Τρίτη 13 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ
Να εγκριθούν τα τμήματα προσανατολισμού και μαθημάτων επιλογής

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για τις καταργήσεις τμημάτων ομάδων προσανατολισμού και μαθημάτων επιλογής σε Γενικά Λύκεια του νομού το Νομαρχιακό Τμήμα Κεφαλονιάς - Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «αρνητικά τοποθετείται η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων στη συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων των σχολείων του νομού για εγκρίσεις των λεγόμενων ολιγομελών τμημάτων των προαναφερθεισών κατηγοριών. Μόνη εξαίρεση είναι η Ιθάκη και τα Μεσοβούνια, όπου τα αιτήματα των σχολείων έγιναν δεκτά. Το ζοφερό τοπίο συμπληρώνουν οι περικοπές τμημάτων στα ΕΠΑΛ, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένουν τα τμήματα των Γυμνασίων».

Ειδικότερα, αναφέρει πως στο Λύκειο Κεραμειών απορρίπτεται στη Γ΄ Τάξη η λειτουργία δύο τμημάτων ομάδων προσανατολισμού (θετικών σπουδών και υγείας) καθώς και δύο επιλογής πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων (ελεύθερο σχέδιο και γραμμικό σχέδιο). Επιπλέον, δεν εγκρίθηκε το τμήμα α΄ ξένης γλώσσας της Α΄ Λυκείου στα Γαλλικά. «Μόνο σε ένα σχολείο, δηλαδή, κόβονται πέντε τμήματα ενώ η ίδια εικόνα επαναλαμβάνεται σε όλα τα υπόλοιπα σχολεία του νομού. Για να γίνει ακόμη περισσότερο κατανοητό το πρόβλημα, οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου που θέλουν να εξεταστούν στις σπουδές υγείας, από όλο το νησί της Κεφαλονιάς, θα πρέπει να μετακινούνται καθημερινά και να συγκεντρωθούν στο Αργοστόλι, εάν εκεί υπάρξουν οι προϋποθέσεις για λειτουργία της εν λόγω ομάδας (με συνδιδασκαλία με τη θετική)».

Εν αναμονή της τελικής απόφασης για την έγκριση μιας σειράς τμημάτων, το ΝΤ Κεφαλονιάς - Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ καλεί τα υπόλοιπα Νομαρχιακά Τμήματα των Ιονίων σε συντονισμό από κοινού με τα πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία και σε κινητοποιήσεις τους γονείς - εκπαιδευτικούς - μαθητές. Διεκδικώντας να εγκριθούν τώρα όλα τα τμήματα των ομάδων προσανατολισμού και των μαθημάτων επιλογής στα ΓΕΛ. Να καταργηθούν η ύπαρξη κατώτατου αριθμού μαθητών και όλο το νομοθετικό πλαίσιο που συνδέει την έγκριση των τμημάτων με τον αριθμό των μαθητών και την κατηγορία του σχολείου. Κανένα τμήμα γενικής παιδείας να μην υπερβαίνει τους 20 κατ' ανώτατο όριο, τους 15 τα τμήματα των ομάδων προσανατολισμού και τους 10 των εργαστηρίων. Να σταματήσει ο νέος γύρος καταργήσεων / συγχωνεύσεων σχολείων, να επανέλθουν τα δυσπρόσιτα που αποχαρακτηρίστηκαν (Μεσοβούνια, Πάστρα), να αποκατασταθούν τα μόρια των σχολείων με βάση την κοινή πρόταση των εκπαιδευτικών σωματείων του νομού και την κοινή θέση ΠΥΣΠΕ / ΠΥΣΔΕ για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεκδικούν σύγχρονα, ασφαλή, στελεχωμένα σχολεία(20/10/2017)
Κινητοποίηση ενάντια στα μαθητοδικεία(14/10/2016)
Σήμερα η δίκη των μαθητών της Σάμης(13/10/2016)
Ζητά άμεσα μέτρα για τους σεισμόπληκτους μαθητές(14/2/2014)
Πέτυχαν την έγκριση λειτουργίας «ολιγομελών» τμημάτων(21/12/2013)
Κινητοποιήσεις στην Κεφαλονιά(21/11/2013)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org