Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαιολογικά ευρήματα στο Ιερό της Αμαρυσίας

Eurokinissi

Επιγραφή κλασικών χρόνων στην οποία αναγράφεται το τοπωνύμιο «Αμάρυνθος» εντοπίστηκε στα Παλαιοχώρια, 2 χιλιόμετρα ανατολικά της σύγχρονης Αμαρύνθου, στην Εύβοια. Η επιγραφή βρέθηκε σε δεύτερη χρήση σε ρωμαϊκή κρήνη και δεν σώζεται ακέραια. Διαβάζεται όμως «...ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΕΝ ΑΜΑΡΥΝΘΩΙ», γεγονός που επιβεβαιώνει την ταύτιση των αρχαίων θεμελίων με το Ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, το 2017 βρέθηκαν επιγραφές και ενσφράγιστες κεραμίδες με το όνομα της Αρτέμιδος, όμως το τοπωνύμιο διαβάζεται φέτος για πρώτη φορά. Το γεγονός χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντικό, διότι τα κατάλοιπα του προϊστορικού οικισμού που ανεσκάφησαν στις δεκαετίες '70 και '80 στην ίδια περιοχή, από την Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία, μπορούν να ταυτιστούν με το μυκηναϊκό τοπωνύμιο a-ma-ru-to που αναφέρεται σε πινακίδες Γραμμικής Β στο μυκηναϊκό ανάκτορο της Θήβας. Το τοπωνύμιο «Αμάρυνθος» διατηρείται στο ίδιο σημείο για περισσότερα από 3.000 χρόνια.

Η ανασκαφή πραγματοποιείται από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας. Το ελληνοελβετικό ανασκαφικό πρόγραμμα άρχισε το 2006, με στόχο την εύρεση του Ιερού της Αμαρυσίας Αρτέμιδος, το οποίο κατά τις αρχαίες πηγές υπήρξε ένα από τα πιο σημαντικά Ιερά της Εύβοιας. Τα τελευταία χρόνια είχαν ανασκαφεί δύο στοές της ελληνιστικής εποχής, οι οποίες ορίζουν το τέμενος από ανατολικά και βόρεια. Φέτος βρέθηκε η νότια πτέρυγα της ανατολικής στοάς, οπότε είναι γνωστά πλέον τα όρια του Ιερού σε τρεις πλευρές.


Eurokinissi

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org