Σάββατο 24 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
«Η δασκάλα του πιάνου»

Η Ερικα ζει στη Βιέννη. Διδάσκει πιάνο. Λατρεύει τον Μπαχ και τον Μπραμς, για την αρμονία, τη μαθηματική ακρίβεια και το ελεγχόμενο συναίσθημά τους.

Ζει με τη μητέρα της, η οποία την καταπιέζει και την κατευθύνει σαν να είναι ακόμα το μικρό της κοριτσάκι. Μόνο που η Ερικα έχει επιθυμίες, ανάγκες και στόχους τόσο μεγάλους, τόσο επιτακτικούς που αναγκάζεται να τους κρύβει ερμητικά. Οι επισκέψεις της σε σινεμά με ταινίες πορνό και σε μαγαζιά με στριπτ σόου είναι συχνές. Η πειθαρχία στην ψυχή της την αναγκάζει να αισθάνεται μόνο με τον ακραίο πόνο, να ερεθίζεται μόνο με την πιο ακόλαστη ηδονοβλεψία. Η γυναικεία φύση των άκρων θα έρθει στην επιφάνεια, όταν η Ερικα θα νιώσει έλξη για το νεαρό, χαρισματικό μαθητή της...

Η ψυχολογική κατάβαση στη γυναικεία ψυχοσύνθεση φέρει την πιο δηκτική υπογραφή στο σύγχρονο ευρωπαϊκό σινεμά. Το 1997, λίγο πριν την επίσημη προβολή της ταινίας του «Παράξενα παιχνίδια» στο Φεστιβάλ των Καννών, ο Μίκαελ Χάνεκε απευθύνθηκε στο κοινό λέγοντας: «Σας εύχομαι να περάσετε μια ενοχλητική βραδιά». Το σινεμά του Χάνεκε ανοίγει μια καινούρια σελίδα στην κινηματογράφηση της (κάθε μορφής) βίας, με τη νοσηρή του ωμότητα και την ψυχολογική πίεση να δοκιμάζουν τις αντοχές του θεατή. Οι κατηγορίες που του απευθύνουν για τον απαισιόδοξο τόνο και το φορμαλιστικό ύφος έχουν πληρωμένη απάντηση: «Αυτοί που κάνουν ψυχαγωγικές ταινίες, είναι οι απαισιόδοξοι. Ενας αισιόδοξος προσπαθεί να ξυπνήσει τους ανθρώπους από το λήθαργο και την απάθειά τους».

Στη «Δασκάλα του πιάνου», η αμεσότητα, η ωμή αντίληψη, η αιχμηρή κινηματογράφηση, το αποδομημένο σασπένς στηρίζουν τους προβληματισμούς του Χάνεκε πάνω στην ανθρώπινη επικοινωνία, τη βία, το ρατσισμό και την αποξένωση. Μια ταινία που σημαδεύει την καρδιά του θεατή σαν αμυχή από μαχαίρι σε ευαίσθητο δέρμα.

(La Pianiste) Μαθήματα μαζοχισμού, γαλλικής παραγωγής 2001. Σκηνοθεσία - σενάριο: Μίκαελ Χάνεκε. Με τους Ιζαμπέλ Ιπέρ, Μπενουά Μαζιμέλ, Ανί Ζιραντό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ