Τρίτη 13 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Παρέμβαση για τα προβλήματα στα νηπιαγωγεία

MotionTeam

Στην κατάσταση που διαμορφώνεται ιδιαίτερα στα νηπιαγωγεία της Ηγουμενίτσας αναφέρεται το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσπρωτίας, χαρακτηρίζοντάς την «εκρηκτική» και τονίζοντας πως «αναδεικνύονται με τον πλέον δραματικό τρόπο στον ευαίσθητο χώρο της Προσχολικής Αγωγής οι συνέπειες της αντιλαϊκής - αντιεκπαιδευτικής πολιτικής των ΕΕ - ΟΟΣΑ - κυβερνήσεων στην Παιδεία».

Οπως αναφέρει ανάμεσα σε άλλα, «αποδεικνύεται στην πράξη πως τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή κυβέρνηση, με τη θεσμοθέτηση της Προσχολικής Αγωγής, αντί να λύσουν - ως όφειλαν - ένα λαϊκό πρόβλημα, μετατρέπουν την "ευχή" σε "κατάρα", οδηγώντας σε αδιέξοδο χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, που τα παιδιά τους είναι κυριολεκτικά ξεκρέμαστα μπροστά στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Με ευθύνη τους, οι λύσεις για τη στέγαση, έτσι όπως δρομολογούνται, είναι εντελώς πρόχειρες και αντιπαιδαγωγικές (αίθουσες σε Δημοτικά, σε παιδικούς σταθμούς, μετακινήσεις νηπίων μακριά από τον τόπο κατοικίας, κ.ά.). Εξαρχής δημιουργούν προβλήματα στη συνολική λειτουργία κάθε νηπιαγωγείου και όχι μόνο. Ετσι, όχι απλά υπονομεύουν την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, που υποτίθεται ότι θα εφάρμοζαν, αλλά ανοίγουν την όρεξη σε όλους όσοι θέλουν το πέρασμα των νηπιαγωγείων στους δήμους, ώστε η Προσχολική Αγωγή να λειτουργεί με ανταποδοτικά κριτήρια (βλ. τροφεία παιδικών σταθμών, voucher, κ.λπ.)».

Το Εργατικό Κέντρο επισημαίνει πως διαπιστώνεται ότι τα νηπιαγωγεία δεν καλύπτουν τις ανάγκες, «δημιουργούνται πληθωρικά τμήματα, νήπια μένουν "εκτός" του νηπιαγωγείου εγγραφής τους (δηλαδή του νηπιαγωγείου της γειτονιάς τους) και οι γονείς τους θα υποχρεωθούν να τα μετακινούν καθημερινά από το Σεπτέμβρη αρκετά χιλιόμετρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Νήπια στην πιο τρυφερή τους ηλικία μετατρέπονται σε "αποσκευές" και στοιβάζονται ...όπου χωράνε. Το νηπιαγωγείο, από χώρος χαράς, μάθησης και δημιουργίας μετατρέπεται σε χώρο συνωστισμού με σοβαρές συνέπειες στην ασφάλεια και - κυρίως - στον ψυχισμό των παιδιών». Παράλληλα τονίζει ότι χιλιάδες παιδιά αποκλείστηκαν από τους παιδικούς σταθμούς.

«Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, σωματεία, γονείς και εργαζόμενοι σε όλους τους χώρους της Προσχολικής Αγωγής πρέπει να προτάξουν τις σύγχρονες ανάγκες τους, διεκδικώντας τα αυτονόητα δικαιώματά τους», σημειώνει το ΕΚ Θεσπρωτίας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org