Τετάρτη 31 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ
Επιτάχυνση σχεδιασμών σε Ενεργειακά και «ασφάλεια»

Από τη συνάντηση Δένδια - Σούκρι

INTIME NEWS

Από τη συνάντηση Δένδια - Σούκρι
Την Αθήνα επισκέφτηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σ. Σούκρι, για επαφές με τον Ελληνα ομόλογό του και με τον πρωθυπουργό. Σήμερα πηγαίνει στη Λευκωσία.

Στη συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη, όπως έλεγε αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, «συζητήθηκαν όλα τα θέματα της Ανατ. Μεσογείου και τα θέματα που έχουν να κάνουν ιδίως με τα Ενεργειακά».

Ακολούθησαν συνάντηση του Σούκρι με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Ν. Δένδια και «διευρυμένες συνομιλίες» μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Ο ίδιος ο Ν. Δένδιας χαρακτήριζε κατόπιν τη συνάντηση «πολύ εποικοδομητική». Εξηγούσε: «Είχαμε μία πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων, επί ζητημάτων διμερούς, τριμερούς (με την Κύπρο), περιφερειακού αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος. Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση της ήδη πολύ καλής συνεργασίας με την Αίγυπτο, που αποτελεί άλλωστε και βάση για το μέλλον. Και οι δύο πλευρές δίνουμε έμφαση στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων. Επιδιώκουμε τη δημιουργία των καλύτερων προϋποθέσεων γι' αυτό».

Πρόσθεσε ότι συζήτησαν «και για την κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που συντελείται από την Τουρκία. Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας αψηφούν το Διεθνές Δίκαιο, θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής. Είναι, κατά τούτο, απολύτως καταδικαστέες». Ταυτόχρονα εξέφρασε στον Σούκρι «την ικανοποίηση της νέας ελληνικής κυβέρνησης για την υπεύθυνη και σαφή στάση που έχει τηρήσει η χώρα του σε αυτό το ζήτημα», ενώ επαίνεσε «τον σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο που παίζει η Αίγυπτος για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας, της ενδοπαλαιστινιακής συμφιλίωσης, της σταθεροποίησης της κατάστασης στη Λιβύη και της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας».

Σ' αυτό το πλαίσιο και σκιαγραφώντας εντατικοποίηση της υλοποίησης ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή με πρόσχημα την περιλάλητη «ασφάλεια», είπε: «Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλες τις εκφάνσεις της, από όπου και αν προέρχεται. Για όλα αυτά τα θέματα οι κυβερνήσεις μας αγωνίζονται αδιάκοπα, η καθεμία χωριστά αλλά και από κοινού, με στόχο την ειρήνη, την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου». Προϊδεάζοντας έτσι για ανάληψη ακόμα πιο ενεργού ρόλου «χωροφύλακα» στην περιοχή.

Δίνοντας εμμέσως και όλο το πλέγμα των κομπρεμί που αναδύονται στην περιοχή, με βάση και τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, ο Ν. Δένδιας είπε ότι «η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία μεταξύ όλων των ομονοούντων κρατών της περιοχής. Αλλωστε, σε αυτό το πλαίσιο, επισκέφθηκα πρόσφατα το Ισραήλ και την Κύπρο, έχω ήδη συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό μου μία φορά και σκοπεύω να τον συναντήσω εκ νέου το προσεχές διάστημα».

Ενημέρωσε τέλος τον Σούκρι για τη συνάντηση που είχε χτες με τον Κύπριο ομόλογό τους στη Λευκωσία, Ν. Χριστοδουλίδη (τον οποίον θα συναντήσει σήμερα ο Σούκρι στην Κύπρο), και αναφέρθηκε «στην ανάγκη ενίσχυσης του μηχανισμού τριμερών συνεργασιών», που προωθούνται και παραπέρα, με τις ευλογίες των Αμερικανών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ