Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Επιφυλάξεις για την ένταξή της από ΕΕ και Γερμανία

ΤΙΡΑΝΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Περισσότερη δουλειά» για μεταρρυθμίσεις στους τομείς της αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και στον εκλογικό νόμο απαίτησε, χτες, στα Τίρανα ο πρέσβης της ΕΕ στην Αλβανία, Λουίτζι Σορέκα, εκτιμώντας πως η Αλβανία «είναι στο τέλος της αρχής και όχι στην αρχή του τέλους» της διαδικασίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Ο Σορέκα απέφυγε με τον τρόπο αυτό να ξεκαθαρίσει εάν θα δοθεί τον ερχόμενο Οκτώβρη από την ΕΕ θετική απάντηση στο αίτημα της Αλβανίας για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Κάτι που δεν έκανε νωρίτερα ο ανώτατος σύμβουλος του γερμανικού κυβερνητικού χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU, Μάρτιν Χέντζε, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η αλβανική οικονομία «βρίσκεται σε κατάσταση παρόμοια με τις πυραμίδες του 1997 και το κράτος στα πρόθυρα της χρεοκοπίας». Ο Χέντζε, που δεν έχει κρύψει την υποστήριξή του προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αλβανία, Λουλζίμ Μπασά, προέβλεψε πως θα απορριφθεί το αλβανικό αίτημα για έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ στις 18 Οκτώβρη, σε αντίθεση με τη Βόρεια Μακεδονία, που εκτιμάται πως «έχει διεκπεραιώσει τις υποχρεώσεις» απέναντι στην ΕΕ. Κατηγόρησε μάλιστα τον Αλβανό πρωθυπουργό, Εντι Ράμα, ότι με τις πολιτικές του «έχει αδειάσει» τα κρατικά ταμεία προκαλώντας πιθανόν προβλήματα στο μέλλον, ακόμη και στην καταβολή της μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο Εντι Ράμα, από την πλευρά του, μιλώντας χτες στο «Euronews», εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη στάση ορισμένων χωρών της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η απόφασή τους «ολοένα και περισσότερο στηρίζεται όχι στη βάση πεπραγμένων» (της αλβανικής κυβέρνησης) αλλά στη βάση εξελίξεων «στο εσωτερικό ή στην εσωτερική πολιτική δυναμική διαφόρων χωρών - μελών».

Νωρίτερα, ο Αλβανός Πρόεδρος, Ιλίρ Μέτα, που έχει επικρίνει πολλές φορές τον πρωθυπουργό για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, απηύθυνε έκκληση στα πολιτικά κόμματα να συμμετάσχουν στις δημοτικές εκλογές της 13ης Οκτώβρη, τις οποίες ωστόσο δεν αναγνωρίζει η κυβέρνηση Ράμα, που θεωρεί πως έγιναν «κανονικά» οι δημοτικές εκλογές στις 30 Ιούνη, παρά την αποχή όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαρκής παρέμβαση ΗΠΑ - ΕΕ για τη... «σταθερότητά» τους(2021-06-10 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις(2019-06-20 00:00:00.0)
Παζάρια και μέσω ΟΗΕ επιδιώκει το Βελιγράδι(2019-03-15 00:00:00.0)
Χοντραίνει η αντιπαράθεση με αφορμή σκάνδαλο με ναρκωτικά(2017-10-20 00:00:00.0)
Νικητές ο Ράμα και η αποχή(2017-06-28 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τις κατεδαφίσεις στη Χειμάρρα(2016-11-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ