Τρίτη 30 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Τεράστιες ελλείψεις στις υπηρεσίες για την προστασία από φυσικά φαινόμενα

Τις τεράστιες ελλείψεις και τα προβλήματα των υπηρεσιών της Τοπικής Διοίκησης, που αφορούν στην προστασία και αντιμετώπιση καταστροφών από φυσικά φαινόμενα, αναδεικνύει με παρέμβασή του το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, υπογραμμίζοντας ότι τις μέρες που ακολούθησαν το σεισμό της 19ης Ιούλη στην Αττική, για μια φορά ακόμα τα τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του κράτους ήρθαν στην επιφάνεια.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο, «οι αιτήσεις για αυτοψίες σε κτίρια (κυρίως κατοικίες) που έχουν προκληθεί βλάβες είναι χιλιάδες. Παρά τις προσπάθειες των συναδέλφων, τα κενά από την υποστελέχωση των υπηρεσιών και την έλλειψη σχεδίου δεν μπορούν να καλυφθούν. Ανάλογη είναι η έλλειψη προσωπικού και στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων από Φυσικές Καταστροφές (ΔΑΕΦΚ) του υπουργείου Υποδομών, η οποία είναι αρμόδια μετά από αυτοψία, να κρίνει την καταλληλότητα των κτιρίων, γεγονός που οδηγεί σε καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα οι σεισμόπληκτοι να μη γνωρίζουν τι θα γίνει με το σπίτι τους. Να σημειωθεί ότι τα σχολεία δεν έχουν ελεγχθεί μετά το σεισμό και κανείς δεν ξέρει τι προβλήματα έχουν προκύψει.

Ενώ οι σεισμολόγοι προειδοποιούν συνέχεια για τη σεισμικότητα της Αττικής, τα ρήγματα που μπορεί να προκαλέσουν μεγάλους σεισμούς, ελάχιστα κτίρια περνάνε προσεισμικό έλεγχο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα σχολεία. Η κατάσταση παραπέμπει σε προμελετημένο έγκλημα ενάντια στη ζωή και τους κόπους των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων».

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής απαιτεί: Αμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες των δήμων, που σχετίζονται με την πολιτική προστασία σε όλες τις ειδικότητες και βέβαια και στις υπόλοιπες κρατικές δομές. Αμεση ολοκλήρωση όλων των αναγκαίων ελέγχων σε κατοικίες που έχουν αναφερθεί βλάβες, σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτίρια. Λήψη μέτρων προσεισμικού ελέγχου και προστασίας για τα δημόσια κτίρια και τους χώρους συγκέντρωσης του κόσμου. Αποζημίωση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των πληγέντων. Να εξασφαλιστεί με κρατική ευθύνη η διαμονή των κατοίκων, των οποίων τα σπίτια κρίνονται μη κατοικήσιμα.

Παρέμβαση για τα κτίρια της Περιφέρειας Αττικής

Με ανάλογη ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ) σημειώνει: «Ο σεισμός της 19ης Ιουλίου φέρνει στην επιφάνεια τα αιτήματά μας για έλεγχο της στατικής επάρκειας και αντισεισμικής θωράκισης των κτιρίων που στεγάζονται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και γενικότερα όλων των δημοσίων κτιρίων, αιτήματα τα οποία η περιφερειακή αρχή μέχρι σήμερα αγνόησε».

Ο ΣΥΠΑ υπενθυμίζει πως με σχετικό έγγραφο από τις 6/2/2017, ζητούσε «Ελεγχο στατικής επάρκειας και πυρασφάλειας των κτιρίων με αυθαίρετες κατασκευές», που επρόκειτο να μεταστεγαστούν οι υπηρεσίες του Βόρειου Τομέα Αθήνας, ενώ με άλλο έγγραφο στις 30/8/2018, ρωτούσε «γιατί δεν εξετάστηκε η στατική επάρκεια των κτιρίων, μιας και τα κτίρια έχουν επί της ουσίας κατασκευαστεί με τον 1ο Αντισεισμικό Κανονισμό της Ελλάδας, που συντάχθηκε και άρχισε να ισχύει το 1959! Γιατί τόση υποτίμηση στην ανάγκη για έλεγχο και λήψη μέτρων αντισεισμικής θωράκισης; Ούτε καν σχετικές βεβαιώσεις - υπεύθυνες δηλώσεις δύο πολιτικών μηχανικών περί στατικής επάρκειας και περί μη βλαβών από σεισμό κλπ., που ζητούσε η 1η Επιτροπή Καταλληλότητας, δεν ζητήθηκαν από την Επιτροπή που παρέλαβε τα κτίρια».

Οπως επισημαίνει ο Σύλλογος, για τα παραπάνω έγγραφα «δεν πήραμε καμία απάντηση ούτε από την περιφερειακή αρχή, ούτε από το ΤΕΕ, ούτε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ούτε βέβαια τα ακολούθησε κάποια σχετική ενέργεια...».

Η όλη κατάσταση, υπογραμμίζει ο ΣΥΠΑ, «δείχνει ποιες είναι οι προτεραιότητες των περιφερειακών αρχών, καθώς και ότι η ασφάλεια των εργαζομένων είναι θέμα τύχης και προσωπική υπόθεση του κάθε εργαζόμενου» και ζητά και πάλι «έλεγχο στατικής επάρκειας από ειδικούς, καθώς και έλεγχο παθητικής πυροπροστασίας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, όλων των κτιρίων που στεγάζονται υπηρεσίες της Περιφέρειας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ