αντιμετωπίζεται ούτε λίγο ούτε πολύ ως περιττό κόστος. Την ίδια στιγμή, ανοίγει η όρεξη επιχειρηματικών συμφερόντων για δραστηριοποίηση στον τομέα της φοιτητικής στέγης.

Η ίδια πολιτική καλεί φοιτητές και οικογένειες να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι το κόστος του ενοικίου είναι συνυφασμένο με τις σπουδές, να παραιτηθούν από το δικαίωμα δωρεάν στέγασης σε σύγχρονες, ασφαλείς εστίες, που θα λειτουργούν με ευθύνη του κράτους, με όλο το απαραίτητο προσωπικό και υποδομές. Εξάλλου, η εξασφάλιση στέγης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για πολλά παιδιά για να σπουδάσουν. Οι αιτήσεις για διαμονή σε εστίες αυξάνονται, ενώ την ίδια στιγμή η δυναμικότητα των εστιών και των ενοικιαζόμενων δωματίων για φοιτητές παραμένει κάτω από το 9% του συνόλου των φοιτητών, με πολλά ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης να μην έχουν καν εστίες, το δε υψηλό κόστος έχει ως αποτέλεσμα πολλοί πρωτοετείς φοιτητές που εισάγονται σε σχολές μακριά από τα σπίτια τους να μην ξεκινούν καν τις σπουδές.

Πρωτοβουλίες διεκδίκησης

Οι τεράστιες ανάγκες, οι ελλείψεις και τα προβλήματα στη φοιτητική μέριμνα γέννησαν και την ανάγκη συντονισμού των Συλλόγων Οικοτρόφων και τη συγκρότηση του Πανελλαδικού Συντονιστικού, το οποίο τη χρονιά που πέρασε ανέδειξε την κατάσταση και διεκδίκησε αναβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας μέσα από πολύμορφες παρεμβάσεις στην κατεύθυνση τόσο της κάλυψης των πραγματικών αναγκών των νέων που σπουδάζουν όσο και της επίλυσης μιας σειράς προβλημάτων που αποτελούν καθημερινότητα για τους «τυχερούς» που βρήκαν θέση σε μία εστία. Γιατί η κατάσταση στις υπάρχουσες εστίες χαρακτηρίζεται από ελλείψεις, προβλήματα στη συντήρηση, νέα χαράτσια, με λειτουργίες να παραδίδονται σε εργολάβους. Την ίδια στιγμή, η επιχειρηματική λειτουργία απλώνεται και μέσα στις εστίες με χαρακτηριστικό παράδειγμα την επιβολή τελών εγγραφής, εγγυήσεων, ενοικίων, ενώ δεν λείπουν και προτάσεις για ενοικίαση δωματίων σε τρίτους για τουριστικούς λόγους τις περιόδους των διακοπών.

Στην κατεύθυνση της συλλογικής διεκδίκησης λύσεων, οι φοιτητές έχουν προχωρήσει σε πρωτοβουλίες διεκδίκησης ώστε κανένας φοιτητής να μην πεταχτεί έξω από τις φοιτητικές εστίες. Προβάλλοντας παράλληλα ένα πλαίσιο αιτημάτων με άμεσα μέτρα για την κάλυψη των αναγκών, με αξιοποίηση ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, άλλων κατάλληλων χώρων, δημιουργία νέων εστιών, συντήρηση και ανακαίνιση όσων σήμερα λειτουργούν και ταυτόχρονη αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ