Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟΛΑΙΑ
Οχι στα νέα εμπόδια στη στέγαση φοιτητών

Ανακοίνωση των εκλεγμένων με την ΠΚΣ στην Εστία Ιωαννίνων

Να αποσυρθούν οι επιπλέον προϋποθέσεις που τίθενται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την παροχή δωματίου στη φοιτητική εστία ζητούν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στο Διοικητικό Συμβούλιο της εστίας. Οπως τονίζουν, «δύο μήνες μετά το τραγικό περιστατικό, που έπεσε το ταβάνι του μπάνιου σε εστιακή φοιτήτρια την ώρα που έκανε μπάνιο, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αντί να αναβαθμίσει ουσιαστικά τις εστίες βάζει παραπάνω εμπόδια στη φοιτητική μέριμνα και στις σπουδές μας.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 864 δωμάτια στην εστία, πολύ λίγα σε σύγκριση με τους αιτούντες. Κάθε χρόνο υποβαλλόμαστε σε έναν ''διαγωνισμό'' φτώχειας, με απαράδεκτα κριτήρια "ξεδιαλέγματος" για να φτάσουν τα δωμάτια! Ταυτόχρονα υπάρχει έλλειψη συντήρησης της εστίας, αναβάθμισής της, φύλαξής της. Φέτος, όχι μόνο άργησαν πολύ να βγουν οι αιτήσεις αλλά βάζουν και παραπάνω ''όρους''.

1) Να έχουμε πληρώσει όλα όσα χρωστάμε για να κάνουμε αίτηση!

2) Να έχουμε περάσει πάνω από το 50% των μαθημάτων!

Στόχος τους είναι βγάλουν περισσότερους φοιτητές εκτός εστίας, με αιτιολόγηση ότι δεν πληρούν τα κριτήρια. Ετσι καλύπτουν και το κενό των λίγων θέσεων, ενώ ταυτόχρονα με εκβιαστικό τρόπο αναγκάζουν τους φοιτητές να πληρώσουν το απαράδεκτο χαράτσι των 45 ευρώ μηνιαία.

Ενδεικτικό είναι ότι η χρηματοδότηση για τη φοιτητική μέριμνα έχει πέσει στο 80% την τελευταία δεκαετία, ενώ το κενό καλούνται να το πληρώσουν και πάλι οι φοιτητές από την τσέπη τους, ενισχύοντας ένα "πανεπιστήμιο ΑΕ", με τους φοιτητές πελάτες. Δεν πρόκειται να το ανεχτούμε! Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ "ασφαλτοστρώνει" το δρόμο που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ, εξαγγέλλοντας πιο ενορχηστρωμένη ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των Ιδρυμάτων και προσαρμογή του περιεχομένου σπουδών και της Ερευνας με βάση την κερδοφορία μεγάλων επιχειρήσεων και όχι με γνώμονα τις ανάγκες τις δικές μας και των οικογενειών μας», σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα οι εκλεγμένοι της ΠΚΣ, καλώντας να βγουν τα συγκεκριμένα κριτήρια από την ανακοίνωση του Ιδρύματος.

Διεκδικούν παράλληλα να ανεγερθούν νέες εστίες και να επινοικιαστούν διαμερίσματα στην πόλη, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, ώστε να πάρουν εστία όλα τα παιδιά που έχουν ανάγκη. Κανένα παιδί να μη σταματήσει τις σπουδές του γιατί δεν πήρε εστία. Επίσης, κατάργηση του χαρατσιού των 45 ευρώ, πλήρη αναβάθμιση και συντήρηση της εστίας, να σταματήσουν οι εργολαβίες στη φοιτητική μέριμνα, μόνιμο και σταθερό προσωπικό κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ