Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Παράταση στον ενδοαστικό καβγά

ΡΩΜΗ.--

Στη χτεσινή συνεδρίασή της η Γερουσία της Ιταλίας δεν αποφάσισε συγκεκριμένη ημερομηνία διεξαγωγής της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εσωτερικών και πρόεδρος της «Λέγκας», Ματέο Σαλβίνι, ώστε να πέσει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε. Το μόνο που κατέληξε είναι στις 20 Αυγούστου να δοθεί η δυνατότητα στον πρωθυπουργό να απευθυνθεί στο συγκεκριμένο κοινοβουλευτικό σώμα. Στη συζήτηση που έγινε χτες κυριάρχησε η ανούσια αντιπαράθεση για το αν θα υπάρξει «κυβερνητική λύση» ή θα προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Μετά από περίπου 14 μήνες συγκυβέρνησης της «Λέγκας» με το «Κίνημα 5 Αστέρων» (M5S) οι ενδοαστικές αντιθέσεις, σε ζητήματα τακτικής, όπως η στάση απέναντι σε ΕΕ, Ρωσία, Κίνα, το «μείγμα διαχείρισης», δεν φαίνεται να μπορούν να συμβιβαστούν. Ο επικεφαλής της «Λέγκας» προκαλεί την πτώση της κυβέρνησης και επιδιώκει την προκήρυξη εκλογών το συντομότερο δυνατόν λέγοντας πως οι πρόωρες εκλογές είναι ο μόνος τρόπος για να πάει η Ιταλία μπροστά.

Αν ο Κόντε χάσει κατά την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής και η κυβέρνηση πέσει, ο Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα θα πρέπει να αποφασίσει αν θα προκηρύξει νέες εκλογές ή θα ζητήσει από κάποιον άλλον ηγέτη κόμματος να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Χτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εργασίας και Βιομηχανίας και ηγέτης του «Κινήματος 5 Αστέρων» (M5S), Λουίτζι ντι Μάγιο, ισχυρίστηκε σε δήλωσή του ότι ο Μ. Σαλβίνι σύντομα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του κόμματος «Forza Italia» (FI), Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για να αναβιώσουν την παλιά συμμαχία τους. «Αυτή είναι η αλλαγή που θέλατε;», τόνισε απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους της «Λέγκας».

Αντίστοιχες «προειδοποιήσεις» εκτόξευσε και ο Μ. Σαλβίνι καταγγέλλοντας το ενδεχόμενο το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) και το M5S να σχηματίσουν κυβέρνηση. Η επιστροφή του πρώην σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού της Ιταλίας στην κυβέρνηση, χάρη στο M5S, «θα αποτελεί μια εξαπάτηση του ιταλικού λαού, θα ήταν ντροπή», σημείωσε. Θυμίζουμε ότι ο πρώην ηγέτης του PD Ματέο Ρέντσι έχει προτείνει στο M5S τον σχηματισμό μιας προσωρινής κυβέρνησης που θα καταρτίσει τον προϋπολογισμό και θα μειώσει τον αριθμό των βουλευτών, μέχρι τις εκλογές τον επόμενο χρόνο.

  • Ο Σαλβίνι δήλωσε χτες ότι εργάζεται προκειμένου να εμποδίσει δύο πλοία διάσωσης μεταναστών στη θάλασσα («Ocean Viking» και «Open Arms»), τα οποία έχουν ναυλώσει γαλλικές και ισπανικές ΜΚΟ, να φέρουν περισσότερους από 500 μετανάστες - Αφρικανούς κυρίως - στην Ιταλία. Και τα δύο πλοία βρίσκονται στην Κεντρική Μεσόγειο σε κοντινή απόσταση από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα και αναζητούν ένα ασφαλές λιμάνι.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org