Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΚΡΑΝ ΚΑΝΑΡΙΑ.-- Η μεγάλη πυρκαγιά που καίει από το Σάββατο στο ισπανικό νησί Γκραν Κανάρια δεν επεκτάθηκε χτες, αλλά ούτε τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο. Η φωτιά έκαψε πάνω από 15.000 στρέμματα και ανάγκασε πάνω από χίλιους ανθρώπους να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Στόχος της Πυροσβεστικής είναι να σβηστεί εντελώς η φωτιά πριν από το κύμα καύσωνα που προβλέπεται για τις επόμενες μέρες. Ο άντρας που φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά τέθηκε χτες υπό προσωρινή κράτηση, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο δικαστική πηγή.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον 184 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ινδία, στις πλημμύρες που προκάλεσε ο μουσώνας, και περίπου 1 εκατομμύριο άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον απολογισμό της Δευτέρας. Η πολιτεία Κεράλα είναι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η περιοχή της Ινδίας που έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τις πλημμύρες: Περίπου 288.000 κάτοικοί της απομακρύνθηκαν προς ασφαλείς περιοχές.

ΡΙΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Σε μια προσπάθεια να επεκταθεί στον τομέα της διύλισης πετρελαίου, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τη μείωση της εξάρτησης των μελλοντικών κερδών της από τις αυξομειώσεις στην τιμή του «μαύρου χρυσού», η σαουδαραβική πετρελαϊκή εταιρεία ARAMCO δημοσιοποίησε τη Δευτέρα πρόταση για την εξαγορά του 20% των μετοχών της ινδικής εταιρείας διύλισης και πετροχημικών «Reliance Industries» (θεωρείται η μεγαλύτερη του είδους διεθνώς) έναντι 75 δισ. δολαρίων. Αν η πρόταση οδηγήσει σε συμφωνία, η ARAMCO ενδεχομένως θα γίνει ακόμα πιο ελκυστική για το ξένο κεφάλαιο όταν θα επιχειρήσει να εισαχθεί για πρώτη φορά στο χρηματιστήριο την περίοδο 2020 - 2021.

ΣΙΔΝΕΪ.-- Ενας 21χρονος άντρας επιτέθηκε χτες με μαχαίρι σε περαστικούς στο κέντρο του Σίδνεϊ, σκοτώνοντας μία γυναίκα και τραυματίζοντας άλλη μία πριν ακινητοποιηθεί από περαστικούς, ανακοίνωσε η αυστραλιανή αστυνομία, προσθέτοντας πως το περιστατικό προς το παρόν δεν αντιμετωπίζεται ως «επεισόδιο τρομοκρατίας». Ο 21χρονος είχε στην κατοχή του ένα μικρού μεγέθους USB με πληροφορίες για αιματηρές επιθέσεις στη Βόρεια Αμερική και στη Νέα Ζηλανδία, όμως δεν φαίνεται να έδρασε για λογαριασμό κάποιας «τρομοκρατικής οργάνωσης».

ΟΣΛΟ.-- Ο Φίλιπ Μανσχάους, που είναι ύποπτος για πυροβολισμούς εναντίον ανθρώπων μέσα σε τζαμί το Σάββατο στη Νορβηγία και για τη δολοφονία της ετεροθαλούς αδερφής του, εμφανίσθηκε τη Δευτέρα στο δικαστήριο. Ο Μανσχάους είναι ύποπτος για φόνο και για παραβίαση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, ενώ, σύμφωνα με την αστυνομία, πριν από την επίθεση είχε εκφράσει ακροδεξιές και ρατσιστικές απόψεις.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.-- Ακυρώθηκαν και χτες όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, λόγω εκτεταμένων συμπλοκών διαδηλωτών με την αστυνομία. Η αερολιμενική αρχή του αεροδρομίου ανακοίνωσε ότι οι λειτουργίες του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης έχουν «διαταραχθεί σοβαρά» από δημόσια συγκέντρωση, καθώς η αστυνομία επενέβη χρησιμοποιώντας σπρέι πιπεριού ενάντια στους διαδηλωτές, εν μέσω νέων συγκρούσεων. Αναφέρεται επίσης ότι οι διαδηλωτές μπλόκαραν την είσοδο στα σημεία περιορισμένης πρόσβασης του αεροδρομίου, εμποδίζοντας τους επιβάτες να περάσουν από τον έλεγχο διαβατηρίων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Καύσωνας πλήττει τα τελευταία 24ωρα τις αμερικανικές Πολιτείες Τέξας, Λουιζιάνα, Μέμφις και Τενεσί, με το θερμόμετρο να φτάνει τους 47 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά. Το νέο κύμα καύσωνα που πλήττει τις ΗΠΑ δεν αποκλείεται να γίνει σύνηθες φαινόμενο τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζει η τελευταία έκθεση της Ενωσης Επιστημόνων «Union of Concerned Scientists», που προβλέπει το λιγότερο 50 μέρες καύσωνα και παρατεταμένης ζέστης το χρόνο σε πόλεις όπως το Οστιν, το Τζάκσον και το Μπατόν Ρουζ, αν δεν αλλάξει η περιβαλλοντική πολιτική των ΗΠΑ.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Επιχείρηση του ιρακινού στρατού και δυνάμεων του συνασπισμού των ΗΠΑ στην δυτική επαρχία Ανμπάρ του Ιράκ προκάλεσε τη Δευτέρα το θάνατο 10 ύποπτων τζιχαντιστών σε περιοχή της ερήμου. Την ίδια μέρα προηγήθηκε έκρηξη σε αποθήκη του στρατού έξω από τη Βαγδάτη την οποία χρησιμοποιούσαν σιιτικές πολιτοφυλακές, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό άλλων 29.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ