Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΥΦΥΠΕΞ ΤΩΝ ΗΠΑ
Διαβούλια με υπουργεία - κρίκους για τον αμερικανικό σχεδιασμό

Ενόψει της σημερινής 1ης Ενεργειακής Υπουργικής Διάσκεψης με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ

Από τη χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών
Από τη χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών
Με κυβερνητικούς παράγοντες συναντήθηκε χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Φρ. Φάνον, ενόψει της σημερινής 1ης Ενεργειακής Υπουργικής Διάσκεψης, σε πλαίσιο «3+1», δηλαδή του σχήματος «συνεργασίας» των Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας, στο οποίο συμμετέχουν πλέον και οι ΗΠΑ.

Στη Διάσκεψη, που αναμένεται να δώσει νέα ώθηση σε επικίνδυνους για τους λαούς σχεδιασμούς, εξαιτίας των ανταγωνισμών που κλιμακώνονται γύρω από τις πηγές και τους δρόμους της Ενέργειας, πέρα από τον Κ. Χατζηδάκη, με τον οποίο συναντήθηκε χτες ο Φάνον, θα συμμετάσχουν επίσης ο Γ. Λακκοτρύπης, υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, και ο Γιουβάλ Στάινιτζ, υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ.

Το στίγμα και το περιεχόμενο της επίσκεψης Φάνον στην Ελλάδα δόθηκαν ξανά χτες από την Κοινή Δήλωση που εξέδωσαν μετά τη συνάντησή τους ο υφυπουργός των ΗΠΑ και ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κ. Φραγκογιάννης.

Οπως σημειώνεται, ήταν «η πρώτη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για ενεργειακά θέματα στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδος και ΗΠΑ», που περιλαμβάνει (έως τώρα τουλάχιστον) 6 ενότητες: «Περιφερειακή Συνεργασία, Αμυνα και Ασφάλεια, Κράτος Δικαίου και Αντιτρομοκρατία, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενεργειακή Συνεργασία και Επαφές των Πολιτών».

Οπως υπενθυμίζει και η Κοινή Δήλωση, «η Ομάδα Εργασίας για ενεργειακά θέματα στηρίζεται στην σταθερά αυξανόμενη διμερή συνεργασία σε συνέχεια της εναρκτήριας συνάντησης Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος και ΗΠΑ που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο 2018», σε άλλη μια επιβεβαίωση ότι η ΝΔ έρχεται να χτίσει πάνω σε ό,τι της κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε στρατηγική μεταξύ τους σύμπλευση για τα συμφέροντα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Στόχος η ανάσχεση της ρωσικής επιρροής

Δείχνοντας ότι ο αμερικανοΝΑΤΟικός σχεδιασμός στην περιοχή, όπου η Ελλάδα παίζει ρόλο «γεωπολιτικού μεντεσέ» των ΗΠΑ, είναι η ανάσχεση της ρωσικής επιρροής, με περιορισμό της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, στην Κοινή Δήλωση επαναλαμβάνεται ότι «οι αντιπροσωπείες Ελλάδος και ΗΠΑ υπογράμμισαν τη σημασία των προσπαθειών στην Ευρώπη για διαφοροποίηση ως προς τις ενεργειακές πηγές, προκειμένου να προωθηθεί η περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια».

Στο ίδιο πνεύμα, «χαιρέτισαν τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ως περιφερειακού κόμβου διέλευσης και παροχής φυσικού αερίου» και «συζήτησαν γύρω από τις δυνατότητες αμερικανικών ιδιωτικών επενδύσεων στον ελληνικό ενεργειακό τομέα, τις ευκαιρίες που αναδύονται στην αγορά υδρογονανθράκων, καθώς και την επέκταση της συνεργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Προς αυτό το σκοπό, αμφότερες οι πλευρές ανέλαβαν τη δέσμευση για τη διασφάλιση συνθηκών διαφάνειας και υγιούς ανταγωνισμού, προκειμένου να ενθαρρυνθεί έτι περαιτέρω η πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα».

Η τελευταία φράση αποτελεί σαφή αιχμή για επενδύσεις ρωσικών κεφαλαίων στην Ελλάδα (π.χ. ΟΛΘ), για τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν εγείρει ενστάσεις, κάνοντας λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες.

Ο Φάνον δεν παρέλειψε επίσης να συγχαρεί την Ελλάδα για την επικείμενη ολοκλήρωση του ελληνικού τμήματος του αγωγού TAP, τις εν εξελίξει εργασίες κατασκευής του Διασυνδετηρίου Αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας (Interconnector Greece-Bulgaria) καθώς και για τον σχεδιασμό βελτίωσης της διασύνδεσης με τη Βόρεια Μακεδονία, όλα έργα που κουμπώνουν πάνω στο γεωπολιτικό σχεδιασμό των ΗΠΑ για μείωση της ρωσικής επιρροής.

«Πύλη» για το αμερικανικό αέριο

Στο ίδιο φόντο, οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και ΗΠΑ «επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στη διαφοροποίηση των εξαγωγικών επιλογών για τις ενεργειακές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου, που θα είναι εμπορικά βιώσιμες, θα ενισχύουν την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν νέα έργα υποδομής όπως ο Αγωγός της Ανατολικής Μεσογείου (East Med) και ενισχυμένη δυνατότητα αποθήκευσης και διανομής φυσικού αερίου όπως ο σταθμός FSRU στην Αλεξανδρούπολη».

Βλέποντας την Ελλάδα ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη για το σχιστολιθικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο που παράγουν οι ΗΠΑ, στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης «ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει το αμερικανικής προέλευσης υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) σχετικά με την επίτευξη των στόχων για διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή».

Παραπέρα, εξειδικεύοντας στις «αμερικανικές επενδύσεις στον ελληνικό ενεργειακό τομέα», οι δύο πλευρές «χαιρέτισαν την αδειοδότηση πραγματοποίησης ερευνών από την εταιρεία "ExxonMobil" σε συνεργασία με την "Total" και τα "Ελληνικά Πετρέλαια", καθώς και τις ενδεχόμενες ευκαιρίες για αμερικανικές επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Νωρίτερα, στη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κ. Χατζηδάκη, ο Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος απέφυγε να κάνει την παραμικρή δήλωση για τη διαρκή προκλητική στάση της Τουρκίας στην περιοχή και την ευθεία αμφισβήτηση εκ μέρους του ΝΑΤΟικού «συμμάχου» των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν όλα τα ενεργειακά έργα που είναι σε εξέλιξη αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας, ενώ διαβεβαίωσε, όπως είπε, τον Αμερικανό υφυπουργό Ενέργειας ότι μέσα στο Σεπτέμβρη θα κατατεθούν στη Βουλή προς κύρωση οι συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης, που έχουν παραχωρηθεί στην «ExxonMobil» και την «Total».

Ο Φρ. Φάνον αναφέρθηκε στον «κρίσιμο ρόλο» της σχέσης Ελλάδας - ΗΠΑ αλλά και στον «αυξανόμενο ρόλο» της χώρας ως ενεργειακού κόμβου της περιοχής, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «κάνει αξιέπαινες προσπάθειες να διαφοροποιήσει το ενεργειακό της μείγμα, να έχει δηλαδή διαφορετικές ενεργειακές πηγές, να αυξήσει την ενεργειακή της ασφάλεια και να είναι ένα σταυροδρόμι για τις αγορές προς όλες τις κατευθύνσεις. Χαιρόμαστε πολύ για αυτό και έχουμε μια βαθιά συνεργασία η οποία μόνο μεγαλώνει».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη στάση της Τουρκίας στην περιοχή, παρέπεμψε στις προηγούμενες «χλιαρές» ανακοινώσεις του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, επαναλαμβάνοντας κι αυτός στο ίδιο ύφος ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν «μια ειρηνική και σταθερή περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και αποθαρρύνουμε οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια από οποιονδήποτε παράγοντα»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Ενέργεια «κρίκος» στο βάθεμα της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής(2019-08-10 00:00:00.0)
«Καταλύτης» η Ενέργεια για επικίνδυνες διευθετήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο(2019-08-06 00:00:00.0)
Σταθερά στο «άρμα» των ΗΠΑ(2019-07-24 00:00:00.0)
Συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ για τα Ενεργειακά(2015-08-19 00:00:00.0)
Οι αντιθέσεις «ρέουν» στους αγωγούς ενέργειας(2011-01-11 00:00:00.0)
Ικανοποίηση ΗΠΑ από την ενεργειακή πολιτική(2007-06-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ