Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Ανησυχίες για νέα κούρσα πυραυλικών δοκιμών

ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Νέα κούρσα πυραυλικών δοκιμών σε διεθνές επίπεδο αναμένεται να ξεκινήσει και επίσημα η αμερικανική δοκιμή προηγμένου πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς, άνω των 500 χλμ., που πραγματοποιήθηκε επιτυχώς την περασμένη Κυριακή σε νησάκι, Σαν Νίκολας, ανοικτά της Καλιφόρνιας.

Ρωσία και Κίνα κατήγγειλαν χτες τις ΗΠΑ πως προχώρησαν σε νέα κούρσα πυραυλικών δοκιμών και εξοπλισμών πριν την πρόσφατη επίσημη αποχώρησή τους από τη Συμφωνία INF για τα μικρά και μεσαία πυρηνικά όπλα, την οποία είχαν υπογράψει το 1987 με την τότε ΕΣΣΔ. Οπως τόνισαν Ρώσοι και Κινέζοι αξιωματούχοι, η δοκιμή του αμερικανικού πυραύλου Κρουζ, τύπου 9Μ729, δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μερικές μέρες μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία ΙΝF, στις αρχές τρέχοντος μηνός, γιατί απαιτεί πολύμηνη προετοιμασία.

Ειδικότερα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ καταδίκασε την αμερικανική πυραυλική δοκιμή, ισχυριζόμενος πως η Μόσχα δεν επιδιώκει την έναρξη νέας κούρσας εξοπλισμών και πως θα αναπτύξει πρώτη νέους πυραύλους, εκτός και εάν προβούν σε αυτή την κίνηση πρώτες οι ΗΠΑ. «Δεν θα υποκύψουμε στις προβοκάτσιες», τόνισε ο Ριάμπκοφ μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ και πρόσθεσε: «Δεν θα επιτρέψουμε να παρασυρθούμε σε μια ακριβή κούρσα εξοπλισμών. Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος Πούτιν χτες από τη Γαλλία, επιβεβαιώνουμε τη σθεναρή δέσμευσή μας στο μονομερές μορατόριουμ ανάπτυξης αντίστοιχων συστημάτων... μέχρις οι ΗΠΑ αναπτύξουν τέτοια συστήματα οπουδήποτε στον κόσμο».

Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκενγκ Σουάνγκ, αποδοκίμασε επίσης την πυραυλική δοκιμή στις ΗΠΑ ως «προκλητική συμπεριφορά», προειδοποιώντας πως το γεγονός θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα κούρσα εξοπλισμών και να προκαλέσει «σοβαρή αρνητική επίπτωση στην ασφάλεια σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ