Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αντιθέσεις με φόντο τις επιχειρήσεις στο Ιντλίμπ

ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Επιπρόσθετες, πλην περιορισμένες, εντάσεις στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις επιφέρει η μεγαλύτερη εμπλοκή του τουρκικού στρατού στα πεδία συγκρούσεων της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, έπειτα και από την προχτεσινή επιδρομή μπροστά από κομβόι του τουρκικού στρατού με αποτέλεσμα τρεις νεκρούς Τούρκους «αμάχους» και 12 τραυματίες. Η «προειδοποιητική», όπως φάνηκε, επιδρομή μπροστά από το τουρκικό κομβόι συνέβη λίγες ώρες μετά τις καταγγελίες της συριακής κυβέρνησης πως η Τουρκία εξοπλίζει με όπλα και πυρομαχικά τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα» λίγο μετά την ήττα τους από τον συριακό στρατό στην πόλη Χαν Σεϊχούν που είχαν υπό τον έλεγχό τους από το 2014.

Χτες, λοιπόν, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα διεμήνυσε πως στο έδαφος της βορειοδυτικής συριακής επαρχίας Ιντλίμπ «βρίσκονται Ρώσοι στρατιώτες» στο πλαίσιο της περσινής ρωσο-τουρκικής συμφωνίας εκεχειρίας στο Σότσι, με στόχο τη δημιουργία υποτίθεται «αποστρατιωτικοποιημένων ζωνών». Ο Λαβρόφ τόνισε πως η Μόσχα «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση στο Ιντλίμπ, προσθέτοντας πως οι τρομοκράτες στην περιοχή ελέγχουν το 90% της επαρχίας. «Η κατάσταση δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει», επισήμανε, θυμίζοντας ότι οι τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα» και άλλοι ένοπλοι αντικαθεστωτικοί συνεχίζουν τις επιθέσεις σε αμάχους, σε θέσεις του συριακού στρατού και στη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ.

Το ίδιο 24ωρο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στην προχτεσινοβραδινή συνάντηση των Προέδρων Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν επισήμανε πως συζήτησαν, μεταξύ άλλων, εκτενώς την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία.

Οι προειδοποιήσεις του Τσαβούσογλου

Πιο αιχμηρός και έντονος στις δηλώσεις του ήταν ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Φανερά ενοχλημένος από το προχτεσινό συμβάν σε σχέση με την αυτοκινητοπομπή του τουρκικού στρατού διεμήνυσε ότι η χώρα του θα πάρει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να προστατεύσει το στρατό της και τα τουρκικά στρατιωτικά παρατηρητήρια - φυλάκια στο έδαφος της βορειοδυτικής Συρίας. Προειδοποίησε μάλιστα τη... συριακή κυβέρνηση «να μην παίζει με τη φωτιά», εκφράζοντας ακολούθως την ελπίδα πως «δεν θα φθάσουμε σε αυτό το σημείο». Υποστήριξε επίσης πως «αυτήν τη στιγμή» η Τουρκία δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει στρατιωτικά φυλάκια που διατηρεί στη βορειοδυτική Συρία, δεδομένου ότι πλέον έχει περικυκλωθεί από τον συριακό στρατό το τουρκικό φυλάκιο που βρίσκεται στην κωμόπολη Μόρεκ. Το τουρκικό παρατηρητήριο στο Μόρεκ βρίσκεται κοντά στην πόλη Χαν Σεϊχούν, που ανακατέλαβε από την Κυριακή ο συριακός στρατός.

Σε επόμενο σημείο ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε πως η κυβέρνηση είναι «σε επαφή με τη Ρωσία» για τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ και ότι εάν χρειαστεί θα επικοινωνήσει με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ. Δεν απέκλεισε επίσης το επόμενο διάστημα να πραγματοποιηθεί και επικοινωνία ανάμεσα στους Προέδρους Τουρκίας και Ρωσίας, θυμίζοντας ότι μέσα στο Σεπτέμβρη έχει προγραμματιστεί Σύνοδος Κορυφής μεταξύ Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνα για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία.

Η αντίδραση Ασαντ

Ωρες μετά, ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, συναντώντας στη Δαμασκό αντιπροσωπεία Ρώσων βουλευτών αναφέρθηκε στις επιτυχίες του συριακού στρατού στο Χαν Σεϊχούν εκτιμώντας πως αποδεικνύουν «την αποφασιστικότητα του συριακού λαού και στρατού να συνεχίσει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας μέχρι να ελευθερωθεί και το τελευταίο εκατοστό συριακής γης». Δεν παρέλειψε τις αναφορές στο βρώμικο ρόλο ξένων δυνάμεων προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού κατά των τζιχαντιστών και άλλων αντικαθεστωτικών θα συνεχιστούν, παρά τη συνέχιση της υποστήριξης που απολαμβάνουν «από αρκετές δυτικές χώρες και περιφερειακές πλευρές, κυρίως από την Τουρκία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ