Σάββατο 10 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 11 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Εμπαιγμός για τους βαριά πάσχοντες, «δωράκια» στους φαρμακοβιομήχανους

Εμπαιγμό για τους βαριά πάσχοντες αποτελούν και τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου που διαφημίζει η κυβέρνηση ως τάχα στοιχεία «διευκόλυνσής» τους σε ό,τι αφορά τη χορήγηση και τη διάθεση των φαρμάκων που έχουν ανάγκη, από ιδιωτικές κλινικές, φαρμακεία κ.λπ.

Οπως επισήμαναν οι βουλευτές του ΚΚΕ σχολιάζοντας τις σχετικές διατάξεις, δεν αίρονται τα πραγματικά εμπόδια διάθεσης αυτών των φαρμάκων, δηλαδή οι ειδικές διαδικασίες έγκρισης και γνωμοδοτήσεων από την αντίστοιχη ειδική επιτροπή και το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, που θεσπίστηκαν με πρόσχημα την υπερσυνταγογράφηση και την καταπολέμηση της διαφθοράς, στη λογική του περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, διαδοχικά από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Η προέγκριση και οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, οι απορρίψεις και τα πλαφόν θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν τους βαριά πάσχοντες, όπως τους καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους, οι οποίοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν για μια σειρά από φάρμακα και εξετάσεις που έχουν ανάγκη και τα οποία δεν καλύπτονται, να αντιμετωπίζουν την αδυναμία των μονάδων, λόγω υποστελέχωσης και έλλειψης τεχνολογικού εξοπλισμού, να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενών για θεραπείες, εξετάσεις, νοσηλεία κ.λπ., εξαναγκάζοντάς τους να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα και να καταβάλλουν επιπλέον ποσά.

Θα συνεχιστεί επίσης η μηδενική στην ουσία κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ (δίνονται μόνο 100 εκατομμύρια το χρόνο, υποτίθεται για τους ανασφάλιστους, που όμως δεν φτάνουν... ούτε για τα βασικά τους εμβόλια!).

Πάνω στον εμπαιγμό μάλιστα, η κυβέρνηση της ΝΔ με το άρθρο 80 προσφέρει νέα «διευκόλυνση» στους φαρμακοβιομήχανους και φαρμακέμπορους, με την υπαγωγή τους στις 120 δόσεις για τα χρέη τους για την εξαετία 2013 - 2018 προς τον ΕΟΠΥΥ λόγω του «rebate» και του «claw back». Ρύθμιση που έρχεται να προστεθεί στα 20 εκατ. ευρώ που τους δώρισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τις επιστροφές αυτές...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ