Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
Φοροληστεία στο λαό σε ρυθμούς «κανονικότητας»

Ερχεται πεντάμηνο - φωτιά με την πληρωμή απανωτών φόρων και χαρατσιών

Αντιμέτωπα με τα «φρέσκα» χαράτσια του ΕΝΦΙΑ για το 2019 θα βρεθούν το επόμενο διάστημα τα λαϊκά νοικοκυριά, καθώς η διορία για την πληρωμή της πρώτης δόσης λήγει στις 31 Σεπτέμβρη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ξεκίνησε από χτες τη διαδικασία ανάρτησης των εκκαθαριστικών στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxis, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Αυγούστου, ενώ τα λαϊκά νοικοκυριά «στριμώχνονται» να αποπληρώσουν το χαράτσι μέχρι σε 5 μηνιαίες δόσεις, μέχρι και το Γενάρη του 2020.

Ο ΕΝΦΙΑ για τη φετινή χρονιά υπολογίζεται με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές τιμές. Αυτές με τη σειρά τους αναμένεται να «αναπροσαρμοστούν» στη συνέχεια, συμπαρασύροντας προς τα πάνω τα χαράτσια της επόμενης χρονιάς, μέσω των οποίων αναμένεται να συμπιεστούν μέχρι και να εξαλειφθούν οι «μειώσεις» που εφαρμόζονται για το φετινό χαράτσι.

Να σημειωθεί ότι η αποπληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ συμπίπτει χρονικά με αυτή για τη 2η δόση του φόρου εισοδήματος (2018) που επιβάλλεται σε μισθωτούς, συνταξιούχους κ.ά., ενώ παράλληλα, μαζί με τις άλλες «υποχρεώσεις» για πολλές κατηγορίες λαϊκών στρωμάτων, «τρέχουν» και δόσεις για ρυθμίσεις από παλαιότερες «οφειλές» προς τον κρατικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Ειδικότερα, ο λογαριασμός που θα αποστείλει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός μέχρι το τέλος του έτους περιλαμβάνει:

  • Φόρος εισοδήματος: Συνολικά 2,5 εκατ. νοικοκυριά θα πληρώσουν πάνω από 3 δισ. ευρώ σε τρεις δόσεις. Στα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων ενσωματώνονται ο φόρος εισοδήματος, το τέλος επιτηδεύματος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης κ.ά.
  • ΕΝΦΙΑ: Το ποσό που πρέπει να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ, από τα οποία αναμένεται να εισρεύσουν στο κρατικό ταμείο τα 2,65 δισ. ευρώ, εξαιτίας της αδυναμίας λαϊκών νοικοκυριών να πληρώσουν τα χαράτσια.
  • Παρακράτηση φόρου: Από τον φόρο στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις που εισπράττεται με τη μορφή παρακράτησης, θα εισρεύσουν στο κρατικό ταμείο για το β' εξάμηνο περί τα 3,4 δισ. ευρώ, που βέβαια θα πληρωθούν από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία των συνταξιούχων.
  • Τέλη κυκλοφορίας: Τον Δεκέμβρη θα καταβληθεί ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2020.
Παζάρια για το αφορολόγητο όριο

Βασική αιχμή του προγράμματος της ΝΔ για το επόμενο διάστημα είναι οι πρόσθετες φοροαπαλλαγές για τη στήριξη του κεφαλαίου, ενώ μετά το όργιο φοροληστείας απέναντι στο λαϊκό εισόδημα έχει εξαγγείλει τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή, από το 22% σήμερα, στο 9%, για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, την οποία, όπως όλα δείχνουν, μεταθέτει για το 2021.

Και ενώ δεν είναι ακόμα γνωστές οι τελικές διατάξεις, που ενδεχομένως να συνδυαστούν με άλλες «εξισορροπητικές» παρεμβάσεις, η «ελάφρυνση» ενός μισθωτού ή συνταξιούχου (χωρίς προστατευόμενα παιδιά) με ετήσιο εισόδημα στα 9.500 ευρώ - και με τη διατήρηση του σημερινού αφορολόγητου ορίου - θα διαμορφωθεί σε περίπου 110 ευρώ, ή περίπου 9 ευρώ το μήνα. Για ετήσιο εισόδημα στα 9.000 ευρώ, το «όφελος» συμπιέζεται στα 47 ευρώ, ή 3,9 ευρώ το μήνα...

Σ' αυτό το φόντο, το ύψος της φοροληστείας ουσιαστικά παραμένει αμετάβλητο ακόμα και σε σχέση με τα επίπεδα του 2015, καθώς από το 2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου, σε συνέχεια βέβαια αντίστοιχων παρεμβάσεων των προκατόχων της.

Ειδικότερα, από το 2016 το γενικό αφορολόγητο όριο συμπιέστηκε στα 8.636 ευρώ, από 9.545 ευρώ που ήταν το 2015. Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνδυασμό με τη φοροληστεία που συντελείται μέσω της φορολογικής κλίμακας, σε εισοδήματα 10.000 ευρώ το χρόνο ο φόρος φτάνει στα 300 ευρώ, έναντι 100 ευρώ το 2015, επιβάλλεται δηλαδή τριπλάσιος φόρος.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org